Zpět na seznam článků     Zpět na článek

Komentáře ke článku

 
 
 BBCode
CzErW | 77.237.140.*2.6.2007 23:53
chybička se vloudí, ve druhé větě mělo být "šířit informace"
CzErW | 77.237.140.*2.6.2007 23:52
Wary: To je pravda, asi jsem tě nepochopil. Nedošlo mi, že je naprosto korektní a zásluhy hodné šířit podle vlastní mylné zkušenosti bez jakéhokoliv ověření faktů.

Ono sice tu je rubrika grafika, ale a) není v user textech b) poslední článek je dva roky starý, takže je otázka jestil to není spíš takový kostlivec ve skříni, ale uznávám že to je k diskuzi.

Co se týče tiffu a rawu tak to už opravdu je otázka zkušenosti, protože já jsem třeba foťák který ukládá do tiffu ještě neviděl a foťáků které ukládají do rawu jsem viděl poměrně dost a rozhodně ne jen zrcadlovky za 30k (ten můj digitál stál 20k, ale jak jsem psal, už taky není nejnovější).


Mimochodem píše se "fungovat" a "komprimoval", to bys když píšeš článek mohl mít taky vychytané, alespoň to projet kontrolou pravopisu v nějaké obdobě Officu.
mtl2.6.2007 17:49
nehodí se to sem na soom podle mě
3oEcrew...Files | 88.101.125.*2.6.2007 17:33
Hey yo hoši... to je haluz... Tady vidim jaxi Wary s CzErWem vyměňujou hezky názory... fakt haluz vás pozorovat...ani nevim na čí straně mám být... :-D...jinaxi myslím že je to fine článek...
Wary | E-mail | Website | ICQ 741633931.5.2007 20:06
CzErW: Kdo řek že na soom nepatří grafika když tu je i v článcích pro ní sekce, i když tam nikdo nepíše?

Jinak já sem praktik, ne teoretik a opravdu se běžně s jinými formáty nepracuje, ani s RAWem moc ne. Jinak RAW sem viděl v reálu ukládat jen v zrcadlovce od Canonu asi za 30K. Ale to opravim, já jen že sem to opravdu nikdy neviděl, a fotograf nejsem (leda tak mobilem 3Mpx :D)

Je vidět že jsi článek vůbec nepochopil protože nejde o rozebírnání formátů jak funkují a podobně ale jen o základní informace o nich a jejich využití, kdybych o každém psal dopodrobna od toho jak funkují a podobně, tak bych mohl napsat jeden článek o každém z nich.

Jinak tiff je celkem požívaný pač levnější digitály do něj nekompresovaně ukládají a jeho jpeg komprese se moc nepoužívá...teda ještě sem to neviděl že by v to někdo kompresoval

----------
Back in action, fighting for succession!
CzErW | 77.237.140.*31.5.2007 16:30
shaiiii: Aktivně se zabývám jiným oborem a bohužel nemám čas ani schopnosti na to, abych psal na Soom. Konkrétně tenhle článek bych dokázal alespoň z mého subjektivního hlediska lépe, ovšem nemyslím si, že by se něco takového na Soom vůbec hodilo. Prober se laskavě ty, já timhle způsobem kritizuju jen články/lidi, který který jsou v rámci Soomu tématicky úplně mimo a ještě zpravidla zábavně zpracovaný.

Wary: Co se týče tiffu - jelikož mluvíš o používaných formátech, vůbec bych ho tam neuváděl. Dnes už je překonaný, jeho jediná vlastnost která nějak vyčnávala byla to, že mohl pojmout více stránek/vrstev (faxy apod.). Mimochodem tady je i vidět to, že píšeš opravdu jen z vlastní zkušenosti a vůbec si neověřuješ fakta, protože tiff sice většinou bývá nekomprimovaný, ale není to pravidlo a může používat dokonce i kompresi .jpg. "Zvětšování" pravděpodobně plyne z toho, že ses setkal s bezztrátovým formátem, ale co takhle to nějak podložit?

Jpg je menší a hezčí než gif. Wtf? Vždycky hrozně záleží na tom, o jaký obrázek se jedná, v případě že jde třeba o nějaký screenshot ze starší (příp. alternativnější freewarové) hry, je gif mnohem vhodnější a díky možnosti použít indexovanou paletu narozdíl od jpg bezztrátový (i když dnes je nejvhodnější png).

Co se týče formátu .raw, je hezké žes ho nakonec zmínil, ale. Asi nejlepší formát? A že bys tam napsal proč, v čem? Na něm není nic "nejlepšího". A rozhodně do něj neukládají jen nejdražší zrcadlovky, to co mám doma je digitál vyšší střední třídy (ovšem dva roky starý, takže dnes cenou asi spíš střední třída) a ukládá do něj bez problémů. RAW s jmenuje podle toho, že se do něj ukládají pouze surová data ze snímače fotoaparátu a nedá se bez počátečních úprav prohlížet.

Stačilo by TAK málo - jenom si přečíst pár článečků na wikipedii a k tomu přihodit těch pár osobních zkušeností a byl by z toho seriózní a čtivý článek, a to i přesto, že se na tenhle server nehodí - pak bych neměl důvod si stěžovat. Ale takhle? Co mi Shaiiii řekneš na tohle?
Wary | E-mail | Website | ICQ 741633931.5.2007 12:47
Taky sem koukal co tam mam chyb, už sem snad všechny opravil.

----------
Back in action, fighting for succession!
w | 147.229.216.*30.5.2007 23:54
doporucuji provest drobne korektury pravopisnych chyb a hlavne preklepu ;) jinak.. je to trochu.. longish. kazdopadne good effort. aspon nekdo aktivne tvori pro slavu soom-u
Wary | E-mail | Website | ICQ 741633930.5.2007 21:28
No tak sem to trošku upravil a přidal raw...Jinak do lidí co se tak serou do mě: jako z praxe vím, že v tiffu se skvěle upravuje velikost fotek s mnohem menší ztrátou kvality než třeba v jpegu, proto sem to taky uvedl...

Jinak jde spíše o článek pro méně znalé, takže pokud jste experti tak jste a článek nemusíte číst jo, a taky vychází z praxe s grafikou, ne z teorie...

jinak s tim gifem sem trošku ulít no, pač ty bannery sou všude v něm, jen mi to nějak nedošlo pač jsem zvyklej vše (i bannery) dělat v PNG pač je menší a nebo bych ho dělal ve flashi ale s tim nepracuji..

----------
Back in action, fighting for succession!
shaiiii | 81.92.147.*30.5.2007 20:18
CzErW: porad jen kritizes kde to jde. Prober se, kdyz si takovej master, tak napis neco lepsiho, akorat dokazes buzerovat do jinejch a sam nic neumis.

Stránky: 1 2 3