Polovina burz musela za poslední rok čelit útokům

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 20.7.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Podle zprávy vydané komisí IOSCO (mezinárodní komise pro cenné papíry) a federací WFE (světová federace burz) byla více než polovina všech světových burz za poslední rok pod palbou.

Jak dále uvádějí, kyberútoků na ně stále přibývá. V reportu IOSCO (PDF) se dále varuje před podceňováním těchto činů, což může vést až k naplnění teorie tzv. „černé labutě“. To je termín, pocházející od uznávaného podnikatele a spisovatele Nicholase Nassima Taleba. Ten tímto pojmem definoval krajně nepravděpodobnou událost, která se však stane a může mít katastrofální následky. Více o tom třeba v jeho knize. Typickým příkladem může být třeba neštěstí v elektrárně Fukušima, způsobené překvapivě velkou vlnou tsunami.

To se podle zprávy komise děje i v případě kybernetický útoků. Podle průzkumů se totiž 53 % z 46 dotázaných burz s nimi v posledním roce potýkalo. Překvapivě se však většinou nejednalo o útoky s finanční motivací, ale, jak je komise nazývá, pouze o tzv. rušivé útoky. Ty byly většinou typu DDoS. Zatím to tedy podle IOSCO vypadá, že se útočníci burzy snaží destabilizovat, spíše než napadnout obchodní systémy. Celá situace se však rychle vyvíjí.