Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?

HackForum

Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
Zdravím Vás,

měl bych dotaz.
Již dlouhou dobu provozuji domácí wifi router TP-Link WR841ND, s WEP zabezpečením (kvůli jednomu staršímu zařízení). Bydlím v paneláku.
Poslední tak 2 měsíce jsem si začal všímat kolísání rychlosti internetu, ale díky jeho velké rychlosti (jsem připojený na komunitní síť v Plzni) jsem tomu nevěnoval pozornost.
V minulém týdnu mi ovšem zmizely nějaké soubory ze síťového disku a vygradovalo to v pátek, kdy jsem zapnul notebook a systém nenaběhnul. Vyndal jsem pevný disk, připojil k jinému PC a data byla nečitelná, pouze hromada náhodných dat. Nástroje na obnovu nezabraly. Něco podobného jsem viděl u PC, který byl nakažený virem a data byla zašifrována.

Je možné, že by tohle mohl způsobit někdo jiný? Že by pronikl do sítě, používal ji či zneužil nějaká má data a následně mi pronikl i do notebooku a poškodil data na disku? Nebo ho třeba zašifroval? Ve čtvrtek večer se vše zdálo OK, žádné aktualizace při vypnutí.

Pokud ano, je to hodně náročné? Musel by to být expert?

Díky za Váš názor.
(odpovědět)
Honza N. | 212.79.110.*28.7.2015 12:58
re: Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
To, že do wifi asi prolomit problém moc velký není, to chápu.
Ale když už v té síti někdo je, a má defakto neomezenou dobu, kterou tam může být, je reálné se nějakým způsobem dostat do windows stroje? A třeba tam spustit nějaký proces?
(odpovědět)
Honza N. | 212.79.110.*28.7.2015 19:34
re: Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
nezavidim.. data uz asi neobnovis.. pokud se ti nejak nepokazil hdd sam od sebe tak je to virem .. desifrovani pokud to mas zasifrovane asi sam nezvladnes.. jinak gl.. stalo se me neco podobneho vyresil jsem to oplakanim a kompletnim formatem disku
(odpovědět)
cau | 178.255.168.*28.7.2015 19:35
re: Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
Data uz jsem odepsal, všechny programy na tom byly stejně. Data tam byly, ale absolutně nečitelný. Po formátu je disk ok.
Wifi jsem přenastavil na WPA2/AES.
(odpovědět)
Honza N. | 212.79.110.*28.7.2015 19:46
re: Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
BTW: Ke tvému původnímu dotazu: Ano, útočník, který by byl u tebe v síti by se mohl například dostat do MiTM pozice a mohl by ti podstčit nějaký malware. Mohl by také najít nějaké slabé místo ve tvém PC a exploitovat jej, nebo by mohl jednoduše uhodnout tvé heslo do PC a s jeho znalostí si s tvým PC dle libosti pohrát. Možností je mnoho...

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP29.7.2015 18:58
re: Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
K dátam v PC mohol mať pristup cez SMB. (ale to je otázne)
Aké zariadenie je to staršie?
Ak je použivané ako nejaký server s ktorým tvoj PC komunikuje dosť často tak by nebol problem odchytiť heslo cez MITM a potom ti dať na server nejaký škodlivý software.
Pri zabezpečení routra použi hoci dlhšie heslo a nedávaj TKIP(Wi-fi)
(odpovědět)
extio | E-mail30.7.2015 23:40
re: Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
Podle mého názoru sis zmíněné problémy způsobil sám nebo někdo v tvé síti navštívením napadené stránky, stahováním warezu nebo podlehnutím phishingu. Představa, že tvůj naštvaný soused nejprve zatěžuje tvojí wifi, potom maže náhodné soubory a nakonec ti nějakým záhadným a složitým způsobem zašifruje jen tak pro zábavu tvoje soubory (čímž tě donutí přejít na lepší zabezpečení), se mi nezdá úplně reálná a logická. Když už bych byl tvůj soused, tak bych se snažil udržet si přístup k takové anonymní bezplatné proxy co nejdéle. Ale možné je všechno, žejo.. :)
(odpovědět)
dynamit | 77.48.77.*31.7.2015 1:02
re: Stal jsem se obětí útoku? Je to proveditelné?#
Hackeri v tejto dobe nerobia nič len tak.
Teda je nepravdepodobné že nejaký hacker by sa ti dostal do PC a len tak zašifroval údaje.
Nemáa to pointu lebo ak vlastníš cudzie PC tak to poskytuje miliony nových možnosti na jeho využitie.
Proxy, keylogger, DDOS, server, zašifrovania za účelom vymahania penazí .......
Musela to byť osoba ktorá vedela aké maš zabezpečenie a robila to preto aby ti uškodila a nie je v tejto oblasti veľmi oboznámená s tým ako sa to dá využiť
(odpovědět)
extio | E-mail31.7.2015 16:46

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode