Zpět na seznam článků     Číst komentáře (13)     Verze pro tisk

Jak vidí SOOM jeden z pravidelných čtenářů

Autor: Severák   
8.1.2012

Chtěl jsem jen přidat nezaujatý názor na SOOM a na webové komunity celkově. Nemyslím si totiž, že je to žumpa, ani mrtvá komunita. Jsou to jen moje názory.


Opakuji, jsou to jen moje názory.

Kdo jsem


Jsem jeden z pravidelných čtenářů. Občas si něco přečtu, občas odpovím nebo se zeptám ve fóru. Články ze SOOMu mám v RSS čtečce.
To je o mě vše.

Jak jsem SOOM objevil?


Ani nevím jak. Asi jsem se proklikal. Pamatuju si jen že jsem někomu říkal, že jsem objevil "hackerské stránky".

Přiznávám se číst si všelijaké "zaručené" postupy na hackování je někdy velmi zábavné, zvlášť když se jedná o klasiku z dob UNIXu.

Každopádně se již tři roky celkem pravidelně na SOOM dívám.

Co vidím?


Vidím poměrně zajímavou směs. Vezmu to popořadě po rubrikách , pomíjím věci které nečtu:

- články - skupina poměrně zajímavých článků. Některé z nich představují netradiční postupy, rozhodně se je vyplatí číst. Člověk si alespoň rozšíří obzory. Zajímavé mimochodem je to, že se tam nachází několik nedopsaných seriálů.

- user texts - další skupina článků. Od té předchozí se liší především tím, že většina vypadá poněkud vytrženě z kontextu (nemají úvodník pro nás nezasvěcené). Také kvalita více kolísá.

- aktuality - když je to zajímavé, rád si na to kliknu. Většinou to ale zas tak zajímavé nebylo.

- download - halda různých souborů. Velkou část tvoří všelijaká havěť a pomocné programy.

- webforum - docela dobré místo pro někoho kdo potřebuje nebo chce poradit. Kvalita příspěvků samozřejmě skáče nahoru dolu jak na horský dráze, ale je tu zaručená odezva a od větší části účastníků dobrá vůle.

- bugtrack - databáze chyb. Jako taková je potencionálně neetická a nebezpečná. Opravdu bych nechtěl, aby se některá moje aplikace dostala na tento seznam. Možnosti zneužití tam jsou relativně velké.

- seznam bugtrack - naopak hodnotím kladně. Chyby zde zveřejněné už jsou už opravené. Různá hovada je už tak nemůžou zneužívat, přitom to má svou "vzdělávací" funkci.

- projekty - velmi zajímavá kategorie. Skupina různých více či méně užitečných online nástrojů. Z některých ten "hacking" přímo sálá a některé jsou všestranější. Určitě by pomocí nich šlo získat od pár důvěřivějších uživatelů hesla a dost možná už jich pár takto získáno bylo. Já je ovšem v praxi nepoužívám (nehackuju).

Dále jsou zde obecné jevy, vztahující se ke všem rubrikám:

- script kiddies - ti zde naleznou poměrně slušnou zásobu skriptů, nástrojů a postupů. Zvlášť sekce downloads je pro ně jako stvořená.

- malý děti - občas se ve fóru objeví někdo, kdo "chce začít s hackingem".Tipoval bych, že se jedná o spratky ze základky. Jejiž cílem je schodit nebo odheslovat někomu počítač. Můžeme k nim přistupovat různě. Napsat jim: "nejdřív se musíš naučit programovat", předhodit jim nějaký skript či keylogger, či se jim vysmát. Budou sem patrně chodit tak jako tak. I my jsme takto začínali.

- egoismus - z historie je známo několik případů hackerů, kteří se hlasitě vychloubali a vysmívali vládě, která jim mezitím tiše monitorovala provoz. Můj názor je, že egoismus prostě k hackingu patří. Koneckonců jedno z magických čísel - 1337 - znamená prostě a jednoduše elita.

- hackerská ideologie - občas se objeví nějaký ten článek, vysvětlující "o čem doopravdy hacking je". Většinou jsou to docela nadšené a kupodivu ušlechtilé myšlenky! Také je zde možné najít různé manifesty a podobné ideologické záležitosti týkající se hackingu a počítačů obecně. Toto čtení je poměrně zajímavé nebo vtipné. Doporučuji zachovat.

- zelená barva - na černém pozadí je taková tradiční počítačová kombinace. Na nováčky působí tajemně (doufám) a nás zvyklé z ní nebolí tolik oči. Kromě SOOMu ji používá například textfiles.com.

Postřeh ke komunitám obecně


Internetové komunitní stránky jsou velmi zajímavé. Poslední dobou jsem obcházel okolo různých a všímal si toho, čím se odlišují.

Převážně se jednalo o terminologii, vzhled, strukturu a jiné technické odlišnosti. Jednu věc však mají stejnou - tvoří je živí lidé, bez nich je komunitní stránka ztracená, opuštěná a mrtvá.

SOOM bude takový, jaký si ho uděláme!!!

A to je asi nejdůležitější. Za sebe můžu říci, že zkusím občas napsat nějaký článek. Budou to patrně nějaké postřehy a triky z praxe.

Toť vše.

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)