Electrum prez snap v Ubuntu bezpecny ?

HackForum

Electrum prez snap v Ubuntu bezpecny ?#
Mate zkusenosti s pouzitim Electrum v Ubuntu ?

Neslo to naistalovat prez klasicky balickovaci system. Tak jsem nasla moznost instalace prez snap, v prikazovem radku:

snap install electrum

Electrum vypada ze bezi OK prez GUI, pri spusteni v terminalu to hasi pomerne dost chyb, program se ale nastartuje a rozbehne.

Myslite si, ze je takto instalace Electrum na Ubuntu bezpecna ? Nerada bych skocila na nejaky phishing nebo neco podobneho.
(odpovědět)
Linvu | 2a0b:f4c2:2::*29.8.2022 12:59
re: Electrum prez snap v Ubuntu bezpecny ?#
Ahoj.
Electrum jsem na Ubuntu instaloval několikrát vždycky přes snap a nikdy nebyl problém.

Záleží pro jaký účel tu peněženku potřebuješ, pokud jsi paranoidní :-) a potřebuješ držet větší množství BTC dlouhodobě a nepotřebuješ k nim pravidelný přístup, tak si takto nainstaluj peněženku, poté PC odpoj od internetu, offline si vygeneruj nový seed (ulož si ho, schovej a zálohuj !), vykopíruj si adresy z peněženky a celou peněženku smaž.

Poté připoj PC k internetu a můžeš si na ty adresy poslat (nakoupit) BTC.

Když se k nim budeš potřebovat dostat , tak si jen peněženku nabootuješ ze seedu.

Tohle je jeden z nejbezpečnějších způsobů, jak držet kryptoměnu.

Pokud k peněžence potřebuješ mit pravidelný přístup, tak i tak nedoporučuji na ní držet větší množství BTC.

Jinak electrum je pořád jedna u nejbezpečnějších způsobů jak držet kryptoměnu. Máš alespoň privátní klíče (na rozdíl od 3rd party wallets a burz).





(odpovědět)
Heur3k@ | 185.156.38.*6.9.2022 16:05
re: Electrum prez snap v Ubuntu bezpecny ?#
@Heur3k

Diky moc.

V mem pripade je spravne ta prvni varianta - potrebuji drzet(relativne) vetsi mnozstvi BitCoinu, ale pravidelny pristup k nim nepotrebuji.

Bitcoiny jsem si poridila pred mnoha lety (tenkrat za uplne jinou cenu). Seed penezenky, na ktere BTC jsou, uz mam bezpecne ulozen.

Tenkrat pred lety byla hodnota BTC uplne jinde a tak jsem se prilis neobavala, dnes jsem vice paranoidni. Penezenku i Electrum jsem take po dokonceni transakce smazala.

Byla take debata o tom, ze BTC penezenky, ke kterym neni delsi cas (roky) pristup, mohou byt smazany casem. Co je na tom pravdy nevim.
(odpovědět)
Linvu | 2a03:94e0:2603::*12.9.2022 15:02
re: Electrum prez snap v Ubuntu bezpecny ?#
Peněženka je jenom rozhraní mezi tebou a zbytkem sítě (blockchainem) a slouží jen k tomu, aby ti zobrazovala hodnoty na daných adresách (které máš v peněžence uloženy) a transakce (tyto data tahá z blockchainu) a naopak abys prostřednictvím ní mohla provést broadcast transakce do sítě. To je celé. Proto si ji můžeš smazat a (pokud máš seed) kdykoli znovu obnovit.

Podle seedu se ti generují privátní klíče, což je to, co z tvých BTC dělá tvoje BTC.

Mimochodem do svojí electrum peněženky si klidně můžeš naimportovat i cizí adresy, můžeš mít na ní balance třeba 10 000 BTC :-) vypadá to vtipně a můžeš před sousedy machrovat, že jsi multimiliardářka, ale to je tak celé. Nemáš k nim privátní klíče = nejsou tvoje.

Peněženka je jen rozhraní pro správu obsahu - to je celé. V peněžence samotné žádný "obsah" není. Ten je v blockchainu.

Tohle platí pro electrum a podobné peněženky.

Pokud se bavíme o 3rd party wallets, to ve skutečnosti žádné peněženky být nemusí. Je to jen zase rozhraní na serveru provozovatele, které "nějakým způsobem" s tebou komunikuje a tvoje požadavky "nějakým způsobem" (většinou ne na přímo) předává blockchainu. Jsou to systémy, které ale spíš fungují jako účet v bance než jako krypto peněženka a většinou nemáš privátní klíče. V takovém případě ti může provozovatel takovou "peněženku" po nějaké době smazat a máš smůlu.

Ale to není to, co tu řešíme...





(odpovědět)
Heur3k@ | 185.156.38.*13.9.2022 9:55

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode