Zpět na seznam článků     Číst komentáře (10)     Verze pro tisk

Windows Vista RC1

Autor: dayvee   
10.9.2006

neco jako druhej pokus o recenzi Windows Vista... tentokrat si beru na musku Release Candidar 1


Prvni pohledy na Windows Vista

... Release Candidate 1, build 5600 ...


Úplně na začátek jsem chtěl říci, že jedny Visty jsem již v ruce měl. Jednalo se o starsi verzi Beta 2, build 5384, tedy o verzi představenou na veletrhu WinHEC v květnu tohoto roku. Rozhodl jsem se však vyzkoušet verzi nejnovější... A ještě malé review počítače, na kterém byli Visty provozovány:

Procesor: AMD Sempron 2500+ (1749 GHz, FSB 166Mhz)
RAM: jakasi 2x512MB DDR (200MHz, z toho 64MB se sdili)
Graficka karta: Silicon Integrated System 64MB (shared), DirectX 9.0c
Pouzity HDD: WDG 40GB (IDE) max.rychlost 40-60 MBps

Uznáte tedy sami, že se nejedná o nejmodernější počítač, přesto na něm Visty běží docela použitelně...



Instalace

Na instalaci není vlastně nic zajímavého. Probíhá prakticky stejně jako u každého jiného systému, jenom je v tomto případě neskutečně pomalá. Na druhou stranu nutno uznat, že jejím vzhledem je oko uživatelovo docela potěšeno. Potěšilo mě, že mi Visty sežrali Product Key pro Beta 2, přesto si pro jistotu časem zařídím svůj (až mi to MS umožní zdarma, tedy cca za deset dní). Hezkým žertíkem bylo, když se mi počítač před koncem instalace restartoval, objevila se Console for Windows Vista s nápisem "Please wait a while by Windows is preparing to start first time..." a následně instalace pokračovala. Dalším žertíkem, už ne tak hezkým bylo přepsání MBR, přesto že byl na fyzicky jiném disku, než kak se Visty instalovali. Jinak vše probíhalo podle plánu.

První spuštění a první dojmy

Po instalaci a krátkých konfiguracích se konečně objevil krásný a dlouho očekávaný splashscreen. Bohužel ho nemám na fotce, protože foťák už jsem uklidil a prinscreen ještě nereagoval. A tu se konečně objevily Visty v plné své kráse. Dlouho očekávané kýžené gui Aero sice na mých Vistách dostupné není (proč proboha, vždyť je to verze Ultimate !), ale i tak je standartní gui docela hezké. První rozlišení je celkem rozumné XGA (1024*768). Oproti Beta 2 je jiné zbarení gui (tedy modré, mnohem hezcí než starší šedé), prvotní rozlišení vyrostlo z SVGA (800*600) na již zmíněné XGA. Dále se objevila hezká sbírka ukazatelů myši. (mousepointers), mimo jiné použitelných i ve Windows XP.

I přes absenci grafického rozhraní Aero, nový vzhled je docela příjemný. Pohybovat se v něm je jednoduché, přehledné, přesto plně použitelné a efektivní. Mám pocit, že se Microsoftu konečně povedlo to, čím se chlubí už mnoho let. Windows Vista má mnoho zabudovaných komponent (ostatně k tomu měly sklon i XP), jsou však docela dobře použitelné a není zde bezpodmínečná nutnost hledat si aleternativní programy od jiných výrobců. Dokonce i Windows Sidebar se mi zamlouvá. Je poměrně dobře zpracovaný a má docela hezké gadgets (objekty). Základní aplikace integrované do systému (jako Notepad či Calculator) se nijak nezměnili. Ovšem, proč by to také měli dělat ?

