BioNyfiken očipuje zaměstnance švédského Epicenter

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 3.2.2015
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Zaměstnanci firem sídlících ve švédském technologickém inkubátoru Epicenter budou moci tisknout, či se dostat do budovy a na své pracoviště pomocí RFID čipu nastřeleného do ruky. V rámci testu jim to nabídla bio-hackerská skupina BioNyfiken.

BioNyfiken – organizace sdružující biohackery, bodyhackery, samozvané biology a jiné nadšence, kteří zkoumají průniky technologie a lidského těla – nabídla zaměstnancům technologických firem Epicenter možnost nechat se očipovat. RFID čipy velikosti zrnka rýže implantují pod kůži mezi palec a ukazovák na straně opačné dlani.

Pomocí těchto čipů mohou lidé vstupovat do budovy, procházet dveře vyžadující elektronickou identifikaci, využít tiskárnu a kopírku. Čipy mohou být také programovány k udržení osobních informací a komunikaci se smartphony, říká CEO Epicenter Patrick Mesterton. Čipy mohou být samozřejmě využity také mnoha jinými směry. A BioNyfiken chce mít v náhledu náskok před aparáty dohledu – dle slov Hannese Sjöblada: Chceme být schopni pochopit tuto technologii dříve, než nám očipování vnutí korporace a vlády – ať už berňák, Google, nebo Facebook.

BioNyfiken si Epicenter vybrala záměrně: jednak je zde mnoho technologií internetu věcí, které umožní otestovat různé nasazení osobních RFID čipů, jednak prostředí technologického inkubátoru slibuje semeniště technologických nadšenců a early adaptors, kteří RFID rádi otestují.

Snad najdou prostor i pro testy bezpečnostních rizik a ohrožení soukromého prostoru jedince právě touto technologií.

Zdroje: PerthNow.com.au, CNet.com, reportáž BBC