Šifrování a závislost na délce hesla

HackForum

Šifrování a závislost na délce hesla#
Dobrý den, mám možnost zašifrovat na PC soubor například pomocí AES 256bit
chci se zeptat jestli když místo např. 6 místného hesla použiji 600 místné heslo (100x delší) jestli se mi složitost a doba dekódování souboru neoprávněnou osobou ztíží mnohamilionkrát a nebo jestli to takto nezávisí ta dílka hesla.. případně jestli někde na netu je vidět které algoritmy(?) jsou takto závislé na délce hesla..?

..chci si šifrovat soubory se soukromými daty jednoduchým příkazem z linux příkazové řádky co nejbezpečnějším šifrováním..
(odpovědět)
aespaes | 2001:41d0:2:6f2f::*6.2.2014 16:23
re: Šifrování a závislost na délce hesla#
Jak se to vezme. Pokud jde primo o "dekódování souboru neoprávněnou osobou", tak na tom nezalezi. Kdyz budes neco sifrovat pomoci AES, tak by sis totiz prvne mel vygenerovat nahodny, 256 bitovy, klic(1. klic), pomoci tohoto klice zasifrujes soubor a az potom bys hashem sveho hesla jako 2. klicem zasifroval ten 1. klic. Takze dokud by utocnik nemel krome souboru i 1. klic, tak by na tom byl porad stejne at mas heslo jake chces.

Na druhou stranu, kdyby utocnik ziskal i ten prvni klic, tak tam uz by v pripade bruteforcovani na tom pouzitem heslu samozrejme zalezelo(pokud by tedy utocnik vedel, cos pouzil za hash atd.).

Jinak samozrejme 600 znakove heslo je overkill, aby melo vic jak 256 bitu nema cenu(ovsem je opet rozdil kdyz mas 32 znaku dlouhe nahodne heslo nebo 32 znaku dlouhou normalni frazi).

Tak doufam, ze jsem nic nepopletl. Kdyz tak me snad nekdo opravi.
(odpovědět)
kolemjdouci8.2.2014 0:02
re: Šifrování a závislost na délce hesla#
Proč to šifrovat takhle, udělej řetězec :)) třeba tam před to hoď ještě hash.
A délka hesla ti nepomůže
(odpovědět)
Bigmonster | 89.102.229.*8.2.2014 9:52

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode