Co je soom?

HackForum

Co je soom?#
Co je vlastně soom? Co to je, tohleto tady?

PS: Cílem je korigovat odchylky v představě soomu na základě statistických dat získaných v odpovědích.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 18:37
re: Co je soom?#
Měl jsi na mysli otázku: "Co si myslíte o serveru soom.cz?" ?

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP3.1.2012 19:03
re: Co je soom?#
Jak našeptávač na google :)

Ne, měl jsem na mysli "co je to soom?". Soom něco je a každý to něco vidí jako něco jiného. Chci vědět co to je, ne co si o tom lidé myslí.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 19:18
re: Co je soom?#
Aha, tak to je jiná :)
soom je.... [link]

No dobře, teď reálně... soom je dřina, kterou si mnoho lidí nedokáže představit, pokud nikdy nic podobného nedělali.

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP3.1.2012 19:33
re: Co je soom?#
J, to věřím.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 19:39
re: Co je soom?#
První respondent (jabber, jeho web [link]):

(18:09:50) Bystroushaak: co je vlastně soom?
(18:10:09) AsciiWolf: jak co je soom? :D
(18:10:13) AsciiWolf: soom je zumpa :D
...
(19:06:38) AsciiWolf: tak to zverejni, kazdopadne to trochu rozepis - O soomu si myslim, ze je zumpa, jelikoz uz dlouha leta slouzi jako "socialni sit" pro ruzne "wannabe-hackery", pubertaky, co se neumi chovat, idioty a podobne existence. ;)
(19:07:00) Bystroushaak: ne, ty to rozepis
(19:07:10) AsciiWolf: nemam cas :D
(19:07:14) AsciiWolf: a na soom seru
(19:07:25) AsciiWolf: ten se stejne nezlepsi
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 19:09
re: Co je soom?#
Druhý respondent - independent, místní redaktor:

(18:49:49) Bystroushaak: co je podle tebe soom?
(18:58:25) independent: zcela uprimne a otevrene?
(19:00:29) independent: sracka, kam chodi admini intelektualne onanovat, machrovat, pomahat mladym hackerum (viz ten posledni projekt Administrativ HTML pages - proste vylozene lidem pomahaji, aby mohli snadno vytvaret fake stranky.. ma to proboha nejakej jinej smysl? zvysuje to lidem znalosti nebo tak neco? vubec ne) a vsem ostatnim lidem se znalostma je to jen pro smich.. nikdo to nebere vazne
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 19:20
re: Co je soom?#
Jeste se k tomu dodatecne vyjadrim, protoze nechci, aby me nekdo pochopil spatne.

Na SOOMu je mnoho kvalitnich a casto i jedinecnych clanku. Mnoho z nich pochazi od .cCuMiNn.a a cenim si u nich zejmena toho, ze jsou dobre vysvetlene a krome toho, ze jsou technicky korektni, jsou i snadno pochopitelne a je radost je cist.

Nezanedbatelna cast obsahu SOOMu ma slusnou uroven a za jeji cteni se nemusi stydet ani uzivatele s pomerne velkymi znalostmi.

Libi se mi, ze SOOM porada konference, provozuje e-shop, pravni poradnu a spolupracuje se Seznamem. Nedavno jsem ovsem zacal premyslet nad tim, k cemu vlastne cely SOOM je a jaky ma rada veci smysl.

Chapu, ze SOOM je staven tak, aby mel co nejvetsi navstevnost. Vubec ale nechapu proc. Unika mi smysl, proc pomahat dusevne narusenym spratkum nicit cizi prace, krast hesla kamaradum apod.

Podivejte se treba na Bug Track. Same XSS, SQL injekce a dalsi proflakle zranitelnosti, kterych je plny web. Nejedna se o nic trivialniho a rozhodne je nepodcenuji, ale:
a) nevyzaduji zadne specialni znalosti
b) staci jich v Bug Tracku jen nekolik - jako prakticka ukazka
c) ne vsechny zranitelnosti je vhodne zverejnovat - non-persistent XSS budiz, to takovou skodu VETSINOU neudela, ale treba nezabezpeceny upload nebo SQL injekce muzou mit za nasledek kompletni zniceni ciziho webu

Jaky tedy ma Bug Track smysl? Chcete lidi naucit, jak funguji XSS, SQL injekce, nezabezpeceny upload, LFI, RFI a dalsi? Clanky tu o tom jsou. Prostredky SOOM taky ma. Kdyz za kazdou cenu trvate na nazorne ukazce, nebylo by lepsi proste udelat ukazkovy web, ktery tu chybu bude demonstrovat? Uplne nejlepsi by bylo udelat to proste jako balik se zdrojakama a at si to kazdy zprovozni na svem vlastnim LAMP / WAMP serveru. Muze delat co uzna za vhodne a rovnou si chybu muze opravit v danem PHP souboru. Uvidi co funguje a co ne.

Vzpominam si, ze to tu nekdo z adminu kdysi obhajoval tak, ze "je treba na tyto chyby neustale upozornovat a je hloupost adminu, kdyz tyto zranitelnosti neopravi". Ano, je to pravda. Nicmene sami dobre vite, ze Bug Track je plny kokotu, kteri vylozene vybizeji k niceni a nebo proste rovnou otevrou nejaky post a neco znici dokonce i bez toho, aby meli presnou predstavu, co vlastne delaji. Chybu nasel nekdo jiny, o tom jak toho vyuzit si prectou strucny clanek zde na SOOMu a hotovo. Jdeme nicit.

Predstavte si, ze bude existovat web, kde bude nekdo zverejnovat blbe zabezpecene vchodove dvere. Sice to treba bude myslet dobre, aby si majitele konecne uvedomili, jak je bezpecnost dulezita, ale co uz. Prijde tam nejaky kokot, zjisti, ze tady tenhle clovek ma blbou FABku a prijde mu rozmlatit cely byt. Proste z prdele, vis co. Vloupe se tam, rozkope to tam, pochcije zed a odejde. Takhle se chovaji zdejsi experti na pocitacovou bezpecnost.

Netvrdte mi tedy, ze Bug Track ma vzdelavaci ucely, protoze to neni pravda. Je to neco, co pritahuje mlade smrady, kteri umi hovno a v ramci machrovani si chteji zaradit. Jasne, kdyz je nekdo fakt trotl, bude nicit stejne. Ale proc je v tom jeste podporovat? Proc v nich budit dojem, ze to je normalni a dela to spoustu jinych lidi?

Sam se priznam, ze jsem byl pred par lety trochu kreten. Na jeden web jsem si pres PHP injekci hodil maly remote shell, na par mensich webech jsem v diskuzich zkousel XSS apod. Rozdil byl v tom, ze jsem vzdy premyslel nad tim, jestli nekomu zpusobim skodu nebo ne a jestli by mi vadilo, kdyby to nekdo udelal na mem webu. Z toho duvodu jsem nikdy nic neznicil a kdyz uz jsem se nekam dostal, uzil jsem si jen ten pocit, ze si ted muzu delat co chci. Pak jsem ale odesel.

Premoct nutkani to cele smazat a pak chodit machrovat neni jednoduche a jsem rad, ze jsem to nikdy neudelal. Jenze vsichni to nemaji stejne jako ja a to nutkani je proste tak silne, ze to fakt udelaji. Verim tomu, ze prave takovy Bug Track v nich to nutkani jen posiluje.

SOOM se tedy muze pysnit tim, ze i on nese vinu na zniceni rady webu a to zrejme jen s cilem ziskat vice navstevniku.

Posledni projekt Administrativ HTML pages jen ukazuje pravou ideu SOOMu. Nikdo mi prosim netvrdte, ze to ma vzdelavaci ucely. Hned dole je link na "tvorba fake stranky".. SOOM nema ani zkurvenej Pastebin, ale umoznuje tvorbu fake stranek. Parada.

Jinak k tomu Bug Tracku: [link] ;)

SOOM se snazi vychovavat mlade kreteny, kteri budou nicit na co hrabnou, a proto si z nej vetsina IT vzdelanych lidi dela prdel. Profesionalni programatori, administratori a dalsi, sem proste nemaji duvod chodit. Neni proc. Psat sem clanek? Jasne, bude cteny. Ale smrady, kteri nicemu nerozumi a chteji jen nicit. Na ty se totiz SOOM specializuje a ty tu vita s otevrenou naruci.

Kdyz jsem se nad tim takhle zamyslel, okamzite jsem ztratil jakoukoliv motivaci sem dal chodit, prispivat a premyslet, ze sem napisu nejaky clanek. Je to proste ztrata casu. Existuji mnohem lepsi mista, kde clanky muzu publikovat - at uz jako job nebo jen tak. Kdyby mi Bystroushaak nepastoval link na tenhle thread, byval bych sem uz nejspis nikdy neprisel, protoze jsem pred nekolika dny SOOM smazal ze speed dialu v Opere a rozhodl se, ze se tehle komedie dal radeji ucastnit nebudu..
(odpovědět)
independent3.1.2012 20:33
re: Co je soom?#
I my si pochopitelně uvědomujeme, že BugTrack není zrovna ideální, proto plánujeme jeho brzké předělání, které naprosto změní jeho podstatu.

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP3.1.2012 20:52
re: Co je soom?#
BTW: Abych zareagoval ještě na jeden bod z tvého příspěvku, a to na ten, který se týkal aplikace, na které by si mohl kdokoliv jednotlivé zranitelnosti vyzkoušet. Takový projekt tady před nedávnem také vzniknul v podobě hackme webmailu. Aplikace, kterou by si mohl každý rozjet na lokálu by byla určitě také fajn. Jen je škoda, že o tom lidé pouze mluví, místo toho, aby přidali ruku k dílu a přizpůsobili tím soom obrazu svému.

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP3.1.2012 21:07
re: Co je soom?#
Takovou aplikaci jsem dělal v prváku na výšce jako zápočtovou práci. Fungovala tak, že na jedné půlce stránky byl popis chyby a na druhé pak testovací prostředí, kde se dala popsaná chyba reálně otestovat. Zkoušel jsem ji šířit mezi známé a kamarády (ve formě archívu zdrojových kódů) a s moc velkým ohlasem se nesetkala, což se o reálných webem říct nedá (na těch, které jsem dodal si hráli snad všichni oslovení). Stejně to dopadlo i s pokusem vytvořit demonstrativní aplikace (exe a DLL soubory), na kterých jsem popisoval způsoby hledání a vytváření konečných exploitů. Taky měly větší ohlas hotové exploity než demonstrativní aplikace s popisem "jak na to". Proto si myslím, že podobné projekty jsou ztráta času. Nehledě na nutnost takový projekt stále udržovat a rozšiřovat, protože technologie se mění.

----------
Sec-Cave.cz - [link]
(odpovědět)
RubberDuck | E-mail | Website3.1.2012 21:23
re: Co je soom?#
Jinak prilozit ruku k dilu samozrejme neni problem. Jednak proto, ze kdyz clovek chce a ma motivaci, tak si cas udela, druhak proto, ze se daji vymyslet tri prdele projektu, ktere stoji opravdu jen minimum casu.

Problem je, ze se musi nekdo zapojit. A zatim jsem nevymyslel nic, co bych povazoval za uzitecne a byla alespon nejaka pravdepodobnost, ze se tady nekdo prida - a to presto, ze vymyslim veci spise pro lidi, co se teprve zacinaji ucit programovat.

Vsimnete si, ze programovani uz se tu moc nevede. V podstate skoro vubec. Driv tu byly ruzne dotazy pomerne casto. Sice byly opravdu primitivni, ale aspon nejaka znamka cinnosti. Dnes je tu v tomto ohledu docela prazdno.

To je podle me strasny problem. Chodi sem lidi, kteri se chteji stat ultimatnimi hexory, ale necitim tu v podstate ani naznak nejake snahy naucit se programovat. Jednou za hodne dlouhou dobu se nekdo zepta, jaky programovaci jazyk si vybrat, ale tim to vesmes konci.

Problem neni v obsahu. Je tu spousta clanku o algoritmech, ruznych jazycich apod. Chybi sice komplexnejsi tutorial, ale ruzna voditka tu jsou, tzn. nejaky material by tu byl. Novacek, ktery se bude chtit naucit programovat, se tu toho muze dozvedet docela dost.

Lidi sem sice chodi porad hodne, ale podle me ne tech, co se chteji ucit programovat. Myslim, ze pokud se nekdo chce ucit programovat a nahodou sem vleze, obratem se zase otoci a odejde, protoze imho kdyz otevrou treba WebForum, tak skoro nepoznaji rozdil oproti beznemu "foru o pocitacich". Kdyz otevrou Bug Track, budou si pro zmenu myslet, ze jsou na webu maleho fakana co si mysli, ze je uplne strasny hex0r => odejdou, protoze nejsou retardi.

Uz jen designem SOOM vypada od pohledu docela smesne a celkove pusobi dost zastarale. Kdyz ma nekdo spustenou posledni verzi Visual Studio a nahodou otevre SOOM, musi byt imho docela v soku.

Pravdu mit nemusim, ale dost bych se divil..
(odpovědět)
independent4.1.2012 3:13
re: Co je soom?#
Subber, nejspíš netřeba představovat.

18:31 < Subber> soom? misto kde sem tam nekdo zverejni clanek
18:33 < Subber> nikdo nevi co je soom
18:33 < Subber> ani admini to nevi
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 19:22
re: Co je soom?#
Abych to upřesnil (a nebyl tady za hulváta), na soomu mi vadí (respektive vadil - když jsem před lety tento portál ještě navštěvoval) především fakt, že velkou část zdejší komunity tvoří lidé, jejichž znalosti nejsou nikterak převratné, ovšem sebevědomí jim nechybí. Chvástají se, jak "umí hackovat" a přitom ve fóru řeší hlouposti, nechápou základní postupy, nechápou rozdíl mezi hackery (white/gray/black haty) a crackery, a takto bych mohl pokračovat. Pak je tady další skupina lidí, co někde našli odkaz na tento "web pro hackery" a nyní neustále ve fóru otravují, že "chtějí naučit hackovat". Rovněž zdejší články obvykle nepatří k těm nejlepším a jen nahrávají "script kiddies" (viz výše).
Každopádně - mé zkušenosti vyplývají z dřívější doby, kdy jsem na tento web občas zavítal, tudíž je docela možné, že se během té doby (cca. 5 let) dost změnilo a já se pletu! V tom případě si sypu popel na hlavu a omlouvám se redaktorům i návštěvníkům soomu! ;-)
(odpovědět)
AsciiWolf | 90.177.114.*3.1.2012 19:46
re: Co je soom?#
Teď děláš přesně to o čem jsem mluvil - zaobluješ hrany svého názoru, aby odpovídal tomu jakou chceš aby o tobě měli lidé představu, čímž vlastně vyjadřuješ to co ostatní chtějí slyšet a ne to co si myslíš.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 20:09
re: Bystrouskaah_#
Sakra, říká ti vůbec něco slovo "nadsázka"? :-/

Tvou otázku jsem na jabberu nebral zcela vážně, proto jsem odpověděl svým víceméně typickým stylem:

[18:09:44] bystrousak: co je vlastně soom?
[18:10:01] AsciiWolf: jak co je soom? :D
[18:10:06] AsciiWolf: soom je zumpa :D
[18:10:09] * AsciiWolf hides // tenhle svuj uz typicky IRC vyraz pouzivam pro odlehceni komunikace, kdyz ne vse, co rikam, myslim zcela vazne

Na čež jsi ty zareagoval:

[19:02:33] bystrousak: <a href="[link]">[link]
[19:02:58] bystrousak: napis tam to co jsi napsal, nebo to tam napisu ja :)

Dále se diskuze odvíjela stylem:

[19:03:07] AsciiWolf: co? :D
[19:03:15] bystrousak: ze soom je zumpa
[19:03:21] AsciiWolf: ne, radeji to tam psat nebudu :p
[19:03:27] bystrousak: takze to tam napisu ja :)
[19:03:28] AsciiWolf: i kdyz je to takove verejne tajemstvi :D
[19:03:32] bystrousak: log komunikace
[19:03:46] AsciiWolf: alespon cenzuruj jmeno :P
[19:03:50] bystrousak: chapes co delam? :)
[19:03:51] bystrousak: ne
[19:04:13] bystrousak: pak by tvuj nazor nemel zadny smysl
[19:04:16] bystrousak: naopak, jeste tam pridam link na tvuj blog
[19:04:18] AsciiWolf: chapu, ale nevedel jsem, ze chces mou odpoved zverejnit :D
[19:04:24] AsciiWolf: mg
[19:04:45] bystrousak: o tom prave jde
[19:04:57] AsciiWolf: vsak je to zumpa... akorat proste nechci, aby na te zumpe byl muj nick :P
[19:05:04] AsciiWolf: pripadne link na web/blog :P
[19:05:05] bystrousak: ja chci tvuj skutecny nazor, ne nejakou aproximaci civilizacnich sracek kde se skutecne nazory nerikaji :D

Netušil jsem, že je to součást nějakého tvého "výzkumu" a _rozhodně_ jsem si nepřál, aby jsi mou odpověď, včetně mé identity a linku na můj web zde zveřejnil!
Ovšem poté, co jsem viděl, že tvůj názor nezměním, jsem se rozhodl udělat kompromis a vyhovět ti:

[19:06:32] AsciiWolf: tak to zverejni, kazdopadne to trochu rozepis - O soomu si myslim, ze je zumpa, jelikoz uz dlouha leta slouzi jako "socialni sit" pro ruzne "wannabe-hackery", pubertaky, co se neumi chovat, idioty a podobne existence. ;)

Na čež jsi reagoval:

[19:06:59] bystrousak: ne, ty to rozepis

Na čež jsem reagoval:

[19:07:48] AsciiWolf: nvm, mozna tam neco pak napisu
[19:07:50] AsciiWolf: ale ted fakt ne

(Měl jsem hromadu jiné práce a rozhodně jsem neměl čas zabývat se sepisováním svých názorů na nějaký web, který víceméně nenavštěvuji.)

Čekal jsem, že zveřejníš maximálně mou doplněnou odpověď a ne celý začátek této konverzace, kdy jsem ještě neměl žádné ponětí o tvém výzkumu...

A už vůbec nechápu, proč nějaký "tajemný ~b" mohl zůstat v anonymitě, zatímco mou identitu jsi - včetně mého webu - klidně zveřejnil.
V čem je ten "~b" tak jiný, že si zasloužil speciální privilegia?

Jinak, co, že si myslím o soomu? To, co jsem popsal v mém komentáři výše. To, co jsem napsal na Jabberu byla jen rychlá odpověd, nad kterou jsem moc nepřemýšlel a která byla do jisté míry nadsázkou.
Netušil jsem, že mou odpověď chceš někde zveřejnit.

Rovněž se můj názor odvíjel od stavu soomu před mnoha lety, jelikož za posledních 5 let jsem soom navštívil maximálně 2x. Opravdu nevím, jak je na tom soom dnes; jestli lépe či hůře. Ovšem rozhodně bych jej úplnou žumpou nenazval (jen částečnou :P), to byla opravdu nadsázka - kterou rád používám. ;-)

A vůbec - Why so serious?
(odpovědět)
AsciiWolf | 90.177.114.*3.1.2012 22:41
re: Bystrouskaah_#
b je jiný v tom, že je to jen b, nic dalšího k němu napsat nejde, protože nic jiného není. Není web, není profil.

Jinak já fakt nechápu tohle pokrytectví. Máš názor, který v klidu řekneš, ale když ho máš veřejně prezentovat, uděláš z něj něco úplně jiného, pokrouceného, opatrného, rozmělněného co se ani nedá označit za názor. Prostě takovou vodovou polívku obloženou pojišťovacími argumenty aby na to náhodou někdo nemohl reagovat.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 31.31.73.*3.1.2012 22:56
re: Co je soom?#
soom je dira, kde umrelo moc zkusenych hackeru a ted prezivaji jinde ... navstevnost dobra, kazdej sem jednou za cas koukne, ale nema ani cenu komentovat, co se tady deje ;) hromada lidi se vyptava na dementni dotazy a dalsi hromada intelektualu se jim snazi odpovedet s co nejvetsi davkou ironie :D obcas zabava, ale prestante si hrat na underground, tomuhle serveru chybi investice, reklama, prepracovani, tohle muze bejt klidne vydelavajici projekt o IT security, ...
(odpovědět)
_infinity_-_ | 213.155.33.*3.1.2012 20:00
re: Co je soom?#
Další respondent - Duck [link]

20:50 < Duck> misto plne nostalgickych vzpominek na dobu nejvetsi prosperity a slavy :)
20:52 < Duck> soucasny SOOM je jen pouhopouhym stinem drivejsiho mista kde to zilo (i kdyz ma aktualne vic projektu)..
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 77.104.210.249/10.5.50.*3.1.2012 21:04
re: Co je soom?#
Další respondent, který si přeje zůstat v anonymitě:

21:46 <~b> par zajimavejch informaci v zumpe plne sracek a .cCuMiNn.

(odpovědět)
Bystroushaak_ | 82.208.25.*3.1.2012 21:47
re: Co je soom?#
Další respondent (studující momentálně gympl a pracující na živnosťák jako python koder):

(21:59:06) Visgean: pff, proste je to docela sracka
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 31.31.73.*3.1.2012 22:01
re: Co je S***?#
Žumpa ve které se brodí pár schopných lidí.
A chápu že to dá tak hodně práce, že už nezbývá čas a síla na to klidit to od dětí.
Zajímalo by mě, kdy výrobci one click scannerů přidají plugin na automatický export na s***.cz s podpisem "hrajte si", "totálně neschopní, tolik XSS tam mají".

"Jen je škoda, že o tom lidé pouze mluví, místo toho, aby přidali ruku k dílu a přizpůsobili tím soom obrazu svému." - nejde o to, na jaké úrovni jsou tu projekty. Můžeš mít projekty a (svoje) články sebelepší, ale házíš to do žumpy. Tím že to vylepším ničemu neprospěju, to bys musel vyhnat děti. Jestli tady naprosto v klidu necháváš dotazy typu [link] , (horší se mi nechce hledat, ale jsou takové... já si myslím že každý najde), a odpovídáš na ně... Fakt super.

Do ankety "proč nepíšu články/etc pro s***" by mohla příště přijít možnost "Styděl bych se".

S*** se hodí jen na leštění ega a reklamu.

(odpovědět)
L | 109.74.146.*3.1.2012 22:37
re: Co je soom?#
Já nevím. Na soom je fakt těžké mít názor, když jej již delší dobu vůbec nenavštěvuju.
Tom, co jsem na jabberu napsal byla částečně nadsázka, částečně pravda.
Otázkou je, jestli v mé odpovědi převyšuje ta nadsázka či ta pravda - tím si popravdě nejsem jistý. ;-)
(odpovědět)
AsciiWolf | 90.177.114.*3.1.2012 23:06
re: Co je soom?#
Já si tó, myslim, že jste moc fajnová parta lidičék, že jó, a fakt nevim, co bych si bez vás počál, né. Tak to jsem vám asi tak chtěl říct, nó.
(odpovědět)
~c | 88.103.49.*3.1.2012 23:59
re: Co je soom?#
BugTrack vzdelavaci ucinek samozrejme ma, ridit auto se rovnez nenaucis prectenim prirucky, prakticke ukazky z realneho prostredi jsou nepostradatelnou soucasti vzdelavani v teto oblasti. a ze se najde par kretenu, kteri toho zneuziji, na tom nic nezmeni, tak to hold chodi naprosto vsude a resenim v zadnem pripade nejsou restrikce.
vsiml sis tady nejake reklamy, ktera by me motivovala ke zvysovani navstevnosti? kam vy na ty teorie chodite? :)
chtel bych znat nejakeho IT vzdelaneho cloveka, ktery si ze SOOMu dela prdel, muzes mi dat odkaz nebo kontakt? ze sve praxe mam opacnou zkusenost, ale to je mozna tim, ze nepracuji mezi pubertakama, podle kterych je vsechno krome nich sracka ;) jak uz jsem psal drive, je tady hodne zajimavych clanku, ktere nuti lidi z branze kontrolovat i nove clanky na SOOMu, o cemz svedci reference na jinych (kvalitnich) portalech a citace v akademickych pracich.
pokud nekdo nema motivaci sem chodit, tak je reseni snadne, nechodte, soomu uzsi komunita prospeje. pokud SOOM nekdo nazyva komedii, pak to nepochopil.
to, ze maji nekteri ctenari vic sebevedomi nez rozumu, je prirozene a popularni vsude na Internetu, cesi jsou hold pod rouskou anonymity hulvati. prekvapuje me, ze jste si na to dosud nezvykli a nedokazete to ignorovat. drtiva vetsina z vas soomu krome neustaleho stezovani si nic nedala, tak se nezlobte, ze vase nazory egoisticky prehlizim :) je tu mnozstvi kvalitniho materialu mezi hromadou mene kvalitniho, nikdo vam hold nic na zlatem podnose davat nebude, tomu se rika - tusim - realita :) mam pocit, ze vetsine z vas by prospela poradna prace (mluvi ze me zavist, ze mate na podobne thready cas :)
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP4.1.2012 0:01
re: Co je soom?#
BugTrack ma asi takovy vzdelavaci ucinek jako triskani kladivem do polorozpadleho auta v domneni, ze se naucis ridit.

Reklama na SOOMu sice nejaka je (zpetne odkazy vpravo nahore) a je mozne SOOM sponzorovat. Zisky z toho vidim tak na stokoruny, takze to duvod pro zvysovani navstevnosti urcite nebude - ani vam to nezaplati cas, ktery SOOMu venujete. Nicmene jinak si neumim vysvetlit, proc je to tu postavene tak jak je.

IT vzdelanych lidi, kteri si mysli, ze je SOOM k smichu, znam nekolik a opravdu nevidim duvod, proc ti na ne davat kontakt. Ostatne Bystroushaak sem hodil nazory vicero lidi a to ze je ty prehlizis (protoze jsou to jednoznacne vsichni blci bez znalosti), je tvuj problem.

Naprosto ti verim, ze mnoho studentiku na SOOM odkazuje v diplomovych (ja vim, nezni to tak dobre jako "akademickych") pracich. Vypovida to ale o necem? Studenti VS zamerenych na IT mivaji obcas opravdu tragicke znalosti a fakt, ze odkazuji na SOOM, tedy zadny vyznam nema.

Krome toho jsem psal, ze na SOOMu je docela dost kvalitnich clanku, nicmene obsah jaksi neni ten nejtizivejsi problem.

Jinak RubberDucka moc dobre znas a mozna by ses mohl zamyslet, proc sem neprispiva on. Nedavno jsme na to tema meli diskuzi, tak uvidime, jestli zareaguje a vyjmenuje hlavni body. Nedostatkem znalosti nebo chuti psat clanky to tusim nebude. ;)

Stiznosti na nizkou kvalitu clanku tu mimochodem nikde nevidim. Jsou tu reakce, ze je SOOM zumpa, ze je mrtvy apod., ale nevidim tu jedinou vetu ve smyslu: "jsou tam na hovno clanky".

A mozna by ses mohl zamyslet, proc tento thread zalozil clovek, ktery ma na konte 4 velmi kvalitni clanky. Nebo to je taky kokot, co SOOMu nic nedal? Spis premysli, jestli ma smysl na SOOMu dal publikovat.

Nazory egoisticky neprehlizis, ale jednoduse nemas co na to rict. Zatim se v tomto threadu neobjevil jediny prispevek, ktery by SOOM vychvaloval, tak mozna bude problem i v tom. Vim, ze v CR se chvala moc nevede, ale 426 zobrazeni a ani jeden odvazlivec, ktery pujde proti davu? Hmm..
(odpovědět)
independent4.1.2012 0:40
re: Co je soom?#
ad BugTrack: ver si tomu, presvedcovat te nebudu :)
ad ignorace nazoru druhych: prehlizim je proto, ze nevidim duvod brat vazne nazory lidi, jejichz zkusenost s podobnym projektem je nulova, nenabizi zadne reseni ani pomoc, pouze umi brat a stezovat si.
vyraz "akademickych praci" jsem pouzil ne proto, ze zni lip, ale proto, ze zahrnuje jak ty tvoje diplomky, tak bakalarky a seminarni prace. a samozrejme, ze to o necem vypovida. je pro vas vubec neco argument? vyjmenujete vsechny novinky (pravni poradna, placeni za clanky, projekty, konference atp.), abyste nasledne napsali, ze soom umira. uznate, ze jsou clanky citovany v akademicke sfere a na jinych portalech, abyste nasledne napsali, ze to o nicem nevypovida. priznate, ze je zde i dostatek kvalitniho materialu, abyste nasledne napsali, ze je to zumpa a nestoji za to sem chodit. ctete vubec po sobe to, co pisete?
proc asi RD neprispiva na SOOM? ze by ze stejneho duvodu, proc .cCuMiNn. neprispiva na security-portal? vazne zahada, zkusim se zamyslet :)
nemyslim si, ze by byl Bystroushaak tak naivni a cekal, ze tady najde odpoved na to, zda pro SOOM jeste neco napsat nebo ne. pokud nekdo chce neco skutecne napsat a publikovat, udela to a nepotrebuje k tomu divadlo.
myslis, ze nereaguji, protoze na to nemam co rict? roztomily... :) proste jsem se uz naucil zit s ceskou komunitou na Internetu. kdokoliv si muze zanadavat, ukojit sve ego nebo nekoho ztrapnit, udela to, uznani se v komentarich a verejnych diskuzich nedockach. nebo tady snad nekde vidis dekovny thread za to, co soom pro druhe udelal a stale dela?
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP4.1.2012 11:17
re: Co je soom?#
No, svuj nazor jsem tu uz rekl, diskutovat o tom dal je zbytecne. Je to tvuj web a mas plne pravo delat si s nim, co ty uznas za vhodne. Ver mi, ze z kritiky vubec nic nemam a naopak radeji chvalim, nicmene zde je dulezite rict svuj nazor a ne jen slepe chvalit, kdyz si myslim neco jineho.

Do teto diskuze jsem se zapojil proto, ze verim, ze by SOOM mohl byt lepsi a ja sam proste vetsinu dulezitych veci ovlivnit nemuzu. Reseni jsem primo nenavrhl, nicmene rekl bych, ze mych prispevku zde se jich par automaticky nabizi. Dalsi vec je ta, ze prvne je treba urcit problem, pak teprve navrhovat reseni. Zacal jsem vyjmenovanim problemu, ale kdyz mi oponujes, nema cenu navrhovat reseni, protoze jsi to ty a .cCuMiNn., kdo mate posledni slovo.

Asi uz na to ani nemusis reagovat, protoze dalsi diskuze za techto podminek proste nema cenu.
(odpovědět)
independent4.1.2012 20:00
re: Co je soom?#
Protože patříš mezi ty, kteří komunikují konstruktivně, rád bych na tento tvůj příspěvek navázal. Začneme tedy tím určením problému. V tomto threadu jsem zachytil tyto problémové body:

1) BugTrack
2) Existence článků pro script kiddies
3) Tvorba projektů pro skript kiddies
4) Dementní příspěvky některých návštěvníků
Zapomněl jsem na něco?

Nyní k jednotlivým bodům:
1) Odpovídal jsem výše. BugTrack také nepovažuji za nejšťastnější a chystáme se jej proto brzy proměnit v něco oboustranně užitečného.

2) Nevím jak vy, ale například mě podobné články uvedli do světa ICT security. Díky nim jsem získal chuť zjišťovat, jak to vlastně funguje a bez jejich existence bych se dnes tímto tématem vůbec nezabýval. Podobné články proto vůbec neodsuzuji, protože i ony podle mě mají své opodstatnění a mohou být přínosné.
BTW: Můj názor je takový, že se v této oblasti soom pohnul za poslední roky hodně dopředu a článků "pod úroveň" je zde čím dál měně. Před X lety, zde bylo 99% článků, které byly totálním odpadem a všichni s nima byly dříve spokojeni a nazývají to zlatým věkem soomu.

3) Viz. předchozí bod, s tím rozdílem, že tyto projekty nejsou určeny pouze pro skript kiddies, ale mohou být prakticky využity i k jiným užitečným věcem.

4) Příspěvky uživatelů tvoří rozdíl mezi žijícím a mrtvým webem. V této otázce se dostáváme do začarovaného kruhu, ze kterého jsou jen dvě východiska.
a) Na soom začnou přispívat geekové a pak bude možné lamerské dotazy mazat. Pokud bychom je mazaly byz toho, aby zde byly jiné kvalitní příspěvky, byl by soom mrtvy)
b) Ponecháváním a zodpovídáním současných dotazů získáme možná novou generaci, která nám jednou pomůže přejít k bodu a).

Žádný z uvedených čtyř bodů mi nepřipadá natolik zavážný, abych se musel stydět za to, že patřím k tomuto serveru. Zkus nastínit další problematické body a zkus mi prosím také konstruktivně odpovědět, jak bys výše zmíněné body řešil ty. Odpověď, že zde není možné nic změnit mi přijde trochu zcestná. Měnit se dá vše, pokud je to rozumné a pokud člověk přidá ruku k dílu. Co se týká posledního bodu, tedy dementních příspěvků, dostal jsi s redaktorskými právy možnost označovat příspěvky jako lame, nebo je mazat. Kolikrát jsi této možnosti využil?


----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP4.1.2012 21:02
re: Co je soom?#
soom je fajn, pokazde kdyz mam nejaky dotaz, a nechce se mi studovat nebo hledat, radi mi tu zodpovi a vysvetli vse po lopate.
(odpovědět)
zu | 109.74.146.*4.1.2012 1:23
re: Co je soom?#
Nice. Teď zkus jednu k tématu - co je vlastně soom?
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 82.208.25.*4.1.2012 1:25
re: Co je soom?#
soom je misto, kde mi pokazde radi zodpovi a vysvetli vse po lopate. kdyz mam jako nejaky dotaz a nechce se mi studovat nebo hledat, no. takze proto jej mam rad. je to moje oblibene forum kam chodim pro rady, a sem tam si prectu clanek. vetsinou tomu nerozumim, ale v diskuzi mi radi pomuzou.
(odpovědět)
zu | 109.74.146.*4.1.2012 1:34
re: Co je soom?#
Netvar se, ze nevis kdo to je a ze zapomnel pouzit proxy :D
(odpovědět)
independent4.1.2012 1:34
re: Co je soom?#
> "pral si zustat v anonymite" byla mozna trochu spatna definice, rekl jsem, ze muj nazor nema pro tento server zadnou hodnotu. temer nic nevim a nic neumim, nic poradneho jsem nevytvoril. a podle toho se dnes prece urcuje hodnota nazoru ne ?
jsem obycejny clovek jako miliony jinych. bystrousak si imho chtel tohle vysvetlovani usetrit a tak jednoduse napsal, ze chci zustat anonymni, misto aby napsal, ze neni nic, cim bych se zde mohl prezentovat a tak pridat na vaze memu prispevku.

> co se tyce toho co jsem napsal, je to muj nazor za kterym si stojim a trval jsem na tom, aby to bylo vlozeno tak jak jsem to napsal. prijde mi to tak totiz vystihujici. vim, trochu smutne.


>> proc zumpa ? kdyz se podivam do menu, vidim [link] Dal se nikam radsi neproklikavam, protoze vim na co bych narazil. Imho normalne zaeragoval pouze .cCuMiNn.
Vam ostatnim je to u (_o_) ? Budete plytvat svym drahocenym casem aby jste se v RSS ctecce prohrabovali takovymhle odpadem ? Kde je nejaka sprava obsahu ? Kde jsou redaktori a moderatori ?

>> zminil jsem "par zajimavych informaci". zde snad nemusim nijak zvlast objasnovat co jsem tim myslel. kdyz se chce, tak to jde a objevuji se tu kvalitni clanky.

>> .cCuMiNn.-a jsem zminil proto, ze si jeho prace ze soomu cenim nejvic a tak nejak mi tu oproti ostatnim vycniva. jeho clanky ctu rad, i kdyz se jedna o tema ktera me treba zrovna moc nezajima. jeho napady jsou totiz excelentni.

Zde bylo jeste par radek textu, ale rikam si, ze to stejne nema smysl postovat. Tohle vlakno bude nejspis celkove zumpokomunitou povazovano za spam/flame, da se za pravdu panu emkeiovi (nofz) a pojede se vesele dal. takze to tady tipnu.

jinak, kdyz uz jsem se po tech X letech rozhodl prispet na soom, preji timto panu .cCuMiNn.-ovi pevne nervy (predevsim) a uspesny rok 2012. A vy kterym se to co jsem tu napsal nelibi mi muzete treba sat dick :)
(odpovědět)
~b | 31.31.73.*4.1.2012 2:05
re: Co je soom?#
Známe se jak dlouho? 3 roky? Pořád na tebe nemůžu odkázat jinak než tvým nickem, protože prostě nic jiného nevím a vůbec mi to nevadí. Myslel jsem že jsi anonymní tak nějak celkově, tam se vzalo to "přál si zůstat v anonymitě".
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 82.208.25.*4.1.2012 2:10
re: Co je soom?#
Když si tak stěžujete udělejte si svoje webovky s takovou návštěvností, přestaňte si stěžovat, nikdo zatim numi cist myslenky!! chtěl bych vidět Vás jak vytváříte dokonalý web!!! Nic nebude úplně to co čekáte!!
(odpovědět)
Jurzic4a | 62.129.58.*4.1.2012 11:52
re: Co je soom?#
nikdo vam hold nic na zlatem podnose davat nebude, tomu se rika - tusim - realita :)
(odpovědět)
infinity___ | 82.117.143.*4.1.2012 14:12
re: Co je soom?#
prave proto se divim, ze se tady ty lamky nechavaji, a sypou se jim informace, ktere by si meli najit samy. proc jim se to dava na zlatem podnose?
(odpovědět)
zu | 109.74.146.*4.1.2012 14:42
re: Co je soom?#
Reste informace. Sdilejte je. Budte radi za kazdou novou informaci, ktera vam pomuze, a nereste odkud ji mate. Vy se ale silene zamerujete na jednu konkretni platformu.

Nereste tolik samotnou existenci SOOMu, ale zdokonalujte se ve svych znalostech. Sam nevim jak na tom SOOM v tuto chvili je a kam si ho zaradit. Kdyz hledam nejakou informaci tak proste Googlim. Nekdy mne to zavede na zahranicni weby, nekdy na root, nekdy na _jakykoli-jiny-web_.

Kam v tuto chvili sveruje SOOM neni tedy jiste. Jsou zde nejake texty a tezko rict jestli je to portal pro script kiddies nebo pro developery 1. kategorie :)). To at si kazdy poresi sam. Opravdu si myslim, ze ani samotni admini nad tim premysli :).
(odpovědět)
Subber | E-mail4.1.2012 18:41
re: Co je soom?#
Nechodim se na SOOM ucit. Obcas se tu sice neco noveho dozvim, ale v drtive vetsine pripadu me to stejne moc nezajima. Kdyz se chci neco naucit, taky pouzivam Google (pokud nevim kam jinam sahnout).

Nevadi mi, ze na SOOMu neni dostatek obsahu, ktery by me zajimal. Je to uplne nepodstatne, protoze informaci je plny internet a pokud na jednom miste neco neni, porad muzu jit jinam.

Divam se na to prave z te druhe strany. Na ceskem internetu zrovna moc IT portalu neni - v podstate bych rekl, ze z tech verejnych asi jen SOOM a Security Portal. Druhy jmenovany je uplne mrtvy a SOOM sice navstevnost ma, ale jeho CELKOVA uroven je dost nizka (coz neznamena, ze se tu nemuze najit par skvelych clanku, threadu apod). Snizuje ji prave Bug Track, o kterem jsem tu uz mluvil vickrat, a clanky jako ten dnesni: [link]

Pokud budu chtit komunikovat se zacinajicimi ajtaky a obcas je treba neco naucit, nemuzu si zrovna vybirat. SOOM je v podstate jedinou moznosti, kde by to teoreticky jit mohlo. V praxi to ale nejde, protoze nebudu mit absolutne nic z pohybu po portalu, ktery zaplavuji lidi bez zajmu, blbci a nebo kokoti. Inteligenti clovek, ktery do neceho jeste tolik nevidi, casto muze prinest zajimave napady a postrehy a krome toho je to jedna z tech rozumnejsich forem traveni volneho casu. Kdyz uz nic, clovek pak ma alespon dobry pocit.

Proto jsem se do tohoto threadu vubec zapojil. Kritizuji veci, ktere jsou podle me spatne a ktere minimalne mne brani v tom, abych sem treba chodil casteji, s vetsim nadsenim a vic se zapojoval do celkoveho zdejsiho deni. Nekdo to muze videt jinak, nekdo to muze videt stejne. Proto to pisu sem, aby to bylo videt a ostatni moje nazory podporili nebo naopak vyvratili.

Nejde mi o to, ze bych nemel kde publikovat clanky. Jde o to, ze kolem SOOMu by mohla vzniknout zajimava komunita..
(odpovědět)
independent4.1.2012 19:37
re: Co je soom?#
Diky za odpoved, na to se da konecne rozumne zareagovat a treba se nekam dostaneme.

Jako problem vidim podivnou komunitu kolem SOOMu, jejiz pricinu vidim prave zejmena v tom Bug Tracku, nekterych clancich a tech prispvecich. Dalsi duvod, ktery jsem tu nekde zminoval spis tak mimo, je design.

1) Bug Track
Ano, zminoval jsi se o tom vyse a jsem rad, ze jej taky povazujes za problematicky. Napadaji me nasledujici reseni:

a) uplne zruseni - velmi radikalni, prudky pokles navstevnosti a pripraveni se o sluzbu, ktera MUZE byt zajimava a uzitecna

b) omezeni - chyby, ktere jsou v nem jiz proflaknute, nebude mozne zverejnovat (trochu blbost, moc by se toho asi nevyresilo; nemuzem tu po lidech chtit, aby hledali chyby v softwaru a psali cracky / exploity)

c) zverejnovani pouze vlastnich zacinajicich projektu bez obsahu - nic se stane, kdyz to nejaky trotl cele smaze. V jednotlivych komentarich pak samozrejme muzou byt odkazy vyuzivajici ruznych zranitelnosti a podobne, tj. co kdo najde, to napise. Bylo by nutne zavest nejakou kontrolu, tzn. napriklad v rootu webu se musi nachazet soubor soom.txt s obsahem "Souhlasim s testovanim v Bug Tracku" . Slouzilo by to jako ochrana pred lidmi, kteri by tam vkladali cizi weby s tim, ze "on jim to nekdo vyhexuje..". Vyhoda takove kontroly by byla v tom, ze se da provadet automaticky a ackoliv na vetsine freehostingu neni problem vytvorit svuj vlastni soubor i bez pristupu k uctu, script-kiddies by to proste nedali (jinak by sem nedavali web na "otestovani").

Vyuziti je proste. Nekdo se bude snazit svuj web maximalne zabezpecit a nekdo jiny se oproti tomu bude snazit ochranu prolomit. Neni nutne vkladat hned hotove CMS, ale staci treba pouze samotne prihlasovani.

Problem je v tom, ze tech napadu se neda vymyslet zase tolik a pokud by to tam vubec trochu zilo, tak by vse fungovalo na stejnem principu. Opet by to casem ztratilo smysl.

d) zverejnovani pouze opravenych chyb. Najdes nekde chybu, udelas screenshoty, zmapujes cely postup (klidne z toho muze byt kratoucky clanek), treba natocis i video. Vytvorene materialy si nekde uschovas a kontaktujes administratora daneho webu s tim, ze by mel chybu opravit - pokud mozno i s vysvetlenim jak. Tento e-mail se take nascreenshotuje.

Az administrator chybu opravi, v Bug Tracku klidne muze byt zverejnene, jak cely utok probihal apod. Clovek, ktery o to bude mit zajem, se nauci vic nez z pouheho odkazu a textu "hrajte si", protoze uvidi myslenkove pochody utocnika a celou techniku. Oproti tomu trol, ktery o to zajem nema, se nenauci nic a tim se usetri zivot mnoha webum.

Toto reseni se mi zda nejlepsi a myslim si, ze by mohlo byt velmi uzitecne - a to i "obema stranam". Problem je obrovska administrativni zatez, kterou by schvalovani prispevku obnaselo (pokud ta sekce nebude moderovana, je to k nicemu). Bylo by treba presvedcit se, ze je dana chyba opravdu fixnuta.

Rovnez soubory by to chtelo nahravat nejlepe primo na SOOM (krome videa, tomu je nejlepe na YT a jemu podobnych), coz je pro zmenu spise technicky problem.

2) Clanky pro script-kiddies
Ja mam prave opacny nazor. Neverim tomu, ze clanek s konkretnim postupem na tvorbu phisingove stranky nekoho zavede k pocitacove bezpecnosti, ale prave naopak. Tady se nebavime o popisu konkretni zranitelnosti, u ktereho je treba alespon trochu pouzit mozek, ale o navodu, diky kteremu muze phisingovou stranku vytvorit vicemene kdokoliv s IQ alespon 80.

Vysvetlit co to je a jak takove utoky funguji - budiz. Neni problem. Kdyz to nekdo bude chtit pouzit, musi si nastudovat alespon nekolik veci, cimz eliminujes radu lidi, kteri chteji jen skodit. Musi totiz prokazat urcitou snahu a vytrvalost.

Co kdyz nekdo vytvori tool, ktery na par kliknuti bude phising stranky generovat, hazet na nejaky hosting a zverejni to tu? Muze to napachat obrovskou skodu a pritom se na tom nikdo nic nenauci.

Jsou navody a tooly, ktere sice take muzou napachat skodu, ale zdaleka ne takove rozsahu. Clanek o pouzivani proxy take nekdo muze zneuzit, ale ty potencialni skody zdaleka nejsou tak vysoke.

Ja osobne jsem se k pocitacove bezpecnosti dostal pres programovani. Kdyz jsem umel Pascal a trochu Assembler, dostal jsem pristup na web a nechapal, jak to vlastne cele funguje. Jednou z prvnich veci, ktere jsem udelal, bylo to, ze jsem se snazil otevrit seznam.cz jako soubor (v Pascalu) v domneni, ze tim stahnu PHP zdrojove kody. :))

Pak jsem se zacal zajimat o tvorbu webu, dostal se k PHP a premyslel, jak svuj web zabezpecit, aby me nekdo nemohl napadnout. V podstate mi bylo jedno, jak utok provest, ale chtel jsem se proti nemu umet branit. Tim jsem se +/- dostal k nekterym zranitelnostem a chvili se o to zajimal. Kratce na to jsem zjistil, ze me to vubec nebavi a o bezpecnost se prestal zajimat. Dnes me to zajima prevazne z pohledu "jak se branit", nez "jak utocit".

^ To jen tak pro predstavu, jak se k tomu kazdy dostane jinak a trochu vidis, kde se nemuj nazor bere.

3) Projekty pro script-skiddies - vicemene jsem to shrnul v predchozim bode

4) Komentare
Mas pravdu, je to v jistem smyslu zacarovany kruh. Jsem ovsem toho nazoru, ze geekove sem prispivat nezacnou do te doby, kdy tu budou uplne prihlouple dotazy a posty.

