Rada proti krádeži notebooku

HackForum

Rada proti krádeži notebooku#
Ahoj.Dostal jsem notebook a rád bych si ho zabez
pečil proti krádeži nějakým českým programem v plné verzi zdarma.Prosím poraďte nějaký český program pro sledování co se děje na počítači a pro vzdálenou správu přes internet.Takový program který dokáže odhalit zloděje.Díky Vojta
(odpovědět)
Vojtěch Jelečeék | 109.238.40.*27.12.2011 7:48
re: Rada proti krádeži notebooku#
Rada proti krádeži notebooku je jednoduchá - nenechávej ho nikde povalovat.

Žádný program krádeži nezabrání (pokud si tedy polohu notebooku nelockneš na určité GPS souřadnice a nepřidáš místo poloviny baterky C4 co se odpálí když ho někdo odnese).

Ale k věci - jakmile ti notebook někdo ukradne, pokud není úplně vypatlaný tak zformátuje disk. Ten případ s MAC bookem je vyjímka, protože MAC OS X se shání trochu hůř než windows a už by to prostě nebylo ono.

Spoléhat se na to že najdeš toho kdo ti notebook ukradl po internetu je naivní, protože ten notebook s velkou pravděpodobností co nejrychleji prodá. Zbývá ti tak jen naděje že zjistiš současného majitele, ale jak říkám, šance že nezformátuje disk je imho docela malá.

Zkusit můžeš třeba [link]

O dost lepší řešení je karta do notebooku, která lokalizuje jeho GPS souřadnice v případě krádeže. Některé notbooky mají podobnou technologii přímo integrovanou, není to ale zrovna zadarmo.

Osobně používám plné šifrování disku, protože data jsou pro mě podstatnější než notebook, který dnes stojí pár tisíc.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 83.208.175.*27.12.2011 13:21
re: Rada proti krádeži notebooku#
mno zakladem je heslo do biosu . a napada me (klidne me opravte) jestli nahodou nepridat partition na disku, tu schovat a na ni nainstalovat at uz nejakej keylogger ci podobne. coz by podle me sanci na nalezeni mohlo zvysit. zajimave to mel vyresen jeden znamy na firme - pokud pri startu woken nezmackl urcitou klavesu tak nabootovala defakto cista instalacka windowsu ale bez jakychkoliv uzitelskych dat proste to vypadalo jako po fresh installu, pokud ale zminenou klavesu stiskl tak se objevil klasicky login s heslem. (zminuji to proto pac netusim co to bylo za soft a google mi moc nepomohl :-) )
(odpovědět)
oO | 217.11.227.*27.12.2011 14:44
re: Rada proti krádeži notebooku#
Heslo do biosu je samozřejmost, ale prakticky moc užitečné není, protože bios čip se dá přeflashovat, nebo vyměnit. Je to jen ochrana vůči třeba cold boot attacku a lamám.

To s tou partition na disku je totální blbost.

Co se týče té klávesy, je to docela pěkné řešení, ale opět jen pro náhodné zloděje. Pokud někdo jde po tvých datech (průmyslová špionáž třeba), porozhlédne se po disku a jestli jsi nepoužil šifrování, jsi v hajzlu. To samé pokud se počítač dostane do rukou někoho zkušenějšího.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 83.208.175.*27.12.2011 18:51
re: Rada proti krádeži notebooku#
zablokovat ukradeny notebook je mozne u novych modelu diky nastaveni v biosu (pripoji-li se k internetu), pokud mas starsi nebo levnejsi model, postaci napr. [link]
pokud nechces, aby ti ho obratem zlodej preinstaloval, zrus si logovaci obrazovku, mas tak vetsi sanci, ze to proda i s promazanym systemem (kdokoliv se tak ovsem dostane k tvym soukromym udajum).
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP27.12.2011 22:26
re: Rada proti krádeži notebooku#
reseni je pak dulezita data sifrovat, a nesifrovany nechat jen disk s windows.
a pouzivat portable aplikace (prohlizec, mailovy klient)
(odpovědět)
ž | 94.113.1.*28.12.2011 9:23

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode