Názor na Windows Vista

HackForum

Názor na Windows Vista#
Už delší dobu narážím na velikou kolizi názorů. Já nikdy Visty neinstaloval, nemám na to hardware, ale tatík si koupil notebook s předinstalovanými Vistami a neustále prorokuje, že se na tom musí naučit dělat, protože na tom beztak jednou všechno pojede. No, když pominu tu příšernou hardwarovou náročnost a skutečnost, že na XP jsem měl nastavené sdílení za 5 minut, kdežto na Vistách to trvalo skoro půl hodiny, když nepočítám že tam nefungují některé starší šifrovací protokoly wireless sítí, no, seznam by byl určitě dlouhý. Na druhou stranu, člověk, jehož názoru si vážím, řekl že nezná jediného správce sítě, který by měl na své síti Visty. Nad mou námitkou, že pravda asi je že na Vistách asi brzy pojede opravdu všechno (co dneska jede na Win98??) a začít nabízet všem uživatelům sítě jen tak Linux by asi nebylo pravé řešení, mávl jen rukou a zeptal se mě "Za jak dlouho?"
Proč tohle píšu? Protože bych chtěl vědět názory ostatních na Visty, když pominu již výše jmenované tak se jim skutečně nedá nic moc vytknout. Já osobně jsem se rozhodl nečekat, ani jsem se kvůli Mrkvosoftu nerozhodl upgradovat svůj hardware, jsem dlouhodobým šťastným uživatelem Fedory a tak to taky zůstane. Mě ale odjakživa počítače bavily a přizpůsobit se Linuxu mě tedy nedělalo problémy, i když jsem byl "odkojen" na Windowsech a přestup pro mě tedy znamenal menší šok. Já ale nejsem "ostatní uživatelé" a když na pracovních stanicích Windows XP již brzy (cca +- 5 let??) přestane fungovat software...
(odpovědět)
_D@N | 89.190.44.*9.4.2008 22:22
re: Názor na Windows Vista#
Nejdriv bych rad upozornil na par veci, se kterejma v tvym postu nesouhlasim:
Argumentovat tim, ze dnes nikdo nepouziva Win98 kvuli tomu, ze to je uz dlouho co vysli, je trosku nepresne. Oblibenost XP vypliva spis z jejich kvality, nez z toho ze jsou novejsi nez Win98. To ze jsou tu nejnovejsi Visty nemusi nutne znamenat, ze na ne drive nebo pozdeji vsichni prejdou jen kvuli tomu ze jsou nove. Prejdou na ne kvuli tomu ze budou kvalitnejsi nez XP (Nerikam zda uz jsou nebo nejsou, to mi neprislusi soudit).

Co se tyce Windows Vista samotnych:
Diky skole, kterou studuju mam moznost pouzivat legalne Win Vista. Nedavno jsem se rozhodl je taky vyzkouset, zatim si nestezuju. Nemyslim ze bych mel kdy duvod vracet se k WinXP.
Co se tyce rozhodnuti zda Linux nebo Windows, tak musis zvazit nejen kvalitu systemu, ale take jak moc je dany system user friendly, jak moc je prehledny, jak moc stravis jeho administraci a jak moc ho muzes vyuzivat skutecne k praci.

Abych to trosku vysvetlil: Na Linuxu jsem stravil nejakou dobu (cca rok aktivniho pouzivani doma + notebook kterej nosim vetsinu casu u sebe). Vyzkousel jsem nekolik distribuci, nemuzu o sobe rict ze bych byl nejaky guru. Diky skole a vecem co obcas potrebuju delat s nim prichazim do styku nekolik hodin tydne, co potrebuju to zvladnu.
Na svych domacich strojich jsem ho prestal pouzivat v okamziku, kdy jsem si uvedomil, ze vetsinu casu netravim tim, cim bych mel (tj. programovanim a studiem), ale hranim si s nim, jeho administraci, hledanim reseni toho ci onoho problemu. Tohle je unosne pro cloveka, ktery ma dost volneho casu a muze si dovolit si se systemem hrat, pripadne pro cloveka, ktery se spravou systemu hodla jednou zivit.

Pokud ale stejne jako ja mas system jen jako nastroj, ktery ti tvori prostrednika mezi HW a dalsimi aplikacemi, ocekavas od nej out of box nabehnuti vseho co normalni clovek potrebuje, chces aby po zmacknuti tlacitka power fungoval a ty ses mohl rychle pustit do prace, pokud chces aby instalace programu ktere nutne potrebujes znamenala jen stazeni si instalatoru a jeho okamzite nainstalovani bez reseni miliardy dalsich problemu, jako je zavislost neceho na necem, nekompatibilita toho ci onoho s tim nebo onim, zacnes pouzivat Windows. Ne protoze by byli lepsi (podle mne nejsou), ale proste protoze je to pro tebe snazsi a pohodlnejsi.
Otazka je - chces si se systemem hrat a objevovat co vsechno se kde skryva, nebo je to pro tebe jen nastroj?
Pro vetsinu lidi tam venku mimo SOOM je totiz stale jeste Windows tou jedinou spravnou volbou.

PS: Vim, ze mne za to osazenstvo SOOMu nejspis ukamenuje. Je to muj nazor, tak mi ho prosim neberte. Rad si prectu rozumne argumenty od rozumnych lidi. Nejsem zvedavy na vylevy typu "Linux Rulez protoze to vsichni rikaji a ja chci byt jako oni velkej borec". Usetrete mne jich :)

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t9.4.2008 23:51
re: Názor na Windows Vista#
Ahoj Prophe,
nemohu s Tebou souhlasit. V prvnim bode pises zde se bude prechazet z duvodu, ze to bude "kvalitnejsi system". Toto bohuzel hlavni pakou neni, pakou bude to, ze WinXP drive ci pozdeji bude nepodporovany system, pak uz nikoho z komerecniho prostredi nebude zajimat, ze jsou lepsi ci horsi - jsou podporovane a to staci.

Dale administrace tucnaku, uprimne zalezi co si vyberes, jaky pristup. Muzes si instalnout gentoo a hrat si, muzes taky zkusit Ubuntu, a pracovat na tvych zajmech/koniccich. Uprimne, instalace na NTBook/PC neni problem, a u dister jako Ubuntu apod je to otazka par chvil. ZALEZI JEN JAKY SI ZVOLIS PRISTUP. PS:To ze se "rypes" v systemu, protoze Te to bavi, to uz je preci jen spis plus ne? Ale to stejne muzes delat u Winu (jako to dela hodne Win uzivatelu).
(odpovědět)
TecquilkA. | 195.212.29.*9.6.2008 19:20
re: Názor na Windows Vista#
Rad bych dokoncil: ...Ale to stejne muzes delat u Winu (jako to dela hodne Win uzivatelu).
-A pak se divi ze jim neco nejde protoze si neco posrali xD

----------
..:@]> [link] <[@:..
(odpovědět)
DjH | E-mail | Website | ICQ 319-960-8959.6.2008 19:41
re: Názor na Windows Vista#
Ahoj Tecquilko,
ve vetsine veci souhlas, jen k tomu "rypani se v systemu" - to je plus, pokud se v nem rypat chces. Pokud mas v planu delat neco uplne jineho a okolnostmi jsi donucen resit nefunkcnost cekohokoliv, je to spis na obtiz.

K tem Win Vistam - asi bych zanechal uvah, jak to bude nebo nebude, casem se ukaze.