V tomto pripade se spise priklanim k nazoru, ze je lepsi neco mazat na ukor toho, ze aktivita v diskuzich klesne. Nevim, jake nasledky to bude mit a jestli se tim situace treba jeste nezhorsi. Na svem webu bych to tak nejspis ale udelal.

5) Design
Obavam se, ze sem geekove nezacnou chodit mj. kvuli designu, ktery podle me proste pusobi trochu moc smesne "hexorsky" a trochu dava webu nalepku "zastrala blbost". Design je vniman fakt hodne subjektivne, takze toto je pouze muj nazor, se kterym mozna nebude souhlasit vubec nikdo.

Zminoval jsem problem s designem jinych webu a programu - Visual Studio, Facebook a tak. Vsechno pusobi od pohledu moderne, nove, inovativne. Kdyz pak nekdo nahodou skonci na SOOMu, imho se musi docela leknout. Domnivam se, ze to pritahuje spis lidi, kteri cerstve videli Matrix, nez geeky.

Problem s CMS (psani clanku, v podstate i komentaru atp.) jsem zminoval uz drive a do tohoto topicu nepatri, nicmene smahem by se to vyresilo instalaci Wordpressu (nebo jineho preferovaneho systemu) a stazenim prihodne free sablony.

Vlastni CMS a vlastni design je samozrejme lepsi, ale mozna by se tim dost vyresilo. Uz jen zmena designu by treba znovu upoutala pozornost lidi, kteri se sem po nekolika letech podivaji - kdyz najednou zjisti, ze uz tu neni tolik blbosti pro script-kiddies, treba se jim tu i znovu zacne libit.


Jine problemy me zatim nenapadaji, ale je mozne, ze jsem na neco zapomnel a nebo neco neumim pojmenovat.

</kratky prispevek>
(odpovědět)
independent5.1.2012 1:07
re: Co je soom?#
To je presne ono.. Kliknu na "(odpovedet)", napisu svuj velmi kratky prispevek (chci z nich sestavit knihu, vite?), kliknu na "Odeslat" a napise mi to krasnou hlasku "System odeslal neplatny ticket" (nebo neco v tom smyslu). Stranka se nacte znovu, prispevek v ni zustal, kliknu znovu na "Odeslat" a neni z toho odpoved, ale prispevek na konci threadu..
(odpovědět)
independent5.1.2012 1:10
re: Co je soom?#
opraveno...
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP6.1.2012 0:17
re: Co je soom?#
+1... dik, usetril jsi mi muj nazor, jelikoz je shodny s tvym

... teda snad az na ten design - proti tomu vylozene nic nemam a nemyslim, ze by vylozene odrazoval. To hlavni, co odrazuje jsou prave ty lame dotazy/navody a hlavne click'o'hack navody, ktere chce ccuminn jeste podporit tim novym projektem (evidentne) ... Coz se mi vubec nelibi a vubec nesouhlasim, ze to z nekoho udela "hackera" nebo security experta. Pouze to pomuze 15 letym blbecku, co si namasti ego pred kamaradama tim, ze nekde dropnou db nebo defacnou stranky nejakeho mesta (at uz kvuli bugtracku nebo clanku, kde je to step by step vysvetlene)... Pak jsou ve tridy za hackery a maji respekt - coz je jediny duvod, proc to delaji, o nic jineho jim nejde... Timhle svet nikdy nic neziskal a neziska.

... a deface webu je samozrejme jen priklad, o dalsich otravnych "utokach" techto smradu se snad nemusim rozepisovat. Plati to o vsech nekreativnich "hacking" zalezitosti, na ktere jsou tu silene snadno dostupne navody pro blbecky.

----------
Cow power by Gentoo...
(odpovědět)
Anonymous_ | E-mail5.1.2012 9:14
re: Co je soom?#
Kurva. Mel bych majitelum tohoto hostingu poslat flasku vina za nadmernou zatez MySQL serveru. Ale tak uz fakt jenom strucne.

- odpoved, ze se neda nic delat, jsem tu snad nikde nevypustil (pokud ano, tak uz nevim proc)

- moznosti mazat prispevky nebo je oznacovat za lame jsem nevyuzil ani jednou, protoze "komentarova politika" tebe a Emkeie je uplne jina, nez moje; nema smysl, aby prosla jen cast uplne stejnych komentaru, ale naopak by to bylo jeste horsi

Jinak reaguji konkretne na tento post od .cCuMiNna.: [link]

Celkem by me zajimalo, jak dlouho jsem tyhle 3 odpovedi psal, protoze tohle je fakt desivy :D
(odpovědět)
independent5.1.2012 1:24
re: Co je soom?#
1) K novému BugTracku: Nechci teď prozrazovat příliš detailů, protože by to mělo být překvapení. Určitě to ale bude jakási kombinace tebou zmíněných bodů c) a d). Nebude to ve všem přesně odpovídat, ale bude se to hodně blížit a sám uvidíš, že budou všichni s jeho tvarem spokojeni. Děkuji za některé náměty, které jsi uvedl a které mě nenapadly. Určitě o ně tento projekt obohatíme. BTW: zveřejnění bude probíhat i u neopravených chyb, pokud nedojde k jejich odstranění do 30ti dnů od nahlášení. Podobně to funguje i v Seznam BT. S tímto snad mít problém nikdo nebude.

2-4) V těchto bodech se bohužel neshodneme :) Současný stav ber ale jako kompromis. Články a příspěvky jsou totiž (i když se to mnohdy nezdá) již zbaveny toho největšího humusu, který jsou někteří návštěvníci schopni vložit. Přislíbit ti mohu, že články podobné tomuto [link] budu příště nekompromisně mazat.

5) Design je skutečně věcí vkusu, který může mít každý odlišný. K soomu tento design podle mě prostě patří a komu se skutečně nelíbí, má možnost si jej v nastavení účtu změnit pomocí vlastního CSS. Druhou věcí je pak funkčnost. Zde se s Emkeiem shodujeme na tom, že vlastní RS odlišuje soom od ostatních webů a určitě od něj nebudeme ustupovat. Souhlasím s tebou, že je modernizací a úprav potřeba, ale zde narážíme na dva problémy. a) čas b) oznamování bugů. K těmto bodům se ale musí vyjádřit Emkei. Kdokoliv ale může vytvořit ve fóru thread pro oznamování bugů, aby se jednotlivé postřehy neztrácely v jiných threadech.

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP5.1.2012 13:40
re: Co je soom?#
Zde je můj názor. Je krapet dlouhý a není úplně offtopic, takže jsem ho vložil jako UserText: [link]
(odpovědět)
Bystroushaak | E-mail | Website | PGP7.1.2012 3:18
re: Co je soom?#
soom is just a kiddie playground; go_away wannabes, come_on wannalearns! we do _NOT_ want Soom to die ffs! respect those who are willing to learn, cry/laugh @ the others.

DONT LEARN TO HACK, HACK TO LEARN!
(odpovědět)
un5Killed | 83.167.232.*7.1.2012 5:50

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode