Programování

HackForum

Programování#
Zdravím!
Chtěl bych se naučit programovat, ale ocenil bych pomoc. Nemám ještě žádné moc velké zkušenosti s žádnym programovacím jazykem. Ale zkoušel jsem si Javu, Python, Basic a C++. Samozřejmě nic velkého jen jsem si procházel zdroják a zkoušel si něco psát. (Takže defakto žádné zkušenosti).
Javu jsem zavrhl docela brzy ta mě nebavila, Python nebyl špatný, ale jakožto scriptovací jazyk jsem nějak nenašel důvod proč v něm psát, ale psát v něm mě bavilo.
Nedávno jsem potřeboval vytvořit herní Launcher (jako má třeba WoW apod..) Vzal jsem Visual Basic a bez návodu jsem se snažil v něm něco vytvořit. Udělal jsem si tedy rozhraní a začal zkoušet. Četl jsem už hodně diskuzí a zjistil jsem, že jsou důležité podmínky, cykli, apod.. (co, když, za jakých okolností).. A tak jsem si zkoušel, když najdedu myší, napíšu funkci ,,If" potom mě napadlo dát pod obrázek jiný obrázek a psal jsem dál ,,Obrazek1.Visible = True, Obrazek2.Visible = False." Uložil jsem a zkusil spustit, samozřejmě mi vyjelo, že musím ukončit classu. Ukončil jsem classu a zkusil znovu a vše mi fungovalo. Strávil jsem u takovýhle základů několik dnů a fakt se sám snažil experimentovat a celkem se mi dařilo, nakonec jsem udělal herní launcher téměř takový jaký jsem si představoval.
Ale jazyk, který mě vyloženě zaujal byl C++. Čtení zdrojáku mě neskutečně bavilo a líbilo se mi to a ten jazyk mi přišel strašně skvělý a super.
Pak jsem si říkal, že by bylo dobré vrátit se zase ke GNU/Linux (dřív už jsem ho používal, možná tak 3/4 roku jsem u něj strávil) a začít programovat v C++ pod Linuxem. Dokonce jsem si objednal knihu Mistrovství v C++.

Ale i přesto bych chtěl radu, doporučení od zkušenějších. Protože třeba Python mi taky přišel docela dobrý.
Já jsem nádvno koupil jeden ,,hotovej" projekt v C++. Konkrétně server files od WoW.
A právě kvůli němu jsem zůstal u Windows a u prostředí VisualStudio a u jazyka C++. Chtěl jsem ten projekt dál rozvíjet apod, ale zjistil jsem, že je to zatím za hranicí mojich schopnosti. Takže jsem se rozhodl dát to stranou.

Zkrátka bych chtěl radu o programování, jazyk (jestli má cenu, abych se učil C++. Ano vím, že to si musím rozhodnout sám, že nikdo nepřijde a neřekne budeš dělat tohle a v tomhle, ale jakožto začátečník nevím co od jakého jazyka budu chtít/potřebovat). A pak přemýšlim jestli bych se měl vrátit zpět k GNU/Linuxu. Dříve jsem pracoval na Derivátu Debianu později jsem dělal v Arch Linuxu konkrétně distribuce Manjaroo.

(odpovědět)
Newbie | 79.98.153.*4.8.2015 10:03
re: Programování#
Jenom pár věty. Pokud přemýšlíš o Linuxu tak C++ je dobrá volba. Java mi též moc k srdci nepřirostla. Pod Windows bych asi spíš šel do C#, je to přece jenom modernější jazyk. A takové WPF je fakt super. A pokud o Embedded škatulkách tak pak C.
(odpovědět)
Hnz2 | 85.71.231.*4.8.2015 22:13
re: Programování#
C++ momentálně zvažuju taky..
dělám hlavně PHP, a win aplikace narychlo naklikávám ve vb .NET (obojí asi 10 let) a chci se posunout někam o kousek dál

C# vypadá fajn, ale nejsem si jistý, jestli se chci omezit na windows. (A mono neberu jako řešení)

Tak nějak jsem si došel k tomu, že C++ je dobrá volba, pokud chci být multiplatformní a sem tam naťukat něco pro ARM (rpi)
Ale zároveň náročná volba...

Po těch letech bastlení bych se rád dostal na profesionální level.

Dokonce jsem pár vteřin zvažoval pascal, vzhledem ke krásnému IDE (Lazarus) s výborným návrhem GUI pro aplikaci a snadné cross-platform kompilaci... Ale pascal? To asi ne. Nebo nevím, vypadá to efektivně, ale neznám moznosti. Každopádně fpc (compiler) je stále vyvíjen a vypadá to, že tam nějaká komunita je.

Samozřejmě "tuším", že bych se měl dát na C++ Ale to je na dalších 10 let učení, než napíšu slušný kus kódu.

Nějaké tipy? :)
(odpovědět)
pcdrm | E-mail4.8.2015 22:43
re: Programování#
Ona vlastně ta volba jazyka je celkem nepodstatná. Důležité je rozumět algoritmizaci a dobře chápat OOP. Pak přecházet mezi jazyky není takový problém (pokud se tedy nebavíme o různých frameworcích a systémech návrhu GUI).

Akorát člověku trvá pár dní, než si zvykne na jinou syntaxi. Pokud tedy rozumíš dobře objektovému programování, tak už je jedno jestli je to Java, C++, C#.

I když zrovna já nejsem moc expert na OOP. V práci převážně používám MISRA C. Živím se totiž návrhem embedded škatulek a jejich bezpečností.

(odpovědět)
Hnz2 | 85.71.231.*5.8.2015 21:50
re: Programování#
Co říkáš na projekty jako je mono? c# se mi líbí, ale jak jsem psal, nechci být vázán na jednu platformu.. Ono totiž ani to jejich IDE (monoDevelop) není úplně OK.

A zajímalo by mě co si ty myslíš o tom pascalu/lazarus/fpc :)

V embedded škatulkách jsem těžký začátečník, občas bych si sám pro sebe něco napsal. Teď jsem právě potřeboval pro rpi udělat GUI pro připojení k wifi a to jsem si právě udělal v Lazarus ide a je to funkčí. Bylo to snadné - moje první sáhnutí na pascal a za 2-3 hodiny bylo hotovo, což mě překvapilo.. Tak si říkám PROČ si pořád myslím, že je to špatná volba?
(odpovědět)
pcdrm | E-mail6.8.2015 21:21
re: Programování#
S monem moc zkušeností nemám. Ale nějaký větší projekt bych na něm určitě nestavěl. Pokud vím, tak mono má pouze WinForms. Třeba takové WPF ani nechtějí implementovat.

Ono asi nejde vybrat jazyk, který bude na všech platformách nejlepší. Vždy je to o kompromisech. Dle tvých předchozích příspěvků soudím, že nějaké zkušenosti už máš. Prostě si udělej seznam pro a proti a podle toho vyber.
(odpovědět)
Hnz2 | 85.71.231.*7.8.2015 18:03
re: Programování#
Newbie, davam ti plus z ukecanost a trolovani.
(odpovědět)
ADHD | 78.99.142.*5.8.2015 0:03

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode