IPFSBay - Unstoppable marketplace

HackForum

IPFSBay - Unstoppable marketplace #
Dobrý den všem.
Spustili jsme projekt IPFSBay Unstoppable marketplace in the IPFS network.
([link])

Jedná se o tržiště postavené na IPFS síti. Pro ty z vás, kteří nejsou obeznámeni s IPFS (InterPlanetary File System), jedná se o protokol a P2P síť, která umožňuje uchovávat data distribuovaně a tedy v podobě, která je do značné míry odolná proti cenzuře. IPFS síť je také někdy definována jako "censorship resilient" síť. Obsah je dostupný z libovolného webového prohlížeče a (pokud je distribuován přes větší počet nodů) lze ho obtížně cenzurovat.

Tržiště funguje tak, že odděluje obsah a formu - tedy klíčová data o produktech (tzv. Produktové karty) a data o jejich kategorizaci (tzv. Databáze) uchovává distribuovaně v IPFS síti a samotné vykreslení a zpracování obsahu probíhá v prohlížeči uživatele, který tato data z IPFS sítě načítá (na základě parametrů předaných v URL), a to buď přes IPFS brány nebo přes JS-IPFS API. Možný je i přímý přístup přes protokol IPFS integrovaný třeba v Brave browseru.

Tržiště je postaveno tak, aby bylo nezávislé na nás samotných.
Tzn. žádná klíčová data o produktech nebo jejich kategorizaci se neuchovávají centrálně na našem serveru. Ani my nejsme schopni uživatele cenzurovat.

Každý uživatel si může vytvořit neomezené množství Produktových karet, naPINovat si je do IPFS sítě (buď prostřednictvím tržiště nebo nezávisle na tržišti), Produktové karty sdílet buď "na přímo" nebo je kategorizovat formou Databáze(í). Tržiště je koncipováno tak, aby dokázalo načítat a vykreslovat Produktové karty a/nebo Databáze na základě parametrů předaných v URL, takže díky tomu uživatelé mohou šířit odkazy na konkrétní Produktové karty (nebo Databáze) v e-mailech, diskuzních fórech, přesměrovat na ně web apod.

Tržiště netvoří jedna (oficiální) databáze. Všechny Databáze, které uživatelé kdy vytvoří, jsou si rovny a tržiště chápejte jako "rozhraní", které je vykresluje.

Něco podobného zde v minulosti už bylo - byl to projekt OpenBazaar, který bohužel skončil.
Rozhodně nechci srovnávat OpenBazaar s naším projektem, OpenBazaar byl mnohem propracovanější, umožňoval např. i realizaci plateb, což náš systém nedovede, platby mezi uživateli musí být realizovány mimo náš systém. Náš systém (záměrně) nepoužívá ani IPNS, jen IPFS.

Ale jsme na začátku a proto píšu i tento post. Kdokoli z vás kdo je fanda do IPFS, kdokoli z vás kdo věří v IPFS a věří v to, že distribuované systémy jsou v dnešním světě potřeba a chcete se dozvědět o projetu více nebo se i přidat, napište nám na ipfsbay@proton.me nebo na FB (facebook.com/IPFSBay).

A určitě budeme rádi pokud se pod tímto příspěvkem rozjede věcná diskuze ! :-)

Díky.
Adam
(odpovědět)
Team IPFSBay | 185.156.38.*30.6.2022 11:30
re: IPFSBay - Unstoppable marketplace #
Po dlouhé době celkem normální příspěvek tady na fóru;)
(odpovědět)
Zajímavé | 2a00:102a:4011:bcdc:60b3:8f1:5897:*1.7.2022 7:41
re: IPFSBay - Unstoppable marketplace #
Zdravím. Díky všem, kteří jste mi napsali, alespoň většině jsem se pokusil odpovědět :-)
Několik z vás zmiňovalo návrh na založení české IPFS komunity, alespoň na FB.
Určitě jsem pro. Takže, kdo z vás by se chtěl zapojit, napište mi na mail a pošlete mi odkaz na váš FB.

ipfsbay@proton.me



(odpovědět)
IPFSBay | 185.156.38.*11.7.2022 12:46

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode