X-Chat IRC klient

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Pačes
Datum: 25.8.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Recenze IRC klienta X-Chat. Jaké jsou jeho možnosti, výhody a nevýhody? Seznamte se blíže.

Představení

X-Chat je IRC klient s přehledným a konfigurovatelným grafickým uživatelským rozhraním (GUI). Je dostupný pro operační systémy Windows i Linux, přičemž jsou k dispozici také jeho zdrojové kódy a za určitých podmínek je možno jej naportovat také na další systémy (např. Mac OS X). Přednosti X-Chatu jsou zejména jednoduchost používání, snadná a přitom vysoká konfigurovatelnost, spousta integrovaných funkcí a podpora pro zásuvné moduly (plug-iny) a skripty v jazycích Python, Perl, Tcl a také Ruby.

Možnosti X-Chatu

Konfigurovatelnost

Klienta lze konfigurovat různými způsoby, dle požadavků uživatele a také specifických vlastností k nakonfigurování.

Vzhled

Klient X-Chat nabízí také úpravy vzhledu. Při prvním spuštění vám může svým vzhledem připadat jako každá GTK+ aplikace, ale po úpravách si na toolkit nemusíte ani vzpomenout. Nabízí se zejména tyto úpravy:

Další možnosti

Mezi další funkce X-Chatu patří např. tyto:

Dodatečné informace

Výhody

Nevýhody

Verze pro Windows

Oficiální verze X-Chatu pro Windows není zdarma. Před nějakou dobou se autor X-Chatu, Peter Železný, rozhodl, že si nechá za oficiální Windows verzi platit. Jedná se o částku 19,99 USD nebo 15,00 EUR. Důvody jsou zřejmé, kompilace X-Chatu pro Windows není zrovna snadná (vím z osobní zkušenosti), je časově náročná a verze pro Windows obsahuje navíc některé další doplňky (grafické emotikony apod.).

Několik vývojářů se proto rozhodlo vytvářet vlastní buildy X-Chatu pro Windows, tzv. neoficiální. Bohužel neobsahují zmiňovaná vylepšení oficiální verze, ale jsou zdarma, plně funkční a mají všechny mnou popsané možnosti.

Shrnutí

IRC klienta X-Chat doporučuji každému, kdo si mezi IRC klienty stále nevybral nebo mu jeho současný klient nevyhovuje. Snad si díky tomuto článku každý o možnostech klienta udělal vlastní představu a už je jen na vás, zda X-Chat vyzkoušíte nebo ne.

Odkazy