Fuzzing

HackForum

Fuzzing#
Zdravim. V posledni dobe jsem se zacal zajimat o fuzzing. Mate nekdo realne zkusenosti s fuzzingem a tvorbou fuzzing frameworku? Nejde mi ani tak o pouzivani hotovych reseni jakym je Spike nebo AFL. Docela rad bych si napsal vlastni fuzzer.
(odpovědět)
qart | 5.175.221.*3.1.2016 15:03
re: Fuzzing#
[link]

[link]


(odpovědět)
dfthdh | 195.146.141.*4.1.2016 19:12
re: Fuzzing#
Tu knihu mam doma. Je spise obecneho charakteru s popisem pristupu k problemu a demonstraci Sulley Frameworku. Dalsi a komplexnejsi je [link] ale existuje jich vic vcetne studii z univerzit.
Ja se na tohle tema spis chci pobavit s nekym kdo uz neco podobneho psal. Jednoduchy a jednoucelovy fuzzer dokaze napsat i prumerny programator za par desitek minut.
(odpovědět)
qart | 5.175.221.*4.1.2016 20:25
re: Fuzzing#
Kontaktuj tento projekt :) [link]
(odpovědět)
fuzzer | 178.255.168.*5.1.2016 11:49
re: Fuzzing#
Zdravim,

po delsi dobe zajimavejsi dotaz, takze prispeji i svoji troskou do mlyna. Nejake zkusenosti s fuzzingem mam, prvni dumb fuzzer jsem napsal uz pred hodne lety a zrovna tento tyden upravuji svuj IE fuzzer.

Tvuj dotaz je hodne obecny, neptas se v podstate na nic urciteho, jen jestli ma nekdo zkusenosti s tvorbou fuzzeru. Proto odpovim ze siroka a snad mezi tou hromadou textu najdes i neco uzitecneho.

Jako prvni je dulezite se rozhodnout, proc chces vlastne psat fuzzer? Jde ti o to se procvicit v programovani, nebo chces hledat bugy? Jestli ti jde o hledani bugu, nezatracoval bych jiz napsane fuzzery, jelikoz spousta z nich ma opravdu neco do sebe a jiz prinesly vysledky (CVE). Myslim si, ze seznameni se se zdrojovymi kody jinych fuzzeru neni nikdy na skodu, jelikoz okoukas, jak to delaji jini a muzes dostat potrebnou inspiraci.

Ja osobne patrim k tem, co neradi znovu vynalezaji kolo a proto se domnivam, ze psat vlastni fuzzer ma cenu jen v pripade, ze mas nejaky inovativni napad jak/co fuzzovat. Jestlize nejaky takovy napad mas, urcite fuzzer napis, jelikoz to prinese vysledky.

Kdyz uz se rozhodnes psat fuzzer, je pred tebou podstatna volba: mutation-based (MB) fuzzer, nebo generation-based (GB)? Musim priznat, ze oba maji sve vyhody i nevyhody. Predne je velice smutne, ze v roce 2016 jsou jeste MB fuzzery schopny nalezt exploitovatelne bugy, ale je to tak.

Hlavni vyhodou MB fuzzeru je hlavne jejich jednoduchost. Vystacis si relativne s par radky kodu (ale pozor, i MB fuzzer muze byt komplexnejsi, protoze neni MB fuzzer jako MB fuzzer ..). Druha vyhoda je, ze nepotrebujes zadne hlubsi znalosti o fuzzovanem protokolu/aplikaci.
Nevyhody jsou predevsim:
- slaba "code coverage" (to urcuje, jakou cast cilove aplikace jsi fuzzerem overil)
- skoro nemoznost odhalit sofistikovanejsi zranitelnosti (prave proto, ze code coverage je vetsinou dost nizky)
- jelikoz je to tak jednoduche, dela to skoro kazdy a to snizuje sance na nalezeni dalsich zranitelnosti
- plytvani zdroju (napr. WinRAR - v pripade MB fuzzeru vetsina mutaci neprojde ani uvodni validaci formatu, takze v podstate nic nefuzzujes. Po dni behu fuzzeru zjistis, ze proslo pouze 1000 vzorku ze 100 000)

