Protizákonné

HackForum

Protizákonné#
Dobrý den,
pokud mám na svých webovkách fotky nechráněné heslem jen zakopané ve složkách a někdo mi je odcizí, je to mimo zákon nebo je to moje chyba, že sem si nezabezpečil stahování souborů?

Ten stejný vzorec lze uplatnit i na jiný druh zabezpečení - kdyby mi někdo obyčejným brutusem cracknul heslo a login tak porušuje dotyčný zákon - neboje to moje vina, že sem si zvolil (log/pwd) admin admin...

(odpovědět)
Drugis | 176.102.144.*3.1.2016 12:29
re: Protizákonné#
Zdravím,

není problém, že by v takovou chvíli nebylo právo na tvé straně. Problémem je vymahatelnost. Když ti někdo stáhne tvé fotky a vyvěsí je na internet, s téměř absolutní pravděpodobností už mu to nedokážeš, protože za sebou nechá jen IP adresu a za tu nikdy žádná konkrétní osoba zodpovědná není.
(odpovědět)
ProbablyYes | 90.177.39.*3.1.2016 12:45
re: Protizákonné#
Zkusím vyjádřit svůj laický názor. Právní náležitosti jsem nikdy moc neřešil, protože se pohybuji trochu v jiném oboru.

Pokud jsou soubory (fotky) veřejně dostupné a nejsou zabezpečeny heslem, tak v podstatě není zřejmý úmysl, že je sdílet nechceš. Pokud je tedy někdo stáhne, tak dle mého názoru, na tom nic protizákonného není. Druhou věcí je už použití takto získaných fotek např. na svém vlastním webu. Tam bez svolení autora by se jednalo už o porušení autorského zákona.

Druhý případ protizákonný určitě je. Tam už úmysl zřejmý je. I kdyby bylo heslo a uživatelský účet admin/admin nebo sebejednodušší.

Každý případ ale je posuzován individuálně a vstupuje do něj spousta přitěžujících a polehčujících okolností.
(odpovědět)
Hnz2 | 85.71.231.*3.1.2016 12:58
re: Protizákonné#
Pro Hnz2:
Tohle je jádto mé otázky.
Když mám cestu k souboru:
"www.domena.com/slozka/xxfgheslocc/cdmip.jp
g/"
tak se tohle pokládá za zabebepčení ? Je to přeci druh nějakého "hesla" v podobě url.
Já ososbně bych řekl, že ano ale nejsem zákonu znalý v této oblasti.
(odpovědět)
Drugis | 90.182.180.*4.1.2016 13:52
re: Protizákonné#
To je dobrá otázka.

Ono asi bude záležet jakým způsobem jsi se dostal k té fotce (cestě k ní).

- Pokud jsi prolomil zabezpečení té stránky (např. zneužil heslo které jsi nějak získal), aby jsi zjistil strukturu adresářů tak to protizákonné určitě je.
- Pokud ale např. autor stránky nezakázal procházení struktury adresářů, tak by získání fotky mělo být legální. Nemůžeš totiž tušit, že autor si toto nepřej.
- Zapeklitou věcí bude pokud je cesta k souboru uvedena ve zdrojovém kódu, ale fotka se nezobrazuje na výsledném webu (např. zakomentovaný kód). Tohle totiž už může být chápáno, že narušuješ zamýšlenou funkci systému. Ale jak by se v tomto případě rozhodlo to opravdu nevím.

Ovšem jednou otázkou je legálnost počínání a druhou věcí je už faktická postižitelnost.


(odpovědět)
Hnz2 | 85.71.231.*4.1.2016 18:03
re: Protizákonné#
Tohle postizitelne neni a neni to ani zabezpeceni. Staci se podivat pres google co indexuje. Pokud budu u soudu tvrdit ze jsem cestu k fotce ziskal pomoci googlu ktery tuto fotku zaindexoval (neni problem googlebota navest a donutit k zaindexovani cehokoliv) nebo jine sluzby tak se jedna o verejne dostupny material a problem muze byt jen s autorskymi pravy.
(odpovědět)
qart | 5.175.221.*4.1.2016 20:30
re: Protizákonné#
taky jsem si to myslel...a rikal jsem u soudu ze by mel byt obvinen robot od googla a ne ja...nelogicky me statni zastupkyne vysvetlila ze pokud maji stranky pristup zabezpeceny heslem a ja ziskam z tech stranek data jakymkoliv zpusobem...tak je to trestne

----------
Vetsina serveru se da vyrootit, staci poslat spravnej zivotopis na spravnou adresu ;)
(odpovědět)
bramborak | E-mail4.1.2016 22:19
re: Protizákonné#
trestne je uz pouze prechovavani hesla k cizimu webu...natoz jeho zneuziti...v policejni praxi to ale funguje tak,ze paklize maji na tebe podezdreni ze jsi spachal nejakou zavaznou pc kriminalitu na kterou nemaji dukaz ale pri tom maji dukaz ze mas v pc heslo od ciziho webu...tak toho vyuziji...v pripade banalnich veci se to nepouziva...

----------
Vetsina serveru se da vyrootit, staci poslat spravnej zivotopis na spravnou adresu ;)
(odpovědět)
bramborak | E-mail3.1.2016 19:54

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode