Podvod

HackForum

Podvod#
Chci vám napsat o podvodu, který se mi stal. Celá situace vznikla registrací na stránkách , ze kterých mě kontaktoval pan (nemůžu uvést jméno kvůli policejnímu vyšetřování), který mi na těchto stránkách pomohl vytvořit účet a já tam z účtu jiné banky než na kterou mi chodí výplata poslala 6 100 Kč, díky kterým mělo k aktivaci účtu dojít. Při opětovných kontrolách webových stránek mi tam opravdu bylo připsáno 250 dolarů. Asi po týdnu tam již bylo 290 dolarů. V úterý dne 12. 07. 2022 mě kontaktoval pan B, který měl být mým obchodním manažerem v této oblasti. V průběhu hovoru chtěl, abych si nainstalovala aplikace,m které obchodují s bitcoiny, (kde jsem si měla založit účet). V průběhu stahování aplikací mi byla nejspíše nainstalována i aplikace AnyDesk (přes kterou mohl dle zjištění sledovat co dělám na telefonu).

Ještě ten den mi bylo panem B oznámeno, že mi ze společnosti pošlou peníze, abych měla aktivované vysoké částky na všech těchto platformách. Dle jeho sdělení mi bude od nich připsán kredit, který jsem povinna poslat okamžitě zpět a potvrdit v SMS klíči. Skutečně mi na účet byly připsány peníze a hned mi začaly chodit potvrzení o platbách, které jsem (bohužel) potvrdila. V průběhu těchto plateb se mi několikrát zamkla obrazovka a já ji odemykala otiskem prstů. V průběhu toho mi ještě řekli, že mě bude kontaktovat paní z ČSOB a jen ji potvrdím zvýšení limitu na účtu (požadavek na telefonát jsem taky nevyžadovala já). a celou dobu jsem žádný úvěr nevzala ani nepotvrdila. Dokud mi nezavolala paní z ČSOB neměla jsem tušení, že jdou takto vysoké částky vůbec vzít bez jakéhokoliv potvrzení o účelu. Tedy dne 13. 07. 2022 mi bylo sděleno, že na mou osobu byly vzaty dva úvěry ve výši 300 000 Kč a 500 000 Kč a během pár minut odešly z účtu pryč, neznámo kam. Na její doporučení jsem okamžitě zablokovala účet u ČSOB i debetní kartu. Jednalo se o stránky [link] Jelikož se ty případy v ČR množí byl by někdo kdo by jim ty stránky shodil, napadl nebo cokoliv?

(odpovědět)
Bukia | 185.17.212.*10.8.2022 6:28
re: Podvod#
Pokud jste se stala obětí podvodu, tak jste jistě byla podat trestní oznámení. Policie celou věc prověří a pokud zjistí, že se jedná o podvodnou stránku, pak ji jistě blokne sama. Netřeba tady nikoho vybízet k páchání trestné činnosti.

Pokud jste se stala obětí podvodu způsobem, který popisujete, tak by mě zajímalo, proč jste dobrovolně dělala to, k čemu vás pachatel nutil?

Prověřovala jste si tu společnost, než jste jim poslala peníze? Pokud ne, tak proč?

Web je psaný česky, a to způsobem,že je jasné, že ho psal rodilý Čech. Na druhou stranu firma se prezentuje jako zahraniční bez vazby na ČR (to už je samo o sobě divné). V sekci dokumentace mají zase uvedeno vše v AJ a kontakt je tam uvedený pouze české tel číslo (+420) (což je vtipné)

Není uvedeno žádné IČO, ani jeho ekvivalent.

To je kombinace faktorů, kdy by měl být člověk obzvlášť obezřetný.


Kolik je vám let?


(odpovědět)
UkJJ45UtR | 185.156.38.*12.8.2022 20:54

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode