Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

BioNyfiken očipuje zaměstnance švédského Epicenter

3.2.2015

Zaměstnanci firem sídlících ve švédském technologickém inkubátoru Epicenter budou moci tisknout, či se dostat do budovy a na své pracoviště pomocí RFID čipu nastřeleného do ruky. V rámci testu jim to nabídla bio-hackerská skupina BioNyfiken.


BioNyfiken – organizace sdružující biohackery, bodyhackery, samozvané biology a jiné nadšence, kteří zkoumají průniky technologie a lidského těla – nabídla zaměstnancům technologických firem Epicenter možnost nechat se očipovat. RFID čipy velikosti zrnka rýže implantují pod kůži mezi palec a ukazovák na straně opačné dlani.

Pomocí těchto čipů mohou lidé vstupovat do budovy, procházet dveře vyžadující elektronickou identifikaci, využít tiskárnu a kopírku. Čipy mohou být také programovány k udržení osobních informací a komunikaci se smartphony, říká CEO Epicenter Patrick Mesterton. Čipy mohou být samozřejmě využity také mnoha jinými směry. A BioNyfiken chce mít v náhledu náskok před aparáty dohledu – dle slov Hannese Sjöblada: Chceme být schopni pochopit tuto technologii dříve, než nám očipování vnutí korporace a vlády – ať už berňák, Google, nebo Facebook.

BioNyfiken si Epicenter vybrala záměrně: jednak je zde mnoho technologií internetu věcí, které umožní otestovat různé nasazení osobních RFID čipů, jednak prostředí technologického inkubátoru slibuje semeniště technologických nadšenců a early adaptors, kteří RFID rádi otestují.

Snad najdou prostor i pro testy bezpečnostních rizik a ohrožení soukromého prostoru jedince právě touto technologií.

Zdroje: PerthNow.com.au, CNet.com, reportáž BBC

Zdroj: http://www.perthnow.com.au/business/work/office-workers-impl…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)