Zpět na seznam článků     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Zabraňte zneužití svých dat

Autor: PR článek   
20.6.2020

Ačkoliv by se to na první pohled nemuselo vůbec zdát, existuje na internetu celá řada potenciálních hrozeb. A je nasnadě, že je třeba se před nimi chránit.


Je celá řada údajů, které je záhodno udržet stranou těch, jimž nejsou určeny. Je celá řada dat, která se sice musejí na internetu čas od času využít, jež ale musí doputovat výhradně k tomu, komu jsou určena, a nikoliv k někomu neznámému, kdo by je mohl zneužít ve svůj prospěch.

Není už dávno tajemstvím, že jsou takovými citlivými údaji dejme tomu různá přihlašovací jména a hesla, údaje o platebních kartách a podobně. Když se tyto dostanou tam, kam mají, člověku dobře poslouží, ovšem běda, když padnou do rukou hackerů!

A nebezpečí, že k podobnému zneužití dojde, hrozí prakticky každému uživateli internetu, včetně těch, kdo se domnívají, že si počínají více než obezřetně. A sice proto, že existuje nejeden způsob, jak se může kdosi nepovolaný nabourat tam, kam nemá, a podobná data ukrást.

Že se proti něčemu podobnému chráníme antivirovými programy, to už je dávno známá věc. Ovšem ne všichni vědí, že ani antiviry nejsou všemocné, že existují i jiné cesty, jak lze z člověka soukromé údaje vymámit.

Dotyčný totiž může být bez svého vědomí přesměrován na docela jinou stránku, než na kterou měl v úmyslu zamířit. Namísto, aby se mu po zadání konkrétní adresy objevila stránka, již chtěl otevřít, je mu podvrhnuta prezentace třeba i téměř nerozeznatelná od originálu, ovšem falešná. A jakmile na této nevědomky své údaje vyplní, ocitnou se tyto v cizí moci. A může být i hodně zle.

Dochází k tomu tím, že bývá napaden DNS systém, onen spojovací článek mezi uživatelem a hledanou internetovou stránkou. Útočník tu prostě nastaví přesměrování na podvodné stránky stejného obsahu, připomínající dejme tomu hledaný internetový obchod, a uživatel tu tak může nechtěně zadat údaje jako data ze své platební karty. A kdosi kdesi na internetu může v mžiku začít škodit. A lze tak přijít i o e-maily, dá se tu obejít antispamová ochrana, může dojít k odposlechu či přesměrování telefonních hovorů.

Což se ale nestává, pokud je využíván servis od společnosti TELE3, jež nabízí mimo jiné i ochranu DNSSEC. Díky elektronickému podpisu technických dat vkládaných na DNS servery sem totiž v tomto případě nelze bez tohoto podpisu proniknout a tím jsou rizika útoku eliminována. A to je něco, co je více než důležité.

Díky elektronickému podpisu každé domény je sem proniknutí bez znalosti klíče nemožné, asymetrické šifrování zabraňuje podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech a basta. Asymetrická kryptografie už se o to postará, podobně jako u PGP či elektronicky podepsaných e-mailů.

TELE3 coby jeden z registrátorů vedených u zájmového sdružení právnických osob CZ.NIC, které se zabývá kromě této registrace i otázkami internetové bezpečnosti, správou domény .cz, rozvojem systému správy domén, podporou nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice a spoluprací s mezinárodními kolegy, je prostě dobrá volba.


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.7/20

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)