Administrace tucnaku - ja vim. S tucnakem jsem nejakou dobu zil, ziju a jeste nejakou dobu nejspis zit budu (nemam moc na vyber). Tak jako tak mi Windows prijdou stale jeste vice user-friendly.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t16.6.2008 13:48
re: Názor na Windows Vista#
S tím Win98 jsi mě špatně pochopil. Chci tím říct, že většina programátorů už přizpůsobuje své programy spíš XP a Vista než Win98, proto na něm už dneska nějaký ten programa nemusí na Win98 běžet. Co se týče Linuxu, mě na něm základní věci fungují, můžu se na tom koukat na filmy, můžu na tom vypalovat, poslouchat hudbu a programovat. To mě stačí. byly i doby kdy jsem na počítači jen hrál a hrál všemožné hry, ale od toho jsem už naštěstí upustil. Já bych se rád jednou živil správou nějaké počítačové sítě pokud udělám školu, a proto jsem považoval za vhodné naučit se na Liuxu trochu líp. Viděl jsem server, na kterém běžel Windows Server. Na Linuxu jsem měl Apache, PHP a MySQL nastavené za chvíli. Na Windows se mi to trochu nepovedlo. Proto bych rád, jestli tím správcem sítě jednou budu, rozjel server na nějaké pěkné linuxové distribuci, pravděpodobně na Debianu. Na druhou stranu nemůžu instalovat něco, s čím neumím, protože uživatelé budou očekávat funkční systém.

Sám ale přiznávám, že i když jsem nainstaloval Linux, stále jsem si nechal Windows, protože pro některé věci se hodí líp. např. stahování filmů, někteří download klienti totiž poběží pouze a jen pod Win.
(odpovědět)
_D@N | 83.240.30.*10.4.2008 7:05
re: Názor na Windows Vista#
Ja osobne Widle rad nemam, ale hold v praci delame projekty prevazne pro Windows, takze s nima clovek delat musi, protoze je maji skoro vsichni. Mimo praci pouzivam pouze a jen Linux + FreeBSD + Solaris, protoze na windowsech se pracovat neda. Nemam chut porad restartovat stroj jen kvuli tomu, ze jsem neco nainstaloval, udelal chybu pri programovani, atd.... Take nehodlam platit za software, ktery je jinde zadarmo, je jeste lepsi a dostanu k tomu zdrojaky ;)

Kdybych zacal pracovat na PC nedavno jako vetsina, tak frcim taky na widlich, ale v dobe, kdy jsem zacinal, windows neexistovaly.

Samozrejme clovek, ktery se zabyva hackingem je ze zacatku jasna volba Windows, protoze "hacknout" je je otazka 10-ti minut.

Doba se hold meni a odiplomovani "experti" hold na nicem jinem delat neumi. A kdyz jo, tak spatne. Takovych lidi jsem zazil HODNE.
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*10.4.2008 8:32
re: Názor na Windows Vista#
Já se nikdy nezkoušel někomu nabourat do počítače, ale když jsem to zkoušel na localhostu, jen tak nanečisto, protože jak už jsem psal výše jednou plánuji být správcem sítě a chtěl bych vědět jaké to je na druhé straně kabelu. Mě tedy přišlo intuitivnější hacknout Windows používáním Linuxu, protože prostě software, který je na Windowsech, se k tomu zkrátka nehodí. Ne že by byly pod Linuxem distribuovány hackerské nástroje, ale zkrátka nmap a nessus, původně navržené pro skenování otevřených portů a bezpečnost systému, našly i jiné využití nežli pro bezpečnost. Je pravda že jsem "hackoval" DVL, ale to pro začátek stačí. Na spoustu verzí kernelů se dá najít spousta exploitů, ale když je OS řádně zabezpečený... Stalo se mi že jsem rutinně kontroloval /var/secure a zjistil jsem, že se mi někdo z Brazílie pokusil nabourat do PC. Zkoušel při tom už. jména jako mysql, admin, webmaster atp. prostě takové, které by se daly na serveru očekávat. Naštěstí tam kromě root nebylo ani jedno z nich. Chybami se člověk učí a od té doby mi běží denyhosts. Jestli se mi někdo pokusil dostat do Windows, to nevím, protože to nejde jak zjistit. Jestli to vede nějaké logy, rozhodně ne pro uživatele. To na Widlích nesnáším. Na Linuxech vidím zdroják, jako člověk co trochu umí cpp to dokážu ocenit. Když jsem se pokusil cracknout Windows z Windowsu, fail. Linux z Windowsu, total fail. Můj názor zkrátka je, že Linux je lepší, ale zranitelnější. Neznamená, že když na něm neběží viry jako pod Windows, že tam nejsou chyby. A jak jsem někde četl "bota odesílajícího hafo mailů na Japonské SMTP servery jsem už taky viděl."
(odpovědět)
_D@N | 89.190.44.*10.4.2008 16:58
re: Názor na Windows Vista#
No, ja sem mel Vistu +- 1 mesic, pote sem presel na Linux. Ten system ma dobry vzhled, je snadno konfigurovatelny (jenze kdyz se vyskytne nejaky problem, nejaka chyba, tak je velka pravdepodobnost ze s Vistou se ten problem vyresit neda). Uplne automaticka konfigurace dela hodne problemu, a navic komplikuje praci, pokud je potreba provest nejakou slozitejsi konfiguraci.
Pozadavky zeleza jsou prilis velke, takze trochu starsi pocitac uz to neutahne v zadnem pripade (XP, treba, muze klidne jet na P166, kdyz je spravne nakonfigurovana). Co se tyce stability, kdyz Vistu pouzivat na beznou kancelarskou praci, tak to jeste bude fungovat, ale pokud casto pridavat/odstranovat software, tak za par tydnu prestane fungovat, a vyskytne se BSoD.
Co se tyce Win98: podle me, zas tak stary aby se ho nedalo pouzivat neni. Ja mam 2 PC, na prvnim Slackware, a na druhem stale Win98se. Veskere potrebne programy tam fungujou dobre, bez chyb. Dokonce nejnovejsi verzi Apache a PHP tam klidne jedou. Nejvic me prekvapilo to, ze nejnovejsi OpenOffice.org tam funguje celkem dobre, a pritom celkem rychlo. Ale opravdu jednoduchy programek, co overuje zda nejste v blocklistu u nekoho na icq tam nejede. Pro win98 taky existuje kernelEx (sice sem ho neskousel), ktery pry umoznuje beh velkeho mnozstvi programu, urcenych pro WinXP+ na win98.
Podle me, na kancelarskou praci Win98se staci. Na programovani je taky vhodny, i kdyz uz Linux je v tomhle oboru lepsi. Podle me, Vista je system na hry, nic vic - vsechno jine je mozne v Win98 a Linuxu...

----------
Don't tell me how hard you work. Tell me how much you get done.
-- James J. Ling
(odpovědět)
$THE_DARK_AVENGER | E-mail | Website | ICQ 36957553410.4.2008 18:37
re: Názor na Windows Vista#
ty jsi magor :D
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*10.4.2008 20:55
re: Názor na Windows Vista#
_( | )_:
K tem odiplomovanym expertum. Ber to tak, ze diplom znamena, ze ten clovek ma za sebou vysokou skolu. Tim padem ma predpoklady se rychle ucit novym vecem, mel by mit slusny prehled v matematice. Co se tyce umeni s necim jinym nez je Windows, tak o tom diplom nic nerika. U nas na skole se totiz treba delaji specializace - tzn. ze nektere predmety jsou spolecne pro vsechny studenty, ale nektere uz ne. Ma to sve vyhody i nevyhody. Nevyhodou je to co rikas - clovek ma diplom, ale nevypovida to nic o jeho znalostech a zkusenostech. Na druhou stranu vyhodou je bez debat to, ze treba studenti, kteri jsou spickou v napriklad v oboru grafiky, umele inteligence, pocitacoveho zpracovani prirozeneho jazyka a podobne nejsou nuceni ucit se dopodrobna spravu systemu a podobne. Oni to umet nepotrebuji, staci jim zakladni znalosti z tohohle oboru. Jejich praci je zabivat se tim, v cem jsou dobri. Na spravu systemu maji jine lidi, kteri zase neumi treba tu umelou inteligenci.

Obecne bych doporucil nekoukat na diplom, pokud te zajima jak moc je ten clovek dobry, protoze se ti muze stat, ze se celou dobu studia profiloval na neco uplne jineho nez tebe treba zajima. Pokud je od nas (FI MU), tak se ho zeptej jestli delal nejakou specializaci, pripadne jestli se na neco pri studiu zameril.

Spousta lidi ale take VS proleze stylem minimax - delaji jen to nutne, specializaci nedelaji zadnou (protoze nemusi). Vysledkem je odiplomovany student s minimalnimi znalostmi.

Ja osobne se snazim pri studiu nezapominat na nic a mit jakesi zakladni povedomi o vice vecech, treba i o tom Linuxu, i kdyz pochybuju ze bych se tim nekdy nejak vic zabyval. Neni ale nad dobry pocit, kdyz se te kamarad na hodine seminare z programovani v Jave zepta, jestli bys mu neporadil, protoze zrovna sedi na stroji s Fedorou a nevi si s necim rady:)

$THE_DARK_AVENGER: Nechtel bych zazit instalaci WinXP na muj par mesicu stary notebook. Nejsem si tak uplne jistej jestli by se daly sehnat fungujici ovladace na vsechno co v nem je. Mozna za pomoci googlu a fury casu ano. Ale proc bych to delal, kdyz mam zdarma Visty a k notasu jsem dostal CDcko, ktery obsahuje veskere potrebne ovladace + instalator, ve kterem staci zaskrtnou co vsechno chci, zmacknout start, prijit za hodinu a vim ze vsechno funguje tak jak ma :) Za jak dlouho a s jakou praci by to bylo pod Linuxem? Verim ze rychleji a mene pracne urcite ne.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t11.4.2008 12:43
re: Názor na Windows Vista#
Ok, o co se vsazis?

Zakladni instalaci Ubuntu 7.10 na par mesicu starym ntb zvladnes za necelou hodku - i s ovladacema :)

Proc beru v potaz zrovna Ubuntu 7.10? Protoze to jsm zrovna nedavno installil s kamosem na jeho par mesicu starej notes..

Nebudu brat instalaci gentoo na mem par let starem notesu xD

----------
Cow power by Gentoo...
(odpovědět)
Anonymous_ | E-mail11.4.2008 17:32
re: Názor na Windows Vista#
co je na instalaci jakehokoliv systemu sloziteho nebo nemozneho?
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*11.4.2008 20:47
re: Názor na Windows Vista#
Anonymous_:
Vyborne. Zvladnes to rychle. Zrejme vis co delas, o tom neni sporu. Kdyby kazdy byl tak dobry jako ty, bylo by na svete hned lepe :)

Jenze co my, normalni smrtelnici? :) My, kteri sledujeme pisek ve svych presypacich hodinach a nemame mesice na studium neceho, co k nicemu nepotrebujeme? :)

Stejne se mi ale nejak nezda, ze bys to zvladl za necelou hodinu se vsemi ovladaci. Vazne za mene nez 60 minut stihnes nastavit instalaci Ubuntu, nechat nainstalovat vse potrebne a rozbehat veskere potrebne ovladace?

No, asi jsi lepsi nez se zda :)

K tve otazce - sazet se nebudu. Rozumni lide se nesazi, nemaji to zapotrebi.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t12.4.2008 2:26
re: Názor na Windows Vista#
Omlouvam se, ze to pisu na dvakrat. Jeste jedna takova vec, kterou jsem opomnel. Ono nejde jenom o cas straveny instalaci, ale take o jeji pracnost. Win Vista - instalace systemu = par kliknuti mysi, vyplneni par zakladnich udaju. Instalace veskerych ovladacu = jedno kliknuti mysi. Mezitim co se vse instaluje, muzu delat cokoliv jineho, vsechno je plne automaticke.
Na Linuxu to tak jednoduse urcite nepujde, a to nemluvim o pripadu, kdy narazim na nejaky neocekavany problem (ktery se vetsinou obevi [ted si tak rikam ze nazyvat problem, ktery se vetsinou obevi jako "neocekavany" je znacne nelogicke :D ] .).
(teoreticky by to slo, stacilo by si udelat CDcko se vsim potrebym a nejakej peknej skript, kterej by vse udelal za tebe. Jenze to by si kazdy musel udelal sam a uz vidim BFUs jak neco takoveho vyrabi... )

Nechci se v tom dal vrtat a vyvolavat zbytecny flame. Hlavni myslenka toho co jsem psal v uvodnich postech je snad jasna, dal bych to neresil, nema to smysl.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t12.4.2008 2:36
re: Názor na Windows Vista#
sice trochu pozdě ale přece - to co říkáš není pravda, to jsou předsudky
Ubuntu 7.10 - pokud nechceš přerozdělovat disk (což ve Widlích ani není), tak je instalace cca 5 - 10 kliknuti + 1 kliknutí na ovladače pro grafickou kartu

I na mým starým desktopu - Athlon 1,4GHz, 256MB RAM, 60GB IDE disk - to je cca 30 - 45min ;)
(odpovědět)
rivon | 212.80.67.*1.6.2008 19:56
re: Názor na Windows Vista#
V idealnim pripade nejspis ano. Co kdyz se objevi problem, jako treba nefunkcni ovladac na cokoliv, nekompatibilita jakehokoliv HW s cimkoliv dalsim?
Myslis ze potom BFU zvladne problem odstranit? A pokud ano - bude to jednodussi nez u Windows Vista?


----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t3.6.2008 14:32
re: Názor na Windows Vista#
EDIT: Nechtel bych zazit instalaci Win98 na muj par mesicu stary notebook.

V puvodnim prispevku je WinXP, melo tam byt Win98. Preklep, omlouvam se.




----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t11.4.2008 12:47
re: Názor na Windows Vista#
Ja pouzivam winXP ale dokazu si poradit i s linuxem, prave proto uvazuji, ze az prijde cas kdy XP ztrati temer vsechnu podporu programatoru, tak prejdu na linux trvale. O vistach moc neuvazuji stacilo mi, kdyz jsem se snazil znamemu na notebooku s vistami nastavit moji domaci wi-fi
(odpovědět)
_Gerlige | 85.160.95.*11.4.2008 16:06
re: Názor na Windows Vista#
A v cem byl problem, smim-li se zeptat? Mne prijde nastavovani wifi na Vistach stejne jako ve WinXP.
Nebo jsi to myslel tak, ze jsi nastavoval wifi a pri te prilezitosti jsi prisel s Vistami do styku a ze se ti nelibily?

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t12.4.2008 2:40
re: Názor na Windows Vista#
S těmi starými i novými počítači není na Linuxu větší problém. Instaloval jsem Fedoru na Acer 1200XV, hodně starý notebook, dnes se už nevyrábí - pro představu grafická karta má 16MB. Jelo to bez problému. Zároveň jsem instaloval stejný OS i na notebook ASUS z omezené série - Zaklínač mi jel na defaultně nainstalovaných Vistách bez záseku, XP po instalaci nechtěl fungovat jak má, s Fedorou to bylo v pohodě. Největší problém mě činily ovladače grafických karet na obou strojích, zbytek byl bez problému.
(odpovědět)
_D@N | 89.190.44.*11.4.2008 19:29
re: Názor na Windows Vista#
Nevím, když čtu veškeré diskuze týkající se Visty, vypadá to, jako by se jednalo o naprosto nepoužitelný systém.... ale to opravdu není pravda. Vistu používám již nějaký ten měsíc a proto myslím, mohu i trošku hodnotit:
1) instalace bez jakýchkoliv problémů
2) rozpoznání hardwaru, instalace ovladačů taktéž
3) vzhled ve srovnání s XP či Mandrivou perfektní
4) ještě jsem se nesetkal s větším problémem.

Aby mě tu někdo nenapadnul, že nemám zkušenost s jiným os a proto nemohu srovnávat: používal jsem (několik let) linuxové distr. Mandriva, Ubuntu, PCLinuxOS a po těch letech jsem opravdu unaven řešením různých problémů, nastavováním všeho možného, problémů s ovladači (většími než ve Win). Nakonec jsem dospěl k závěru že v Linuxu 85% času nastavuji systém a řeším problémy 15% času mi zbývá na práci a to jak už psal někdo výše opravdu nejde a tak si systém nepředstavuji.

Ve Vistách 99% času strávím prací a zábavou, proto mohu Visty jen a jen doporučit.
(odpovědět)
staha | 85.132.163.*28.4.2008 9:44
re: Názor na Windows Vista#
_Gerlige: me nastaveni wifi zabralo na vistach mene casu nez na linuxu a xp, koukam ze je to invidualni a od kazdeho slysim neco jineho
(odpovědět)
321910 | 212.96.178.*28.4.2008 15:39
re: Názor na Windows Vista#
staha: Linux neni pro klikalky. Da se na nem pracovat bez problemu. Jen widlakum se nechce neco nastavovat. Radeji to maji primo pod rypakem. Hlavne, ze to funguje.
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*28.4.2008 16:46
re: Názor na Windows Vista#
Visty jsem si nainstaloval jenom z duvodu, ze skola nabizi licence zdarma. Chtel jsem to proste vyzkouset.
No a pak prisla nocni mura - same nesmyslne errory, nekompatibilita aplikaci (nutnost upgradovat na nove verze), caste BSoD, zatez meho 2,21 GHz AMD na 100% permanentne apod.
Trvalo to chvilku (cca mesic), pak mi ruply nervy, rekl jsem si "se*u na ty z*urveny m*dky od mi*rosoftu" a ze dne na den jsem presel na Ubuntu 7.10. Zadnej dualboot, ale natvrdo zformatovany harddisk s Vistama.
Byla to prakticky moje prvni zkusenost s Linuxem. Predtim jsem cely zivot pouzival pouze Windows. A jak to vypada dneska? Sveho prechodu rozhodne nelituju, win aplikace jsou kompatibilni s WINE snad vic, nez Visty, a dneska uz konecne i chapu, proc existuje tolik foru na BSoD a prakticky zadny na Linuxacky "panic error", ktery jsem jeste nikdy nemel. Navic se jeste doted mlatim do hlavy jak jsem mohl bejt tak slepej a nevsimnout si toho, ze Ubuntu je proste lepsi.
Ubuntu lidi hodne povazuji za primitivni Linux. Mozna to je pravda, ale podle me je to skvely start jak prejit z Windowsu na neco lepsiho, rychlejsiho, stabilnejsiho a bezpecnejsiho.

Na Vistach se mi nepovedlo rozbehat polovinu sveho hardwaru, na Ubuntu mi jede vsechno bez instalace (krome grafarny - vyskocila na me bublina ze mi to doporucuje tyhle ovladace a ja na ni musel klepnou - to je ale obtizna instalace). Kolik lidi na svete ma tiskarnu plug&play?

A nesouhlasim s nazorem, ze Linux je pro klikalky (pravdepodobne to psal nejaky Windowsak nebo nekdo, kdo se boji Linux vyzkouset vic do hloubky). Na Linuxu je totiz vic moznosti prace. Napriklad stahovani a instalace balicku - klikalek si otevre spravce balicku, tam si vsechno naklika a hotovo. Neklikalek si otevre terminal, tam napise co chce nainstalovat a hotovo. A pokud clovek potrebuje rootovska opravneni, vetsinou se bez terminalu a prikazu sudo neobejde.
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 24104593428.4.2008 18:51
re: Názor na Windows Vista#
Zax: no je videt, ze s Linuxem opravdu teprve zacinas. Uz ta tvoje posledni veta dava znat ze jsi k nemu sotva pricichl.
Dam ti radu ju? Pouzivej Linux aspon rok, pak porovnej. Nechci te tim nejak urazit, ale verim ze zmenis nazor. Sam si moc dobre pamatuju na prvni zazitky s Debianem, jak jsem byl ze vseho u vytrzeni.

staha: Jsem rad, ze tu nekdo dospel ke stejnemu zaveru jako ja.

_( | )_:
"Jen widlakum se nechce neco nastavovat. Radeji to maji primo pod rypakem. Hlavne, ze to funguje."

Typicky vykrik do tmy. Argumenty zadne, jen zvolani ve stylu: "Jen ja mam pravdu, vy vsichni se mylite!"
Taky umim rict: "Linux je pro lidi, kteri neumi nic jineho nez zirat do monitoru, holku v zivote videli jen na obrazku a maji potrebu si honit ego a vytahovat se nad ostatni."
(neni to pravda, ale je to adekvatne stupidni zvast k tomu co jsi napsal ty :-) )

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t28.4.2008 19:04
re: Názor na Windows Vista#
staha: vidíš, já používám linux déle než rok a jsem spokojen. V bodech 2 - 4 jsem na tom se slackwarem naprosto stejně (viz níž), první bod záleží na distru, já jsem spokojený s instalací způsobem "swaret --install <cokoliv>" - s rozsáhlými repozitáři toto vážně není probém. Ručně kompiluju jen tak jednou za 14 dní... a ani to není problém, jsou to pouhé tři příkazy...takže ohledně pohodlnosti instalace software si dovolím tvrdit, že u mě vítězí slackware nad Vistou i XP.

Třetí bod je čistě subjektivní záležitost, která snad ani široké nabídce desktopových prostředí v linuxu a jejich nastavení nemá smysl ...(kdyby jsme byli puntičkáři, tak subjektivní je při hodnocení systémů téměř jakýkoliv pohled...)

--
možná je můj názor takový, jaký je, díky tomu, že jsem ještě nemusel řešit nějaké složitější problémy - nevlastním skoro žádný nový kus hardware (žádné wifi, TVkarty, gamepady a kdoví co ještě existuje...čtečka karet mi naštěstí fungovala bez problémů hned po připojení)


--

to sum up.... : každý ať si používá to, co se mu používá nejlíp. Jen ať to ale nějaký "expert" nepoužívá jen kvůli tomu, "že to používají geeci". Pro i proti se najdou ke všem systémům, záleží na způsobu práce s počítačem - některé způsoby dovolují nevýhody některého systému "smazat" (jakože mě třeba moc neštve, že si nezahraju Crysis...nebo co to teď letí...) a některé výhody vyzdvihnout.

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website28.4.2008 19:31
re: Názor na Windows Vista#
Já mám Vistu a zvažuju na přechod na jiný operační systém. Proč ? Důvodem jsou poslední aktualizace. Poslední měla 600Mb tak jsem se na ni vysral. Ale proč jsem se tak rozhodl. Ze začátku mi jela svižně paráda konfigurace mého PC s Vistou jsem dosáhl opravdový výkon za cenu ale cože se to najednou stalo ? Vista mi najednou začne prohrábavat PC chápu že si hrabe v systému ale proč si prohrabává readme z jedné hry a trvá jí to 5 hodin a ještě si k tomu vezme 23% z mého procesoru ? Demence. Už sem na ni tak nasraný že bych tu musel spouštět sprosté slova. Tohle bylo jen jedno z toho co se mi nelíbí prostě nesmyslně prohrabává PC a tím mi zpomaluje práci. Dále se mi zasekává explorer prostě zavřu okno a než Vista pochopí že ho chci zavřit odporoučí se zaseknout na 30s a až pak pokračuje dále. Nemluvím ani o tom že Vista nepochopila z ničeho nic, že mám v Opeře nainstalovaný flash plugin ale ona si ho prostě ani nevšimne a píše že tam není. takových kravinek je hodně. A to poslední ? To se podržte ale jak mi Vista pořát prohrabává PC tak se různě připojuje na Microsofťácké servery a když chci něco najít na GOOGLE TAK TO NAJDU JEN KDYŽ MI TO VISTA POVOLÍ A CHCE SE JÍ !!!!!!! Končím s Vistou dokud ji nebudu nutně potřebovat, je v šuplíku. The End
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 43603619029.4.2008 16:57
re: Názor na Windows Vista#
S tou délkou aktualizací, zajímavá věc. Tvrdí se, že programový kód pro CISC procesory je kratší, a výhoda RISCu je, že běží rychleji, ovšem s prodloužením programového kódu. Tolik podle učebnic.
Když si člověk vezme, jak dlouhé jsou aktualizace OS X pro PowerPC (RISC) a Intel x86 (CISC), tak zjistí, že intelácké aktualizace mají proti PPC zhruba dvojnásobnou délku, a to skoro bez výjimky.
Stejně tak instalace systému na Intelu žere víc, než na PowerPC.
Divné, že?

To ale s Vistou nesouvisí.
(odpovědět)
gugumaa | 195.113.79.10/10.0.10.*29.4.2008 17:10
re: Názor na Windows Vista#
Krasne shrnuti duvodu, proc nepouzivat Visty. Kde jsem ted ja? Kvuli Vistam na Ubuntu. Prvni zkusenost s Linuxem a kupodivu dobra zkusenost. Mnohem lepsi, nez Visty, snad i kompatibilita aplikaci s WINE je lepsi nez s Vistama.
Na Ubuntu nejvic zeru compiz, screenlets a emerald - aneb jak si nastavit cele prostredi systemu na miru svym predstavam :)
A hodne milym prekvapenim bylo hospodarenim s hardwarem - kde Vista potrebuje 500MB RAM a vytezuje procak na 80%, tam Ubuntu staci 100MB RAM a procak 10% :)

Staci se smirit s tim, ze na tom proste nespustite vsechno a pak uz neni problem prejit.
Jen tak mimochodem - 99% zniceneho hardwaru maji na svedomi Visty ;)
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 24104593411.5.2008 19:12
re: Názor na Windows Vista#
Zax:
Jen tak mimochodem - 99% zniceneho hardwaru maji na svedomi Visty ;)
Muzu vedet odkud mas takovou informaci?

Mi prijde, ze tu spousta lidi tezce nezvlada administraci cehokoliv, ale stejne za vsechno muze Vista. I za skvrny na slunci :P

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t11.5.2008 22:32
re: Názor na Windows Vista#
pr0ph3t: Aspon v mem pripade to tak platilo... kvuli zasekanosti a nestabilite systemu jsem prakticky kazdy den mlatil do klavesnice... ne proto, ze se mi system jebnul, ale proto, ze se mi jebal kazdy den.

A rozhodne si nemyslim, ze bych s windowsama neumel - delal jsem s nimi cely zivot. A ted jsem nove na ubuntu - uplne jiny kafe. System je krasne stabilni, plynuly...
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 2410459341.6.2008 20:11
re: Názor na Windows Vista#
tak jestli to ty umíš s Widlema tak potom to já umím líp. Psal jsem tu svůj názor cca před měsícem ale za tu dobu jsem přiše co a jak nastavit aby běhala Vista stabilně. A ejhle ona běhá jak bičem mrská nemůžu si stěžovat. Buď máš sračku PC nebo neumíš nastavit Vistu. Ale to že Vista kazí 99% Hardwaru to je pěkná pitomost. Najdi mi seriózní podklady o tvé domněnce a pak tu něco plácej.
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361902.6.2008 15:29
re: Názor na Windows Vista#
puvodne sem si myslel, ze se ms snazi udelat user-friendly os i pro bezne franta uzivatele.. pokud je potreba v systemu neco upravovat, slozite nastavovat a ladit, aby byl stabilni, pak to povazuji za sracka-os a takovy ubuntu je pak mnohem lepsi i pro bezne uzivatele. v ubuntu hlavne nemas prakticky zadnou sanci cokoliv zkazit, protoze nejsi prihlasen jako root (abych to prevedl do win reci - administrator), rootovske operace se provadi pomoci sudo/gksudo ci trochu riskantnejsi (mene pouzivanejsi) su.
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 2410459342.6.2008 22:35
re: Názor na Windows Vista#
Ja mel pocit, ze jsi rikal, ze jsi Visty uz pouzival. Jak je potom mozne, ze nevis, ze i ve Vistach naprosto spolehlive funguje oddeleni administratorskych prav a prav ostatnich uzivatelu?
Pokud pustim jakykoliv program ( a to jsem NEUSTALE prihlaseny jako administrator) a on vyzaduje administratorska prava ke svemu provozu, Visty se mne zeptaji, zda si preji mu tato prava udelit = naprosto ekvivalentni k linux-like reseni, jak ho popisujes u Ubuntu. Mozna bych rekl jeste lepsi - ja nemusim neustale psat user/pass, prihlasim se jednou na zacatku do systemu a pak uz vzdycky jen kliknu na "Spustit jako administrator".

Co se tyce toho, ze system je potreba nastavovat - na jednu stranu si tu lidi pochvaluji, co vsechno jim linux umoznuje si nastavit (emerald, compiz...) a na druhou stranu se jim nelibi, kdyz maji neco nastavovat. Tak nevim - chcete nastavovat nebo ne? :)




----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t3.6.2008 14:43
re: Názor na Windows Vista#
Buď máš sračku PC - ano pokud mas stare pc. Kup si pc za 20 000,- a tanci jak microsoft piska :D. Vista je draha sracka, zlaty XP, jednoduche nastaveni, dobra sprava, "stability".

Kdyz je vista tak genialni system, tak proc na nem vetsina veci nefunguje? Nainstaluj si tam nejakej virtualni hw, zkus si udelat svuj program, kterej neprojde defendrem a hned mas par prilezitosti jak je ten system zkurvenej. I blby YASU a uvidis jakej to dela brajgl. Natoz virtualni HASP klic :(. Je to mrdka na kterou se musi vsechno nove kompilovat a opravovat, jelikoz u nekterejch veci zpetna kompabilita vubec neplati :(. Krome DX10 nemaj nic novyho, co by nebylo v XP bo v linuxech.
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*2.6.2008 23:41
re: Názor na Windows Vista#
Nefunkcnost aplikaci na Vistach je zpusobena tim, ze se jedna o novy system. Problem tak neni na strane Vist, ale nespolehliveho a odflaknuteho softwaru.
Navic si troufnu tvrdit, ze se to casem zlepsi, az si vic vyvojaru uvedomi, ze Visty jsou pouzitelny system, na ktery drive nebo pozdeji prejde drtiva vetsina verejnosti.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t3.6.2008 14:46
re: Názor na Windows Vista#
A budou delat programy v .NET :D... Ale zpetna kompabilita se vetsinou teda zachovava... Jinak chces rict ze treba hra Gothic 3 je odflaknuty smejd (taky nejede na viste)?

pozdeji prejde = bude donucena prejit
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*3.6.2008 19:58
re: Názor na Windows Vista#
Nevím co máš jako za Vistu ale mě Gothick jede a je odfláknutý . . bo Oblivion je o třu lepší co se týče grafiky a Ghotick jede na full pomaleji než Oblivion takže Ghotick je uplný shit !!!
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361903.6.2008 20:42
re: Názor na Windows Vista#
[link]

Ja si to obhajim, jak ty? Gothic & TES jsou nej. A neboj i TES ma sve mouchy ;)
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*3.6.2008 20:55
re: Názor na Windows Vista#
Nehodlám se tohádat ale mě gothic jede a Oblivion je lepší a to ti poví každý kdyby nebyl ghotic sračka nebyl by zdarma jako full v LEVELU odkud ho mám. Nevím co pořát máte s kompaktibilitou SW když mě jede kompletně vše.
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361903.6.2008 21:25
re: Názor na Windows Vista#
Ja ti jenom dokazuji ze si to necucam z prstu, ale ze to mam podlozene. Jinak jestli je podle tebe vsechno uverejnene sracka, tak to mi je te lito. Jiank Gothic je uz od prvniho dilu jako free v casaku, takze to je tradice. TES se na toto ani nezmohl a nebo to ti prodejci nedovolili. Ale mas zajimavou definici sracky.
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*3.6.2008 21:32
re: Názor na Windows Vista#
Gothic je jednoducha hra. Ma levnou licenci a je vice mene spatne propracovana po TECHNICKE strance(nez se nekdo zacne hadat). TES je hra zpracovana perfektne, proto ma dragou licenci a bylo by ze strategickeho hlediska nevyhodne dat ji do casopisu typu LEVEL, SCORE, atd... Tyto dva casopisy odebiram pravidelne, ne kvuli hram, ale kvuli stylu psani, ktery se mi libi.
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*3.6.2008 21:45
re: Názor na Windows Vista#
Ja su "vernej parant" jak Gothicu tak TES. Oboji ma sve mouchy, ale znam i horsi smejdy ;) (treba mafie :D ;) [ironie]). Ale nazvat Gothic smejdem bych si nedovolil :).
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*3.6.2008 23:28
re: Názor na Windows Vista#
No pro mě šmejd ta hra která mě přímo nasere že není dobře udělaná. Nemyslím tím grafické zpracování ale to že když vemu v potaz grafickou úroveň Gothic a dnešní CoD4 tak je tam saka rozdíl. a teď proč uvádím tyto dvě hry ? protože na mém PC co je starej dva měsíce jede ghotic pomaleji o hodně pomaleji na full detail 16OO*12OOO ale CoD4 jede jak po másle prostě je to prasácky udělaná hra a nebere ohled na harware. Proto jsem ji hrál cca 1 hodinu nastavoval jak chtěl a nic.
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361904.6.2008 8:15
re: Názor na Windows Vista#
Vyrobit "zasekany" a nestabilni system jde i z Linuxu. Nezkuseny administrator je pohroma, at pouzivas cokoliv.
Vzhledem k tomu, ze vetsine lidi Visty bezi bez problemu, asi nebude problem jen v nich.
Osobne je pouzivam nekolik mesicu, nikdy jsem nevidel BSOD, nikdy se nezasekly, bezi krasne plynule.

Uz nekdy hodne driv jsem se ptal, kde jsi prisel na informaci, ze 99% HW umira diky Vistam. Dockam se odpovedi?

Vis, ja taky byl kdysi nove na Debianu a byl z neho uneseny. Problem je, ze dulezity neni jen prvni dojem, ale taky to, jak system funguje po par mesicich. Jsem si vedom toho, ze spoustu problemu jsem si tehdy nejspis zpusobil sam. To ovsem jen potvrzuje moje presvedceni, ze Linux neni v soucasnosti system pouzitelny pro obycejne lidi a v dohledne dobe ani nebude.


----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t2.6.2008 21:22
re: Názor na Windows Vista#
Jde o to aby ti "obyčejné lide" byli v budoucnu vice počitačově gramotní než dnes...

----------
Punk will never be dead to me. It's my life. I can never just drop this lifestyle. It embodies me.
(odpovědět)
|>011'/ | E-mail2.6.2008 21:53
re: Názor na Windows Vista#
Souhlas. Kde jsou ty doby, kdy kdyz mel clovek PC, tak s nim umel urcite zachazet a chapal ho :(.
Zlatej DOS :D
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*2.6.2008 23:42
re: Názor na Windows Vista#
Ale ber v potaz že dříve se na PC jen psalo, programovalo a možná hrálo ( Vlak,Tetris,GTa )
Ale dneska máš miliardu možností a proto se musí udělat sys. který těch miliardu možností bude podporovat takže pokud Vista nepodporuje pár z miliard věcí...je to pro mě zanedbatelné. Navíc pořát se vyvíjí takže za nějaký čas bude na úrovni takže dříve či později bude Vista lepší než klasika XP co se týče uživatelnosti.

(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361903.6.2008 6:52
re: Názor na Windows Vista#
Vazne veris tomu, ze se nekdy vrati casy, kdy vsichni kdo pouzivali PC byli schopni zacit bezproblemu pracovat, po te co na ne vybaflo C:\_ a Bad command or file name nepovazovali za sprostou nadavku? :)
Pocitace se staly masovou zalezitosti a proto je nutne je vybavit masovym systemem, ktery zvladne ovladat kazdy. System, ve kterem nebude nutne poustet prikazovou radku pro reseni problemu nebo rucne upravovat konfiguraky a procitat kupy dokumentace.
Lide vzdycky hledali jednoducha reseni, s tim nic neudelas.

Navic pouzivanim Linuxu se sice naucis spoustu veci, ale z velke casti potrebnych pouze v Linuxu (logicky - nepotreboval jsem to na Win & potrebuji to v Linuxu => nikde jinde mi to k nicemu nebude).
Davam prednost moznosti nemuset se ucit zachazet s necim, co mi slouzi jako prostrednik ale radsi se budu venovat tomu, co me skutecne zajima a k cemu ten OS potrebuji.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t3.6.2008 14:55
re: Názor na Windows Vista#
Pokud si tohle opravdu myslíš, tak mi pověz, proč tedy obyčejní lidi nepoužívají Mac OS, ale Windows...
(odpovědět)
gugumaa | 195.113.79.10/10.0.10.*10.6.2008 8:42
re: Názor na Windows Vista#
Protoze jsou na nej zvykli. Nic jinyho v tom nevidim.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t10.6.2008 14:47
re: Názor na Windows Vista#
pravda, neim kdo to tu říkal, ale já taky používám Vistu, bude to už asi rok, možná dýl, jsem s ní spokojenej. To že se tě vista furt na něco ptá... je to tak těžký si vypnout Řízení uživatelských účtů? (bo jak se to menuje). Říkám to už po (int), Visty používám, pozžívám je rád, fungují mi bez problému a nestydím se za to. Aktuálně mi PC běží 3,5 měsíce vtahu bez restartu, udělal jsem si z něj takovej malej serv no... A bez problémů. Aktualizace jsem si vypnul, takže mě nic neotravuje a černý obrazovky se nebojím (pamatujete tu reklamu, ne?). Co se tejče BSoD, tak to je pravda, tu jsem párkrát měl... Naposledy před půl rokem, když jsem hrál Counter Strike :D. Jednu dobu (leden - pulka brezna) jsem jel na Vistě bez antiviru (pak jsem si koupil samozřejmě originální licenci pro NODčko ;)), a vir se mi tam žádnej nedostal (teda aspoň o ničem nevim), a když jsem potom po pořízení AV proskenoval HD, tak to našlo jenom 16'000 virů (což souhlasilo, mám virovou sbírku...) Mno, to je asi tak vše