MS Internet Explorer 7+ a Windows Mail

Zde je asi oněch 5 let "tvrdé" práce v dílnách Microsoftu vidět nejvíce. Konečně MS přišel na to, že by mohl přestat pokulhávat daleko za ostatními, a snížil náskok Firefoxu či ostatních browserů. Především rozšířením Internet Exploreru o panely a Search Bar. Docela vlídně působí i možnost rozšíření. Nedělám si však iluze o jeho bezpečnosti, ani o účinnosti takových kravin, jakými jsou například Phishing Filter. Oproti předešlé verzi je nový IE mnohem a mnohel lepší, se svým hlavním konkurentem Firefoxem se však nedá srovnat. Natož s Operou... Co se týče aplikace Windows Mail, na pohled vypadá hezky, přehledně a efektivně. Na pohled druhý se jedná prakticky o tu samou parodii na e-mailového klienta, jakou je jeho předchůdce Outlook Express. Je tedy vhodný jen k provizornímu, nebo pokud možno raději k žádnému použití.

Multimediální komponenty

Jak jsem již nadnesl, jednotlivé komponenty systému jsou relativně kvalitní (obzvlášť když si uvědomíme, že jsou z dílen Microsoftu) a docela dobře mezi sebou spolupracují. Trošku však zamrzí, že moje Win XP je nepovažují za Win32 valid application. Nový Windows Media Player 11 je samozřejmě ta samá slátanina, co dává jen pár příkazů codeckům, to však běžného BFU nezajímá. Oproti jeho předešlé verzi je nejen mnohem hezčí, ale i přehlednější a má mnohem lepší Library. Co se týče přehlednosti a obecné sympatičnosti je to velký krok kupředu. To samé platí i pro ne už tolik použitelnou Windows Photo Galery. Windows Media Center je aplikace, kterou jsem se již nezabýval. Takovéto rozhraní se mi od přírody hnusí. Jest však pravdou, že oproti verzi použité v Beta 2 je toto Media Center přinejmenším graficky hotové.

Co se jinam nevešlo

Oproti Beta 2 mě na RC 1 potěšilo několik maličkostí. Například si systém sám poradil s mojí grafickou kartou tak, že dokázal naplno využít všechny její možnosti (které jsou i tak dost omezené, ale lepší než nic), což bez ovladače nezvládli ani Windows XP, ani Vista Beta 2. Zvukovku jsem sice instalovat musel, avšak tentokrát to již šlo bez problémů a dokonce i bez restartu. Dalším příjemným překvapením byla niží spotřeba paměti. Byla sice i tak dost vysoká, ale přeci jen o něco nižší než u květnové verze Windows. Docela mile také vypadají malé animaci například při mazání souborů a podobných procesech. Na druhou stranu je i mnohé co Microsoftu vytknout. Například, při stisku Ctrl+Alt+Del se místo Task Manageru objeví fullscreenové menu (spuštění TM je v jeho možnostech). Toto menu je sice krásné, ale už se vidím až budu potřebovat ukončit nějakou aplikaci díky které mi zamrzá system, jak čekám až se mi toto menu zobrazí. Nebo si snad Steave myslí že budou Visty tak stabilní, že se to stávat nebude? Bohužel vám toto menu neukážu, protože mi při něm nereaguje Printscreen. Nyní se ještě podíváme na pár screenů a pak budeme konečně končit.

Co říci závěrem,

Říkám to nerad, ale myslím že Windows Vista jsou první dobrý systém co Microsoft vyrobil od dob Windows NT 3.51. Samozřejmě najdeme zde několik vad, ale to najdeme snad na všem, a k tomu, bez nich by se tento system mohl jen těžko nazývat Windows. Jedna z velkých nevýhod je systémová náročnost. Časy kdy se dal nejnovější systém Windows provozovat na 128MB ram jsou již minulostí, ale to je samozřejmé. Na mém postarším počítači se Visty provozovat sice dají, znatelně však cítím, že už má moje mašina dost. Proto zůstanu u Windows XP, ale na mém příštím stroji je použití Vist více než jisté, a už se na to docela těším... Toť vše, co bych chtěl říct.



Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)