Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Polovina burz musela za poslední rok čelit útokům

Autor: Batou   
20.7.2013

Podle zprávy vydané komisí IOSCO (mezinárodní komise pro cenné papíry) a federací WFE (světová federace burz) byla více než polovina všech světových burz za poslední rok pod palbou.


Jak dále uvádějí, kyberútoků na ně stále přibývá. V reportu IOSCO (PDF) se dále varuje před podceňováním těchto činů, což může vést až k naplnění teorie tzv. „černé labutě“. To je termín, pocházející od uznávaného podnikatele a spisovatele Nicholase Nassima Taleba. Ten tímto pojmem definoval krajně nepravděpodobnou událost, která se však stane a může mít katastrofální následky. Více o tom třeba v jeho knize. Typickým příkladem může být třeba neštěstí v elektrárně Fukušima, způsobené překvapivě velkou vlnou tsunami.

To se podle zprávy komise děje i v případě kybernetický útoků. Podle průzkumů se totiž 53 % z 46 dotázaných burz s nimi v posledním roce potýkalo. Překvapivě se však většinou nejednalo o útoky s finanční motivací, ale, jak je komise nazývá, pouze o tzv. rušivé útoky. Ty byly většinou typu DDoS. Zatím to tedy podle IOSCO vypadá, že se útočníci burzy snaží destabilizovat, spíše než napadnout obchodní systémy. Celá situace se však rychle vyvíjí.

Zdroj: http://www.welivesecurity.com/2013/07/18/black-swan-warning-…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)