----------
..:@]> [link] <[@:..
(odpovědět)
DjH | E-mail | Website | ICQ 319-960-8953.6.2008 7:10
re: Názor na Windows Vista#
Jo a když už tu někdo psal že pro obyč uživatele je Vista složitá nebo těžko nastavitelná tak je to právě naopak Vista je dělaná ze základu pro nooby protože vše co chceš udělat ověřuje a ptá se tě na to. Pro naučení s PC je Vista asi to nejlepší protože nejde na ní nic zku*vit. A pro lepšího uživatele to není problém přenastavit jak už psal DjH není problém pitomé dotazy vypnout nastavit pár vyjímek a je to. U mě nebyl problém si nastavit Vistu aby fakala jak má ale byl problém než jsem všechno našel a srovnal dolajny abych věděl po čem sáhnout když portřebuju.
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361903.6.2008 7:20
re: Názor na Windows Vista#
Ja vyzaduji system, u ktereho uz od zakladu vim, co dela, jak je nastaven apod.
Po instalaci Windowsu musim jeste povypinat milion sracek, ktere akorat snizuji zabezpeceni.
Je krasne, ze Vista se nepta na hesla pri zasahu do systemu - necham bezet PC (jdu pryc, neco treba stahuju, zapomenu jej zamknout), nekdo jiny mi k nemu sedne (treba bracha) a rozsrackuje mi system. Parada, libovka. Davam radsi prednost zadavani hesla - ja mam sve alfanumericke heslo slozene z deviti znaku napsane za vterinu i s enterem na konci, takze si nemyslim, ze by me to nejak zdrzovalo nebo omezovalo.
To, ze Vista nici 99% hardwaru jsem nemyslel vazne (jakoze by samotny system nicil..), ale spis jen tak ze zertu - zasekne se system, bouchnu do klavesnice... ale asi to nikdo nepochopil..

Muj nazor na valku OS je jednoduchy - kazdy at si pouziva co chce a co mu vyhovuje. Nekdo ma PC na hrani, tak bude pouzivat Windows. Nekdo ma PC na programovani, tvorbu webu apod. tak bude pouzivat Linux. Grafici si zase radsi priplati, koupi si Mac a budou pouzivat OS X.

2,21GHz AMD, 2GB RAM bohate na Visty staci, nemam sice spickove PC, ale neni to ani zadna kancelarska sracicka.

Docela by me zajimalo, jak mi nekdo z Windowsaku vysvetli tohle:
Visty se mi instalovaly z DVD cca dve hodiny, po nainstalovani jsem musel z CDcek jeste nainstalovat ovladace na grafarnu, zvukovku, wifinu, tiskarnu a webkameru = pul hodiny prace navic, nekolik zbytecnych restartu. Pak jeste stravit dalsi cas navic konfiguraci, abych mel system aspon nejak zabezpeceny, instalace antiviru, firewallu. A pak jeste hledani na netu, stahovani a instalace programu, ktere pouzivam kazdy den a system je proste nemuze mit v zakladu (resp. ma nepouzitelne nahrazky - malovani, notepad, IE, WMP apod.).
Vysledek: den prace, deset giga zabrano, system se da >konecne< pouzivat.

Ubuntu - mam nainstalovano za dvacet minut, po restartu povolim instalaci nesvobodneho ovladace pro grafarnu, dalsi restart, hotovo. Nyni mi funguje veskery hardware vcetne tiskarny, webkamery.
Pripojim se na svou domaci Wifi, zadam klic, hotovo. Odted se mi bude system pripojovat automaticky.
Strcim do PC svoji flashku, kde mam jeden malinky spustitelny textak - klepnu na nej, dam otevrit v terminalu - behem par minut se mi z netu stahnou a nainstalujou programy, ktere pouzivam.
Vysledek: pul hodiny prace, giga zabrano, system se da pouzivat.

Jeste jednou - kazdy at si pouziva co mu vyhovuje. Ja mam rad pohodli, rychlost, stabilitu a prehled o tom, co se deje v systemu. Proto jsem zvolil Linux.
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 2410459347.6.2008 12:05
re: Názor na Windows Vista#
Zax : jen male rypnuti "stabilitu a prehled o tom, co se deje v systemu" VS zlamerene RSA klice, heh :)))
(odpovědět)
Gavs | 84.19.75.*10.6.2008 16:05
re: Názor na Windows Vista#
<ironie>Jo, to je chyba ktera me fakt hrozne stve</ironie>... porad bych se vic bal o sve soukromi u vist nez se bojim u linuxu... mam i par nepratel, kteri jsou bohuzel hackeri - dokud jsem mel windows, staval jsem se pomerne casto tercem utoku, ted na linuxu jsem zatim v pohode... pokud chces, muzes me klidne zkusit presvedcit o opaku - pokud se ti do toho chce, pak mi zanech v adresari /home/zax/Plocha zpravu :D
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 24104593410.6.2008 17:55
re: Názor na Windows Vista#
Mohu prosim pozadat o specifikaci "utoku" kterych si se staval tercem?

Kradene windowsy a nepatchovane RPC diry? ;p

Zastavam nazor, ze system je stejne nebezpecny jako nejslabsi clanek zabezpeceni.

Ja mam pred sebou HW FW (netscreen) a tapem pripojenej Snort a citim se bezpecne i s win wk8
(odpovědět)
Gavs | 84.19.75.*11.6.2008 11:22
re: Názor na Windows Vista#
Jak to mam asi vedet? Nemel jsem zadnou moznost to zjistit - proste znicehonic se mi pri bezne praci (i treba jen pri kecani na icq) zacal nehorazne jebat system, zacal padat apod. antivirak na me porad rval, ze mam napadeny system nejakym wormem...
Windowsy (tehdy to byly XP, Visty jsem mel necely mesic, taky legalni) jsem mel legalni (pravda - mel jsem vypnute automaticke aktualizace, protoze jsem vylozene nenavidel to hnusne okenko, ktere se ptalo, zda chci restartovat PC hned nebo pozdeji, po klepnuti na pozdeji se to zeptalo za par minut znova... pokud jsem byl zrovna treba v kuchyni nebo na zachode, po navratu jsem cumel na prihlasovaci obrazovku, rozdelana prace v hajzlu), antivirus NOD32 a windowsacky firewall. Mel jsem otevrene pouze ty porty, ktere byly skutecne nezbytne - hry pres net nehraju, zadny server neprovozuji...
Samozrejme nejsem dement a neotviram kazdou pochybnou prilohu, na nic slepe neklikam, pouzivam Firefox, nechodim na pornostranky, nestahuju pres peer-to-peer apod... proste znam zasady bezpecneho pouzivani PC a temi jsem se drzel i v dobe Windows. Presto jsem byl ne jednou tercem utoku nejakeho zmrda.

Skutecne zvlastni, ze prechodem na Linux to jednoduse prestalo, osobne mam pocit vetsiho bezpeci nez na win.
Linux je totiz koncipovan tak, aby byl bezpecny - v Ubuntu je nemoznost byt prihlasen jako root skvela vec - pokud se nekdo pokusi v mem pc spustit zakerny kod, ma proste smulu - maximalne mi smaze nejaka data z home adresare nebo rozhazi vzhled. Ale nema sanci mi sam treba otevrit nejake dalsi porty, povolit vzdalenou spravu, zmenit heslo roota, narusit systemove soubory apod. protoze k tomu nema pravo, ja k tomu nemam pravo, dokud to sam nepovolim napsanim hesla.

Budu se opakovat - kazdy at si pouziva co chce, ja mu to neberu. Mne osobne vic vyhovuje Linux svoji koncepci nez Windows, ktere ma kdejaky hacker prozkoumany a aby byl na nich clovek v bezpeci, nesmel by delat prakticky nic, co souvisi s internetem.
Ja osobne si myslim, ze Linux je bezpecnejsi. Chces me presvedcit o opaku? Mas sanci. Nechtej ale, abych ja tebe presvedcoval, ze Windows nejsou bezpecna - jsem script-kiddie a ovladam akorat jako zacatecnik XSS, SQL/PHP Injection a podobne blbinky, tudiz ti to nemuzu dokazat.
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 24104593411.6.2008 16:42
re: Názor na Windows Vista#
já teda neznámé binárky pod rootem pouštím a nic se mi nestává:

chroot /chroot /chroot/bin/neznamy_soubor

:)

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website11.6.2008 17:46
re: Názor na Windows Vista#
"Linux je koncipovan tak, aby byl bezpecny"?
A to jsi cetl kde? Co si neudelas, to nemas, takze system je bezpecny tak, jak si ho uzivatel zapezpeci. Nic vic, nic min.

"windows ma prozkoumany kdejaky hacker" Hovoris o hackerech, jako by jich byli tisíce. Osobne si myslim, ze dneska uz neni ani jeden. Slovo hacker uz neni to co byvalo.

Dnes jsou hackeri ti, kteri natoci film v kine a pak ho daji na net, nebo ti, kteri sniffnou hesla ve skole a pak z nich jsou medialni hvezdy.

Takze pro me nema slovo hacker absolutne zadny vyznam. Spis nostalgicka minulost :)
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*11.6.2008 17:29
re: Názor na Windows Vista#
Linux tak je koncipovan... nebo prinejmensim je uz v zakladnim nastaveni dobre zabezpecen... Windows naopak maji povolenou vzdalenou plochu, vzdalenou spravu, proste vsemozne vzdalene blbinky pro "usnadneni", coz docela bohate staci - vetsina uzivatelu si ani nenastavuje heslo...
Ubuntu ma v zakladu takove nesmysly vypnute (at si je uzivatel povoli az je bude potrebovat). Heslo si nastavit musis. Tak co je lepsi?
Ja se sice v hackingu Windows online moc nevyznam, ale vim, ze neni problem se dostat do Windows na kompu, ke kteremu mam fyzicky pristup. Napriklad (ted mluvim o chybe, o ktere kdyz jsem se dozvedel, spadl jsem ze zidle) staci nabootovat z nejakeho Live CD, zamenit sporic obrazovky za cmd.exe, nastartovat Windows, pockat par minut a vykoukne na nas prikazova radka s opravnenimi SYSTEM - do ni staci napsat explorer, odentrovat a jsme prihlaseni jako SYSTEM, mame funkcni plochu a muzeme se systemem normalne pracovat. A zkus si neco ve Windows nastavit, aby tohle neslo - nemas sanci. Co ty vis - treba existuje i jina chyba, ktera se da zneuzit i vzdalene...

Pokud jde o "hackery" - v tom souhlasim, hackeri by meli byt lide znali v oblasti IT a pocitacovych siti, ne nekdo, kdo si umi s cizi pomoci nastavit brutus. Asi jsem mel pouzit vyraz "lama" nebo "script-kiddie", jenze vetsine lidi je blizsi vyraz "hacker". Sam sebe povazuji za script-kiddie - umim trochu programovat, trochu chapu site a TCP/IP a obcas neco hacknu.
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 24104593414.6.2008 23:04
re: Názor na Windows Vista#
...ale stejně tak mi nic nebrání z nějakého liveCD nastavit v ubuntu suid bit pro /bin/sh, ne?

systém nemůže být zabezpečený proti zásahům z jiného OS, to dává smysl, ne? ;) pokud teda nešifruješ disk...

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website14.6.2008 23:33
re: Názor na Windows Vista#
Zax: nechápu proč by si to řešil tak složitě když už tam máš Live CD tak se v tom můžeš hrabat klidně z něj a ne tam dávat zbytečně nějaký spořič...
(odpovědět)
C X | 85.70.61.*15.6.2008 0:35
re: Názor na Windows Vista#
OMG kaslu na vas... proste muj nazor je ten, ze je lepsi Linux nez Vista. Duvody uz jsem rekl, preberte si to jak chcete a pouzivejte si co chcete, je to vase svobodna volba.

Moudrejsi ustoupi.
(odpovědět)
Zax | E-mail | Website | ICQ 24104593415.6.2008 19:10
re: Názor na Windows Vista#
píšeš, jako kdyby z našich příspěvků kypěl nesouhlas s tvým názorem a my se s tebou hádali- my jen opravovali některé nesrovnalosti ;)

proč já bych se s tebou vůbec přel, když na svém PC provozuji výhradně slackware a o bezpečnosti windows už toho moc nevím, jen z doslechu...

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website15.6.2008 20:45
re: Názor na Windows Vista#
ja sem měl na NB vistu a hned jsem to přehodil na XP, protože to je nanic.Nepodporuje to starší programy, atd(mam jěště 1 PC ale s XP).Ja mam PC že by mi to utáhlo vistu jak nic. ale nehodlám ji tam nikdy instalovat:-D
(odpovědět)
Roman | E-mail | ICQ 49192997616.6.2008 14:35
re: Názor na Windows Vista#
ja sem měl na NB vistu a hned jsem to přehodil na XP, protože to je nanic.Nepodporuje to starší programy, atd(mam jěště 1 PC ale s XP).Ja mam PC že by mi to utáhlo vistu jak nic. ale nehodlám ji tam nikdy instalovat:-D
(odpovědět)
Roman | E-mail | ICQ 49192997616.6.2008 14:36
re: Názor na Windows Vista#
Roman: V té instalaci na local machine s tebou naprosto souhlasím. :) nikdy bych vistu neinstaloval na svuj local machine, neboť to jsou beztak přeskinované XP s větším zabezpečením proti pirátství a mnohem více chyb a upozornění, jelikož microsoft potřeboval více času na propracování windows seven, tak vydal prostě win vista aby se neřeklo že se dlouho nci nevydalo. Jen doufám, že ty windows 7 budou opravdu obdivuhodné a přinesou více užitku než škody.

Na druhou stranu s tebou nesouhlím s tou kompatibiloutou. Je to trochu sporné jelikož se ve vistách, mám takový dojem, dá nastavit zpětná kompatibilita se starším systémem. Takže tím nemůžeš argumentovat :) Nejdřív prověřuj, potom kritizuj
(odpovědět)
sonix | 213.29.196.*17.6.2008 22:29
re: Názor na Windows Vista#
Skurvena Vista mi nepretržite jebe disk, má skurvenú výdrž. V kuse počujem klepanie hlavičiek na hdd. Hladám nejaký OS, ako náhradu za Vistu. Obávam sa, že dovtedy budem mať odjebaný hdd.
(odpovědět)
Jozef | 91.127.141.*16.5.2009 9:56
re: Názor na Windows Vista#
Dalsi lama, co nadava bez toho, aby mela dost informaci. Hlavne ze si muze kopnout, ze?
Vis proc neustale hrabe na disk? Vis, ktera funkce v systemu to dela? A vis, ze se da vypnout?

Pokud ti chcipne disk, dobre ti tak. Kdyz nejsi schopny si system kvalitne nastavit, sezen si Ajtaka, kterej to umi, kdyz si sam neschopny. Ale nesvadej svoji neznalost na nekoho jineho.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t16.5.2009 15:20
re: Názor na Windows Vista#
sonix: Dalsi znalec s dokonalymi informacemi o fungovani systemu. Visty jsou preskinovane XP? Kandidat na vtipalka roku.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t16.5.2009 15:23
re: Názor na Windows Vista#
pr0ph3t: sice reagujes na rok stary prispevek, ale budiz. Je jasne, ze win vista nejsou preskinovane XP, ale na druhou stranu to neni zadna revoluce mezi systemy. Skutecne maji visty propracovanejsi spravu pameti, jsou o neco sviznejsi, propracovanejsi.
Asi 3 tydny pouzivam sedmy a jsem s timto OS spokojenejsi, nez s vistou, ale to je vec individualni.
(odpovědět)
-sonix- | 213.180.48.*19.6.2009 20:06
re: Názor na Windows Vista#
Na sedmicky se chystam pristi tyden, hned po statnicich. Co jsem mel moznost zatim videt u znamych a kamaradu, tak to vypada na dalsi krok kupredu a momentalne na poli MS Desktop OS jasne nejlepsi volba.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t20.6.2009 14:34

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode