Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norris.

HackForum

Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norris.#
V minulích dnech se v médiích objevily zprávy o "úspěchu českých odborníků z Masarykovy univerzity". Údajně ve spolupráci s armádou ČR objevili botnet, kterému říkají "Chuck Norris". V rádiu, v televizi i v novinách je to prezentováno jako úžasný úspěch světového významu. Boty v tomto případě mají být routery, ADSL modemy apod. na rozdíl od obvyklích PC. Dále ty zprávy obsahují varovaní o tom, že boti mohou odsniffovat login k internet bankingu (což je díky SSL naprostý nesmysl). Jan Vykopal, vedoucí projektu, dále radí, jak se "infekce" zbavit. Prý stačí restartovat router. Také je dobré zkontrolovat svůj "satelitní přijímač". Jedním dechem ale dodává, že se hrozbě vlastně nedá bránit, protože na modemech a routerech nejsou antivirové programy.
Celé se mi to zdá jako nesmysl. Nedokážu si představit, jak by takový červ fungoval. Pro své šíření údajně používá defaultní loginy do routerů. Ale jak můžete na levných routerech po přihlášení se sniffovat data? To nechápu. A je divné, že by to měl opravit restart.
Na stránce projektu na muni.cz jsem žádné informace nenašel. Všechny zprávy v médiích pravděpodobně pocházejí od ČTK. O botnetu se píše jen v Česku. Také zvláštní vzhledem k prezentovanému významu.
Prostě to celé vypadá jako nějaký hoax. Všechny lamy v okolí se po nich děsí a shánějí antivirus pro svůj modem.
Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy.
(odpovědět)
Anonymous | 78.110.208.*16.2.2010 19:16
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
informaci o teto udalost mam az od tebe, takze o tom moc nevim, kazdopadne proveditelne to je, nebot aktivni prvky v sobe obsahuji *nix operacni systemy, tudiz nainstalovat sniffer neni nic obtizneho.
odchytnout heslo do internet bankingu by diky sifrovani opravdu neslo, neni ale vyloucena moznost presmerovani na flastni fake server, ktery bude vypadat totozne a skutecne tak autentizacni udaje odcizit.
tim restartem routeru byl pravdepodobne myslen hard reset...
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP16.2.2010 20:40
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
Původně jsem v příspěvku měl nějaká URL na ty zprávy. Ale asi spam filtr mě s nimi nedovolil příspěvek postnout. Zkusím to znovu.

Stránka projektu na MUNI - [link]

Rozhovor s tím "odborníkem" - [link]

Zpráva - [link]
(odpovědět)
Anonymous | 78.110.208.*16.2.2010 21:01
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
proč uvozovky? něco konkrétního?
(odpovědět)
mr.Crow. | 213.211.34.*17.2.2010 23:03
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
To muze byt proveditelne. I hloupe male routery hluboko pod 1000Kc v sobe mivaji nejaky opatchovatelny system. Hodne techto zarizeni ma chyby v praci se snmp nebo upnp.

I kdyz nejjednodussi a nepravdepodobnejsi mi prijde, ze objevili defaultni ucet v nejake distribci pouzivane do drazsich routeru (take ty do cca 3kkc) a pres diru v kernelu si udelali roota. Tomu by odpovidalo i to varovani o satelitnich prijimacich.


(odpovědět)
iji | 85.160.46.8/127.0.0.*16.2.2010 21:56
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
Tj jasny fake, kdyby to byl Chuck Noris, tak jsou vyzkumnici davno mrtvi :)

([link])
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 147.230.164.*17.2.2010 0:11
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
Jinak na novinkach o tom psali taky, ale zhruba to samy co vsude jinde; [link]
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 147.230.164.*17.2.2010 0:19
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
Jen neni trochu zvlastni, že by někdo napsal virus, co by dokazal nalezt na siti rotery, zjistit co jsou zac, ve svoji databazi slabin a defaultnich hesel nasel zpusob jak konkretni zarizeni cracknout a pak jeste mel novy firmware / patch pro kazdou HW a SW platformu co se na routerech pouziva? Vzdyt tech routeru je tisic druhu. Ty levne smejdy co vetsina lidi ma pod zadnym *nixem nejedou, maji svuj proprietalni system a svuj HW. Pro vetsinu tech lacinych krabicek ani neexistuje verze OpenWRT a jejich specifikace je uzavrena. Vim o cem mluvim, mam doma mensi sbirku techle lacinych smejdu a nainstalovat do nich neco smysluplneho, to je ukol opravdu pro Chucka Norrise. Nerikam, ze nemaji slabiny, ale nezda se mi to. Chtel bych videt virus co by takove zarizeni automaticky vyhledaval, crackoval a flashoval jim FW nezavisle na platforme a vyrobci. Neni to moc slozite? :)
(odpovědět)
jbh | 80.188.115.*17.2.2010 16:10
re: Co si myslíte o "Češi odhalili síť Chuck Norr#
Pocitas s tim ze by to byl dokonaly Skynet. Jenze v praxi bohate staci zacilit na nekolik typu routeru a botnet je na svete.
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 147.230.164.*17.2.2010 16:59

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode