Zpět na seznam článků     Číst komentáře (9)     Verze pro tisk

X-Chat IRC klient

Autor: Pačes   
25.8.2007

Recenze IRC klienta X-Chat. Jaké jsou jeho možnosti, výhody a nevýhody? Seznamte se blíže.


Představení

X-Chat je IRC klient s přehledným a konfigurovatelným grafickým uživatelským rozhraním (GUI). Je dostupný pro operační systémy Windows i Linux, přičemž jsou k dispozici také jeho zdrojové kódy a za určitých podmínek je možno jej naportovat také na další systémy (např. Mac OS X). Přednosti X-Chatu jsou zejména jednoduchost používání, snadná a přitom vysoká konfigurovatelnost, spousta integrovaných funkcí a podpora pro zásuvné moduly (plug-iny) a skripty v jazycích Python, Perl, Tcl a také Ruby.

Možnosti X-Chatu

Konfigurovatelnost

Klienta lze konfigurovat různými způsoby, dle požadavků uživatele a také specifických vlastností k nakonfigurování.

  • Předvolby
    Předvolby jsou k dispozici v hlavní nabídce, pod položkou Nastavení -> Předvolby. Uživateli nabízí upravit vzhled programu, časová razítka, kontrolu pravopisu (je-li k dispozici), dokončování přezdívek, zobrazování a přepínání kanálů či soukromých sezení, zvýrazňování zpráv, zvuky, zaznamenávání (logování) a síť (připojení). Tyto možnosti postačí většině uživatelů.

  • Pomocí příkazů
    X-Chat nabízí detailní konfiguraci pomocí příkazu /SET <proměnná> <hodnota>. Toho může využít každý, kdo si chce svého klienta vyladit do maximálních detailů. Tímto způsobem lze nastavit všechny možnosti jako v Předvolbách, a také několik dalších.

    Pouhým příkazem /SET je možné vypsat veškeré proměnné a jejich hodnoty. Každou hodnotu je zbytečné popisovat. Uživatelé, kteří mají zájem o detailní nastavení, jistě všechny pochopí. Na obrázku je názorná ukázka výpisu proměnných příkazem /SET.

  • Pokročilá nastavení
    Pokročilá nastavení se týkájí specifických vlastností X-Chatu. Takových nastavení je několik a všechny lze najít v nabídce Nastavení -> Pokročilá nastavení. Jmenujme například Klávesové zkratky, Odpovědi na CTCP požadavky, Textové události nebo Obsluhu URL adres.

Vzhled

Klient X-Chat nabízí také úpravy vzhledu. Při prvním spuštění vám může svým vzhledem připadat jako každá GTK+ aplikace, ale po úpravách si na toolkit nemusíte ani vzpomenout. Nabízí se zejména tyto úpravy:

  • Volba "layoutu"
    Tím se rozumí možnost zvolit si, zda bude seznam kanálů a soukromých konverzací zobrazen ve formě jakýchsi "záložek". Tato možnost je úsporná na místo, ale může být nepřehledná. Opačnou volbou je svislý seznam (list box). Ten příliš místem nespoří, ale uživatel může zvětšovat či změnšovat jeho šířku dle potřeby. Naopak zvyšuje přehlednost. Výběr je k dispozici v nabídce Zobrazit -> Přepínač kanálu.
  • Přesouvání seznamů
    Uživatel má možnost přesouvat seznam (list box) s kanály nebo seznam s uživateli na aktuálním kanále. Standardně je seznam kanálů vlevo a seznam přezdívek vpravo, ale mohou být oba na stejné straně.
  • Písma a barvy
    Klient samozřejmě nabízí také nastavení písem a barev, kterými se budou zobrazovat zprávy na kanále, soukromé zprávy nebo upozornění. V přijatých či odesílaných zprávách mohou být také barvy, kde každá barva má svůj číselný kód. X-Chat má k dispozici nejen vkládání barevných kódů do zpráv, ale také přiřazení vlastní barvy ke každému z barevných kódů. K dispozici v Předvolbách.
  • Textové události
    Užitečná vlastnost. Uživatel může ke každé textové události (zpráva do kanálu, soukromá zpráva, CTCP požadavek, upozornění, změna nicku, vykopnutí uživatele, ban, změna módu, zvýrazněná zpráva apod.) nastavit vlastní formát textu vypisovaného do okna. V praxi to znamená, že například nick odesílatele klasické zprávy do kanálu bude mezi hranatými závorkami [nick] a nick odesílatele zvýrazněné zprávy mezi svorkami {nick} a navíc jinou barvou. Úprava textových událostí je možná v nabídce Nastavení -> Pokročilá nastavení -> Textové události (obrázek výše).
  • Tlačítka seznamu uživatelů
    Pod seznamem uživatelů je možné zobrazit tlačítka, která urychlí operace se zvoleným nickem z onoho seznamu. Například lze přidat tlačítko s titulkem Kick, které provede příkaz /KICK <uživatel>. Tlačítka lze definovat v nabídce Nastavení -> Pokročilá nastavení -> Tlačítka seznamu uživatelů.

Další možnosti

Mezi další funkce X-Chatu patří např. tyto:

  • Zvýrazňování zpráv
    Klient může zvýrazňovat zprávy různými způsoby a v různé konfiguraci. Při výskytu vaší přezdívky nebo některého ze speciálně zvýrazňovaných slov ve zprávě se v implicitním nastavení objeví přijatá zpráva odlišena jinou barvou (dle nastavení). Příslušná položka v seznamu kanálů také změní barvu textu (v základu na modrou) a ke všemu se rozbliká X-Chat v panelu úloh (task baru).
    Všechny tyto způsoby oznamování zvýrazněné zprávy lze přizpůsobit vlastním potřebám a také vypnout. Pokud vám tedy nevyhovuje blikání okna v panelu úloh, není problém funkci vypnout. Stejně tak lze nastavit blikání okna při běžné zprávě na kanál nebo soukromé zprávě.
  • Tray ikonka
    V systémovém panelu (obvykle vedle hodin) se zobrazuje ikonka X-Chatu. Kliknutím na ni zobrazíte nebo skryjete okno X-Chatu. Pravým tlačítkem navíc zobrazíte menu ikonky, kde můžete nastavit blikání ikonky při zvýrazněných, soukromých či běžných zprávách. Ikonku lze samozřejmě vypnout.
  • Historie
    Při vstupu na kanál či otevření soukromého sezení se automaticky načtou z uložených záznamů poslední zprávy a události daného kanálu či přezdívky.
  • Ignorace
    Možnost ignorovat uživatele je zahrnuta ve většině IRC klientů, není tomu jinak ani u X-Chatu. Ignorace uživatele podle masky má několik možností. Ignorovat lze soukromé zprávy, oznámení, zprávy do kanálu, CTCP požadavky, DCC události nebo pozvánky, samozřejmě také všechno dohromady.

Dodatečné informace

Výhody

  • Open source -- volně dostupné zdrojové kódy
  • Multiplatformní -- k dispozici pro Windows (čtěte níže) i Linux
  • Příjemné a nastavitelné rozhraní
  • Detailní nastavení, zásuvné moduly, skriptování
  • Spousta interních funkcí
  • Podpora mnoha kódování, vč. středoevropských a Unicode (UTF-8)

Nevýhody

  • Oficiální verze pro Windows není zdarma (čtěte níže)
  • Není možné provozovat bez grafického serveru

Verze pro Windows

Oficiální verze X-Chatu pro Windows není zdarma. Před nějakou dobou se autor X-Chatu, Peter Železný, rozhodl, že si nechá za oficiální Windows verzi platit. Jedná se o částku 19,99 USD nebo 15,00 EUR. Důvody jsou zřejmé, kompilace X-Chatu pro Windows není zrovna snadná (vím z osobní zkušenosti), je časově náročná a verze pro Windows obsahuje navíc některé další doplňky (grafické emotikony apod.).

Několik vývojářů se proto rozhodlo vytvářet vlastní buildy X-Chatu pro Windows, tzv. neoficiální. Bohužel neobsahují zmiňovaná vylepšení oficiální verze, ale jsou zdarma, plně funkční a mají všechny mnou popsané možnosti.

Shrnutí

IRC klienta X-Chat doporučuji každému, kdo si mezi IRC klienty stále nevybral nebo mu jeho současný klient nevyhovuje. Snad si díky tomuto článku každý o možnostech klienta udělal vlastní představu a už je jen na vás, zda X-Chat vyzkoušíte nebo ne.

Odkazy


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)