Zpět na seznam článků     Číst komentáře (18)     Verze pro tisk

PROXY I. díl

Autor: pr0ph3t   
5.1.2006

Aneb o tom, jak je to tedy s těmi PROXY :)


 

Co je to proxy server?

Proxy server je druh bufferu (mezipaměť), dalsi server mezi vaším počítačem a internetovými zdroji ke kterým přistupujete (webové stránky, FTP archivy atd.). Data která si vyžádáte přicházejí nejdříve k proxyně a ta je až poté předá vám.

 

K čemu je dobré používat proxy servery?

  1. Zvýšení rychlosti přenosu. Pokud soubor který jste si vyžádali z internetu byl už někdy dříve přenášen pomocí stejného proxy serveru, tak proxy server přeruší váš požadavek na soubor a obdržíte ho přímo od proxy serveru. Je ale také potřeba vědět, že používání proxy můžete mít i „speed down“ efekt. Tento efekt se objevuje vždy, když vaše proxy odpovídá pomalu z důvodu malé rychlosti spojení mezi vámi a proxy.
  2. Bezpečnost a soukromí. Anonymní proxy ničí informace o vašem počítači v hlavičkách požadavků. Díky tomu můžete bezpečně surfovat po internetu a vaše informace se nikdy nedostanou k hackerům a spammerům.
  3. Někdy se setkáte s problémy při připojování k serveru, například když administrátor zakáže přísup z vaší IP (ban). V tom okamžiku se můžete pokusit použít anonymní proxy a zkusit se připojit znovu. (pozn. Překl.: cílový server neuvidí vaši IP ale IP vaší proxy)

 

Jak nastavit můj prohlížeč když chci začít používat proxy?

 

Ve většině prohlížečů se proxy dá zapnout přímo v nastavení vašeho prohlížeče. (Například ve FF je to Nástroje->Možnosti->Obecné->Nastavení připojení)

 

Pozn. Překladu.: Myslím že je zbytečné překládat přesné postupy nastavení proxy v jednotlivých browserech, navíc nemám možnost prohlédnou si všechny prohlížeče abych zjistil jak jsou přeloženy jednotlivá tlačítka a podobné blbinky. Pokud někdo není schopen zvládnout nastavení prohlížeče sám, můžete se zeptat v diskuzi pod textem, určitě vám někdo rád poradí.

Jako základní pomoc uvadím odkaz na tento popis v anglickém originálu: http://www.freeproxy.ru/en/free_proxy/howuse.htm

 

Co je to anonymní proxy server?

 

Kterýkoliv web může zaznamenávat váš pohyb po jeho stránkách a monitorovat tak vaše zájmy a zjišťovat jaké informace vás zajímají. To vše prostřednictvím vaší IP adresy, jedinečného ID přiděleného každému počítači na internetu.

 

Obecně se věří, že vlády a organizace zveřejňují loutkové webové stránky s kontroverzním obsahem za účelem monitorování zájemců o ně. Tyto informace společně s vaší emailovou adresou mohou být použity například ke zvýšení počtu cílených reklam, které na vás poté začnou chrlit.

 

S použitím vaší IP adresy a s informací o vašem OS (operačním systému) se webová stránka také může pomocí nějakých nepříliš komplexních předem připravených hackerských programů pokusit využít bezpečnostních děr ve vašem systému. Některé z těchto programů mohou třeba jen zaseknout váš počítač a donutit vás tak k jeho restartování, některé další, schopnější programy, mohou zajistit přístup na váš disk nebo do paměti RAM. Tomu zabrání anonymní proxy pomocí schování vaší skutečné IP adresy, takže by se nikdo neměl na váš počítač po síti připojit.

 

Anonymní (skutečně anonymní!) proxy server nepřenáší informace o IP adrese klienta, a tak efektivně schovávají informace o vás a o vašich zájmech na internetu. (Pozn. Překladu.: Konečně nikdo nepozná, že jste si to porno pouštěli vy…) Mimo to, některé proxy servery také umí zatajit fakt, že surfujete pomocí proxy serveru. Anonymní proxy mohou být využity ke všem druhům internetových služeb.

 

Veřejný proxy server – co to je?

 

Jedná se o proxy server, který je zdarma pro všechny na internetu. Existuje velké množství veřejných (public) proxy serverů, ale většina z nich NENÍ anonymní.

 

Rozdělení PROXY

 

Existuje několik druhů proxyn. Proxy každého druhu je určena k řešení specifických úloh, ačkoliv toho mají mnoho společného a jejich schopnosti se shodují v mnoha rysech.

 

HTTP Proxy

Nejvíce rozšířené proxyny. Pokud někdy uslyšíte jen „proxy“ myslí se většinou tento druh. Webové prohlížeče jakéhokoliv druhu umí zacházet s těmito proxy. Stačí je správně nastavit. (Viz výše)

 

SOCKS Proxy

Fungují pro libovolné (TCP,UDP) služby. K jejich užívání je potřeba aby jejich použití program podporoval. Pro používání v prohlížeci jsou potřeba další programy (prohlížeče samy neumí pracovat se SOCKS proxy). Spousta populárních programů to však zvládá (třeba ICQ všech verzí). Další věcí, na kterou je potřeba dávat pozor, je specifikace verze, se kterou pracujeme: socks 4 nebo socks 5.

 

CGI proxy (Anonymizer)

Druh proxy ke kterému lze přistupovat pouze pomocí prohlížeče. V jiných programech je jejich použití komplikované ( a není nutné, máme přeci http proxy). Diky tomu že jsou zkonstruovány pro operace v prohlížeči, je jejich použití velmi jednoduché. Navíc můžete bez větších problémů vytvořit řetěz z CGI proxyn, a případné maskování si tak několikanásobně pojistit.

 

FTP proxy

Tento druh proxy je vysoce specializovaný a zaměřený pouze na práci s FTP servery. Jdou použít ve většině známých file a download managerů (Windows Commander, Total Commander, CuteFTP, GetRight, atd.) a v prohlížečích.

 

Kde získat a jak zkontrolovat proxy list?

 

Nejdříve ze všeho je dobré si udělat seznam proxyn. Může vám k tomu pomoci některý z následujícíh odkazů:

http://www.freeproxy.ru/en/links.htm

http://www.freeproxy.ru/en/free_proxy/get.htm

Dalším způsobem jak najít webové stránky obsahující proxy je použít našeho strýčka Googla http://www.google.com =)

 

Nejlepší je používat proxy, které jsou čerstvé, ale zase ne nejnovější proxyny. Nejlepší jsou tak 2-3 dny staré. Důvodem je to, že engine vyhledávače (Googlu) provádí indexování stránek jen jednou za pár týdnů nebo dokonce měsíců.

Jako výsledek dostanete stránky obsahující spoustu proxy, což je přesně to co potřebujeme.

 

Ke zkontrolování funkčnosti proxy lze použít programy jako "Proxy Checker" (v případě http/https proxy) nebo "SOCKS proxy checker" (v případě SOCKS proxy). Můžete je stáhnout tady: http://www.freeproxy.ru/en/programs/index.htm

 

Je ten proxy server na který jsem narazil na internetu skutečně anonymní?

 

Nejspíše ne. Zkoumali jsme přez 8000 veřejných proxy serverů a zjistili jsme, že pouze pár set z nich je skutečně anonymní. Přestože skoro polovina serverů si říká „anonymní“ protože nepřenáší klientovu IP adresu úplně standardním způsobem, přesto je adresa přítomna v jejich požadavcích v jiné formě a proto neposkytují anonymitu. Kromě toho jsme zjistili, že nekteré z proxyn přenášejí IP adresu klienta jen příležitostně, čas od času.

 

Umožní mi PROXY být anonymní na Hotmail, Yahoo! Mailu atd., tak abych mohl odesílat anonymní emaily?

 

Ano. Tak dlouho jak zůstane připojení na email přez proxynu, zůstane vaše IP adresa skryta a emaily které odesíláte nenesou žádnou stopu o vaší skutečné pozici. Pozor ale na možnou past. Některé služby používají secure connection pro odesílání emailů, takže se musíte ujistit jestli máte vaši proxy nastavenou nejen na HTTP ale i na HTTPS.

 

Proč mi nefunguje PROXY?

 

Několik možností:

  1. Proxy funguje, ale je od vás příliš vdálená a pomalá, chce to hodně času než odpoví na vaše požadavky, proto to může vypadat jako že nefunguje vůbec.
  2. Váš ISP (Internet servis provider, poskytovatel internetového připojení) zakázal určité webové stránky, a poté zjistil, že k připojení k nim používáte PROXY, proto vám její používání zakázal.
  3. ISP proxy serveru k němu zakázal přístup z vaší sítě (nebo od vašeho ISP). Důvodů může být mnoho, nemusíte s tím mít vůbec nic společného.
  4. Proxy server je corporate (uzavřený), což znamená že má seznam IP adres, kterým povoluje používat svoje služby. Vy k nim zřejmě nepatříte.
  5. A konečně… možná to je také proto, že jste PROXY špatně nastavili =).

 

Závěr: i když proxy funguje všem, neznamená to že bude fungovat i vám. Není žádna proxy která funguje bez problému všem a všude!

 

Jak obejít corporate PROXY?

 

V tomto případě jsou dvě možnosti: anonymizéry (CGI proxy) nebo řetěz proxy serverů.

 

Článek je pouze překladem části FAQ z http://www.freeproxy.ru/en/free_proxy/faq/ a obsahuje pouze základy pro práci s PROXY servery, které by měl znát opravdu každý.

V případě kladného ohlasu dopřeložím i zbytek, kde jsou popsány některé detaily pro práci s PROXY , například více rozepsané druhy, více popsáno jak je to s tou anonymitou, něco o chainingu a o odesílání emailů.

 

 

Pr0ph3t --- ve svých volných chvilkách =)


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)