Zpět na seznam článků     Číst komentáře (33)     Verze pro tisk

Linux pro novacky

Autor: misha   
14.4.2007

Tenhle clanek je urceny pro navstevniky soomu, kteri nejsou tak uplne rozhodnuti, jestli ten "slavny Linux" vyzkouset nebo ne :-) Mel by jim pomoct s vyberem distribuce a dat jim par zakladnich informacich pro zacatek.


Jelikoz na soomu moc clanku o linuxu neni, a pritom spousta z vas tenhle OS pouziva, rozhodla jsem se tedy neco o linuxu napsat. Clanek je vsak urceny pro ty mene zkusene - pro ty, kteri linux chteji vyzkouset, ale vahaji. Snad jim pomuze v jejich rozhodovani :-)

Jemny uvod do linuxu


Kdyz se rekne "linux", vetsina lidi tim mysli vlastne "distribuci". Linux je ale jen samotne jadro (nebo taky kernel). Hodne lidi se pta "Jaky si mam vybrat linux?", ale odpoved 2.6.x nejspis nebude to, co chteli slyset :-) Proto tyto pojmy nezamenujte... Ovsem se samotnym jadrem toho moc delat nemuzete. A tak, kdyz si koupite/stahnete nejakou distribuci, dostanete k samotnemu jadru take spoustu software. Distribuce se lisi prave tim, jaky pouzivaji software, balickovaci system atd.. Ale o distribucich az pozdeji. Takze linux = jadro a distribuce = jadro + software. V tomto clanku vsak budu pro zjednoduseni pouzivat slovo "linux" a myslet tim cely system/distribuci.

Proc linux?


Par duvodu proc byste meli linux urcite alespon vyzkouset...

Jednim z hlavnich duvodu je ten, ze je zdarma. V pripade ze si linux stahnete z internetu, tak jedine za co zaplatite, je vase pripojeni. Nemusite za nej platit nekolik tisic, ani vam ho nikdo nebude nutit, pokud si budete chtit poridit novy pocitac.
Dalsi vyhoda linuxovych distribuci je jejich bezpecnost. Nehrozi vam viry/spyware a podobna havet. Prave kvuli jeho male rozsirenosti (kolem 5% uzivatelu PC) se viry na linux temer nevyskytuji. Navic architektura unixovych systemu je jina nez windows, proto vas zadny vir nemuze nijak ohrozit.
Dalsi duvod je jeho prizpusobivost. Vas linux muze vypadat a chovat se presne tak, jak chcete. Linuxovy software je otevreny, muzete si k programum stahnout zdrojove kody a upravit je podle sveho. A to se radeji nebudu rozepisovat o jeho moznostech nastaveni vzhledu. Vas desktop muze vypadat takto nebo takto a nebo takto.
A jeden z dobrych duvodu je svoboda a otevrenost. Drtiva vetsina software v linuxovych distribucich je naprosto zdarma a legalni. Uz zadne prochazeni stranek s cracky a SN, zadne viry a stranky plne porna az budete hledat nejaky crack :-) Jednoduse pridate odkazy do repozitaru vaseho systemu, napisete jednoduchy prikaz v konsoli.. A je to.

Distribuce


Mozna si rikate "Ok, mozna ten linux vyzkousim, ale co kdyz pro me bude tezky? Co kdyz omylem neco smazu/poroucham...? Co kdyz nebudu vedet jak dal?" ... A prave proto je tu tolik distribuci i pro zacatecniky. Kazdy clovek, ktery se rozhodne linux zkusit, si muze vybrat distribuci presne pro nej. Tady si muzete prohlednout seznam vsech linuxovych distribuci, ale nebojte se, distribuci urcenych pro zacatecniky je podstatne min :-)


Mandriva


Drive znama jako Mandrake. Mandrivu si muzete koupit v knihkupectvi v krabici nebo ji muzete stahnout zdarma z internetu. Mandriva je zamerena prave pro linuxove zacatecniky a na osobnich pocitacich je velmi oblibena. Mandriva pouziva .rpm balicky.


mandriva.com
mandrivalinux.cz


Suse


Za vyvojem Suse linuxu dnes stoji firma Novell. Suse je distribuce, kterou muzete koupit v krabici a je vice komercne zamerena. Suse pouziva svuj administracni a instalacni program YaST2 a taktez pouziva .rpm balicky.


novell.com/linux
suseportal.cz


Ubuntu


Ubuntu je postaveno na zaklade distribuce Debian. Je to pro zacatecniky velmi vhodna distribuce. Pouziva balicky .deb. Ubuntu ma jako defaultni prostredi GNOME, pro ty co preferuji KDE je tu Kubuntu, popr. Xubuntu s Xfce. Ubuntu si muzete nechat zaslat zcela zdarma az k vam domu. nebo ho stahnete z internetu.


ubuntu.com
ubuntu.cz


Fedora


Fedora je nekomercni distribuce, za jejimz vyvojem stoji firma Red Hat. Fedora pouziva balicky .rpm a vyuziti ma jak na serverech, tak na osobnich pocitacich.


fedoraproject.org
fedora.cz

To jsou ty nejzakladnejsi distribuce urcene pro zacatecniky. Dale tu mame distribuce jako Debian, Arch, Gentoo nebo Slackware, ale ty se prilis nedoporucuji pokud s linuxem zacinate. Spousta lidi sice tvrdi, ze je lepsi cloveka do toho "hodit po hlave, at se s tim popere sam" a ze s takovou distribuci se zacatecnik nejlip nauci, ale ja si myslim ze zacinajiciho cloveka tyhle problemy akorat odradi. Ostatne, je jen na vas, kterou distribuci si pro zacatek vyberete.

ZIVY LINUX


Tzv. LiveCD jsou zvlastni distribuce, ktere rozjedete "kdykoliv a kdekoliv". Tyhle distribuce nemusite instalovat a nijak vam nezasahnout do vaseho systemu. Vetsina lidi svuj prvni kontakt s linuxem zazila prave prostrednictvim techto LiveCD. To same doporucuji i ja, podivate se jak system vypada, vyzkousite si praci s nim, pote date REBOOT, vytahnete CD z mechaniky a vse je v puvodnim stavu.

Uvedu zde jen jednoho zastupce a tim je Slax. Slax je zalozeny na Slackware linuxu, ale je pro uzivatele velmi pratelsky a pekne se pouziva. Vice se dozvite na ceskych strankach slax.cz

Zaverem


Doufam ze jsem zacatecnikum alespon trosku pomohla v rozhodovani, jestli ten "zazracny system" vyzkouset nebo ne. A vy zkusenejsi me nekamenujte :-) Clanek jsem napsala, protoze na soomu toho o linuxu moc neni, tak doufam ze to alespon nekoho bude zajimat.

A nakonec par odkazu...

Clanek na wikipedii o linuxu
Pekna stranka s duvody, proc linux ;-)
Dlouhy seznam duvodu proc si poridit prave linux...
Ruzne distribuce linuxu


Tak to by bylo ode me vse, doufam ze me v komentarich moc neservete :-)
misha

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)