Oproti tomu vyhody a nevyhody GB fuzzeru:
- podstatne lepsi code coverage
- vetsi sance na nalezeni bugu
- efektni pouzivani zdroju (vetsina vzorku je "validnich")

Nevyhody:
- slozitejsi na implemetaci
- jestlize chces vic bugu, musis se o fuzzer starat (napr. u browseru sledujes nove verze, nove features, nove API, atd a svuj fuzzer upravis tak, aby se na tyto nove oblasti zameril [btw tady postreh z praxe, opravdu to funguje velice dobre a pocet odhalenych bugu roste])


Dale je nutne si uvedomit, ze fuzzing samotny (at uz MB nebo GB) je jen pulka projektu. Druha pulka je, jak sledovat exceptions v aplikaci. To muze byt ve vysledku slozitejsi, nez se zda - hlavne, kdyz se i toto rozhodnes implementovat sam.

Jako dalsi a nemene dulezita vec je volba jazyka v kterem fuzzer napises. Kdyz se zameris na browsery, bezesporu ziskas vic testu za minutu, kdyz bude tvuj fuzzer v JavaScriptu, nez kdyz to budes psat v pythonu.

Zaverem, podelil bych se s tebou o nejake zdroje a par finalnich rad.
Ja jsem si pro svuj Ie fuzzer vybral kombinaci python+javascript. V pythonu mam implementovanou hlavni logiku + exception handling a reporting. Python vygeneruje prvni vychozi html soubor, ktery v sobe nese JavaScript, ktery se pak sam dal mutuje. BTW jestli sahnes po pythonu na windows, tak se urcite koukni na winappdbg, je to alternativa k pydbg, ale aktualnejsi, schopna pracovat s 32b i 64b procesy a za pydbg nijak nezaostava.
Urcite se koukni na [link] . Je to dalsi papir o fuzzingu, ale ma nekolik vyhod. Je relativne up-to-date a psal to clovek, ktery s tim fuzzerem nasel critical UAF v IE. Cela ta prezentace popisuje vse od tvorby fuzzeru az po finalni exploit.
Jeslize se rozhodnes fuzzovat browsery, doporucuji nastudovat jedny z poslednich mitigations v prohlizecich - IsolatedHeap a MemoryProtector. Protoze ty celkem komplikuje hledani UAF.

Jestlize jsi to docetl az sem, bravo :)

Playa
(odpovědět)
Playa_zabran | 213.192.12.*6.1.2016 0:51
re: Fuzzing#
Dekuji za vycerpavajici odpoved. Prvni fuzzer jsem napsal pro FTP servery podle jednoho clanku. Dalsi byl pro browser a generoval html v konbinaci s DOM JS. Tam se mi povedlo par crashu ale nedokazal jsem je zachytit protoze jsem nevedel jak ty pady chytat. Takze jsem musel pravidelne kontrolovat jestli nahodou nedoslo k padu prohlizece a kdyz ano tak pak to teprve prohlednout. Napsat funkcni exploit uz je ale tezsi protoze clovek musi dokonale znat jak samotny browser tak technologie jeho zabezpeceni. Urcite bych rad vyresil jeste automatizovane vyhodnocovani padu a restart aplikace. Tvoje odkazy urcite pomohly takze diky moc. A kdybys mel neco dalsiho budu jen rad =)
(odpovědět)
qart | 188.72.112.*15.1.2016 18:30
re: Fuzzing#
Děkuji za rozsáhlý popis fuzzingu.
Měl bych ještě jeden dotaz. Jak řešit fuzzing u gui aplikací? Řekněme, že bych měl aplikaci s několika textboxy a nechtěl bych je všechny testovat ručně. Dá se tohle nějak automatizovaně řešit? Případně jak? Děkuji.
(odpovědět)
Jiří Bouda | 192.253.250.*20.4.2016 17:30

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode