Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?

HackForum

Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
Vlastnim nejake BTC (relativne dost z jednoho pohledu, ale spis malo z pohledu druheho). K tomu se venuji ruznym trochu adrnalinovym aktivitam (napr. horolezectvi). Takze nelze moc odhadnout, do kolika let tu budu.

Premyslel jsem o tom uz drive, ale clanky ohledne jedne udalosti aktualne zaplavuji internet. A tedy jak bezpecne ulozit BTC do dedictvi, zaroven tak, aby nebylo zjistitelne, kdo je jejich vlastnikem. Navic narozdil od nedavne udalosti, jednalo by se o smrt nepredvidatelnou.

Premyslel jsem, jak ulozit bezpecne BTC do dedictvi, a zaroven tak aby si je nikdo nemohl privlastnit, at uz zakone, nebo nezakone.

1. Dat do zapecetene obalky seed penezenky, resit to s notarem. V takovem pripade ma ale notar moznost si nejak ten seed penezenky ziskat a BTC odcizit. Nikdo mu nic nedokaze, bude maximalne podezrely. Navic v tomto pripade muze i zabavit BTC exekutor, nebo jina instituce, pokud si k tomu najde nebo vytvori duvod. Tento postup je tedy nepouzitelny.

2. Kryptograficke reseni. Melo by jit nastavit, aby se v urcitou dobu BTC odeslaly na jistou adresu. Tato nuformace by mela byt v blockchainu decentralizovane, samozrejme nezavisle na mem PC. Problemem je ale, ze v mem pripade nelze odhadnout, jak dlouho tu budu. A posouvat to na rok, az mi bude 100 let (bude jeste BTC existovat ?).

Slo by nejak zaridit (decentralizovane do blockchainu), aby po urcite dobe neaktivity, napr. 1 rok, se BTC odeslali na danou adresu ?

O zalohovani Seedu vim a to uz je vyresene.
(odpovědět)
Bitcoindead | 51.15.74.*6.2.2019 15:33
re: Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
Vcera na tohle tema vysel clanek na serveru lupa.cz. Vytazek z clanku: Asi nejjednodušším způsobem, jak uchovat (a předat) seed či privátní klíč po své smrti rodině, je mít jej uložený s patřičnou podmínkou u notáře nebo v bankovní schránce. Ideální řešení to ale není, jednak se k němu může teoreticky dostat nepovolaná osoba (málo pravděpodobné, ale ne nemožné) a pak hlavně všechno, co máme uloženo v úschově jiné právní osoby, včetně banky, může být za určitých okolností předmětem zadržení. Tím se tedy dobrovolně vzdáváme jedné z hlavních výhod vlastnictví kryptoměn. Jaký postup tedy nejlépe zvolit?

Základem je vytvoření inventáře, kolik kryptoaktiv a na jakém médiu vlastníte (včetně burz) s návodem, jak se k nim dostat (ovšem bez konkrétních hesel, seedů či bezpečnostních frází). Pokud takový dokument mít nebudete, vaši pozůstalí se ke kryptoměně možná nikdy nedostanou.
(odpovědět)
lupa | 89.24.58.*7.2.2019 1:34
re: Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
Pokud se někdo dostane k privátnímu klíči do peněženky není všemu konec, např. můj klíč je až po zadání hesla teprva 'Privkey', s tím mohu nakládat, nebo ho importovat do aplikace. Do té doby je ale to stále 'BTC Protkey' pod heslem.
Odhadovaná doba trvání hesla: 3,4473691e + 28 let
(odpovědět)
Mikina | 81.17.27.*11.2.2019 18:46
re: Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
Bohužel taková služba neexistuje..... aby se po urcite dobe neaktivity, napr. 1 rok, BTC odeslali na danou adresu. Ovšem takto podobně lze využít služeb notáře, kterému dáte písemnost "do úschovy", což je například obálka notářsky zapečetěná s tím, že bude někomu odeslána za 1 rok, pokud se do té doby neozvete. (telefonicky,e-mailem) Notář není povinen znát obsah a není to vedeno jako dědictví. Písemnost může ve Vašem případě obsahovat zašifrované informace o BTC účtech, nebo privátních klíčích, případně i malou zašifrovanou MicroSD kartu se stejným obsahem. Adresát může mít druhou část pro přístup k účtům (peněženka), aby vše bylo bezpečně oddělené do doby, než to bude aktuální. Tuto službu úschovy poskytují i někteří advokáti, ale notář je jistější a spolehlivější autoritou.


