Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (2)     Verze pro tisk

Hackeři dokáží unést Prius s obyčejným notebookem od Applu

Autor: Batou   
2.8.2013

Toyota Prius je jedním z nejvíce high-tech aut na běžném trhu. Mnoho věcí je tak řízeno palubním počítačem. Logicky jsou tedy napadnutelné, jako všechny počítačové systémy s chybou.


Odborníkům, jakými jsou Chris Valasek či Charlie Miller, stačí k provedení útoku obyčejný Macbook a USB kabel. Ze zadní sedačky Priusu dokázali troubit, vypnout brzdy, to vše pouze několika klávesami na Macu. Ano, čtete správně - vypnout brzdy! Dokonce i pokud bude někdo za volantem zuřivě šlapat na brzdový pedál, ani trošku nezpomalí.

Valasek, pracující pro IOActive dal hlavu dohromady s Millerem, zaměstnaným v Twitteru. Po roce snažení a hledání zranitelností v systémech aut (v rámci grantu od agentury DARPA) se jim to podařilo. 2. srpna předstoupí se svými výsledky před veřejnost na konferenci DEF CON v Las Vegas. Posluchače tam seznámí s podrobnostmi a budou demonstrovat, jak moc mohou napadené auto ovládat.

Moderní auta jsou elektronikou a počítači protkány mnohem více, než si běžný člověk uvědomuje. Dražší automobily mají třeba funkci automatického parkování, která auto zaparkuje na volné místo bez přičinění řidiče. To tedy zahrnuje přístup počítače k motoru auta a dalším systémům.

Kromě zmíněného děsivého vypnutí brzd, dokáže dvojce znefunkčnit posilovač řízení, GPS systému dát podvrhnuté informace, měnit hodnoty na tachometru a dokonce s autem i zatáčet! Naštěstí, alespoň v experimentech Valaska a Millera, muselo být auto připojeno kabelem ke konektoru určenému pro mobilní telefon.

Pokud jste si oddychli, zase vás trošku z klidu vyvedu. Vzdálené útoky proti automobilům totiž nejsou nemožné, spíše řečeno - nic nového. V roce 2011 se výzkumníkům z Kalifornské univerzity San Diego podařilo do nespecifikovaného sedanu nabourat pomocí Bluetooth a mobilního připojení. Dále napadli malwarem cédéčko. Po vložení CD do přehrávače umožnil malware získat kontrolu nad autem. Výjimkou není ani odemčení a ovládání motoru pomocí SMS.



Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)