Můžete tedy například předat papírovou BTC peněženku předpokládanému dědici (manželka?) bez privátního klíče a ten pak odděleně svěřit někomu důvěryhodnému do úschovy. Konkrétněji lze velmi efektivně ke všem operacím využít OpenPGP a privátní klíč peněženky zašifrovat osobním veřejným PGP klíčem, vložit na heslem opatřenou USB klíčenku nebo nenápadnou MicroSD kartu a zanechat ji u notáře, nebo jiného člena rodiny. Heslo k této USB klíčence/MicroSD kartě a také privátní PGP klíč můžete dát manželce v zalepené či nezalepené obálce nebo na nějaké kartě. V tu chvíli bude mít tedy USB klíčena dvě vrstvy ochrany - Vstupní heslo (např.256 AES) a dále šifrování obsahu či uloženého dokumentu Vaším veřejným PGP klíčem.(RSA 4096)

V případě Vašeho úmrtí pak manželka tuto klíčenku obdrží, odemkne heslem a dešifruje Vaším privátním PGP klíčem onen privátní klíč peněženky. (dva rozdílné klíče) Manželka v současné době může být seznámena s faktem, že v případě Vašeho úmrtí obdrží k té záhadné obálce ještě nějaký "doplněk". A totéž naopak - Notář,nebo jiná důvěryhodná osoba (další člen rodiny? Kamarád?) nemusí vědět,že je na USB klíčence nebo v uschované písemnosti tak důvěrná informace. Tyto dvě části lze samozřejmě i prohodit, případně lze využít místo papírové peněženky Hardwarovou, ovšem s tím, že by manželka již předem věděla, že se jedná o BTC a že od někoho v budoucnu obdrží šifrovanou USB klíčenku pro přístup do peněženky.


Dalším řešením může být Hot Wallet (na burze, nebo na Coinbase..apod) a veškeré přihlašovací údaje budou opět na šifrované USB klíčence u manželky s tím, že Váš privátní PGP klíč pro dešifrování obsahu USB obdrží manželka od nějaké důvěryhodné osoby. Problémem těchto on-line úložišť je, samozřejmě pofidérní bezpečnost.

----------
Řetězec je tak silný, jako jeho nejslabší článek.
(odpovědět)
Sea Shepherd | E-mail | Website | PGP17.2.2019 23:38
re: Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
Privátní klíče s adresama a heslem lze generovat třeba zde: [link]
(odpovědět)
Fík | 54.39.151.*10.3.2019 17:08
re: Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
V Electrum (BTC klient Light, nezpracovava cely blockchain) by mela byt moznost nastavit - pokud prestanes posilat urcitou zpravu (coz v pripade smrti prestanes), tak se BTC poslou na predem zvolenou adresu. Melo by to byt v blockchainu, nezavisle na tvem PC.

Je to ale informace z druhe ruky, zatim jsem to sam nikdy nepouzil. A netusim, jestli to nebude kolidovat s jinym vyuzivanim penezenky.
(odpovědět)
GTOR | 2620:7:6001::ffff:c759:*24.3.2019 13:29
re: Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
Obávám se, že žádná taková možnost v Electrum není reálně využitelná.

----------
Řetězec je tak silný, jako jeho nejslabší článek.
(odpovědět)
Sea Shepherd | E-mail | Website | PGP25.3.2019 21:42
re: Je mozne ulozit Bitcoiny do dedictvi ?#
Tak to podle vseho neni reseni, jak neco takoveho udelat podle predstav, aby bylo mozne predem nastavit odeslani na urcitou penezenku v pripade necekane smrti. Co jsem kde cetl, tak jsem zatim nic rozumneho nenasel.

Ono staci i ztrata seedu a hesla k penezence, po dlouhe dobe chces penezenku pouzit a nepamatujes si heslo potrebne pro prisup k informacim.

Podle vseho je potreba dat moznym pozustalym navod, jak se k penezence dostat. Treba konkretni heslo-seed jen v hadance, na kterou jen pozustali znaji odpoved a nejde vygooglit (nejaky navod, jak se k seedu dostat). Pak ale clovek nema jistotu, ze se ke kryptomene nedostanou drive, nez si prejes (jeste pred smrti), nebo ze se nekde neproreknou dalsim rodinym prislusnikum ci dokonce urednikum, nebo proste penezenku nevyberou. Kazda konkretni situace je dost individualni.

Kdyz to vezmes prez notare, vzdavas se hlavni vyhody kryptomen (nastava deanonymizace, moznost zabaveni v pripade exekuce, vysetrovani).

Mozna by slo nastavit odeslani transakce za rok a mesic pred odeslanim transakci zrusit plus zalozit transakci novou, co de uskutecni za rok. Jestli to teda jde, aby to dobre fungovalo. Kazdopadne, musi to jet v blockchainu, nezavisle na tvem PC.
(odpovědět)
GTOR | 158.69.37.*1.4.2019 14:50

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode