Zpět na seznam článků     Číst komentáře (2)     Verze pro tisk

Linux+ 10/2007

Autor: .cCuMiNn.   
17.10.2007

Příchod podzimu s sebou přinesl nejen barevné listy spadené ze stromů, ale také množství ještě lépe zbarvených listů říjnového čísla časopisu Linux+.


obálka časopisu Příchod podzimu s sebou přinesl nejen barevné listy spadené ze stromů, ale také množství ještě lépe zbarvených listů říjnového čísla časopisu Linux+. Pojdmě tedy společně poodhalit jeho obsah.

Obsah disků DVD

Na prvním z disků se tentokrát nachází bootovatelná verze ryze české distribuce DANIX Evolution založené na Debianu, který se může pochlubit největším uspořádaným archivem dostupného softwaru. Na druhém disku pak čtenáři naleznou distribuci PCLinuxOS 2007 založenou na Mandriva Linuxu. Tato distribuce se může pochlubit širokou škálou podporovaného hardwaru včetně možnosti použití ovladačů určených původně pro OS Windows.

Obsah tištěného časopisu

Na stránkách tištěného časopisu čeká na čtenáře opět spousta kvalitních článků, mezi které patří:

Jak na Internet z příkazového řádku - ačkoliv dnes drtivá většina uživatelů používá graficky založené webové prohlížeče, může nastat situace, kdy ocení přístup k WWW nebo mailu i z příkazového řádku. Získají tak výstup v textové podobě, který je možné dále zpracovávat. Pokud občas máte podobnou potřebu i vy, může vám napomoci právě přečtení tohoto článku.

Stellarium - simulátor planetária - popis programu a stručný návod pro jeho ovládání. Patříte mezi ty, kteří rádi vzhlížejí ke hvězdám a nechávají se unést nekonečným vesmírem? Tento simulátor je skvělou volbou, která přiblíží vesmírná tělesa na váš desktop.

Dynamická správa souborů zařízení - Chcete se vyhnout neustálému mountování připojených paměťových zařízení? Byli byste rádi, kdyby se zařízení mountovala automaticky ihned po připojení? Či snad chcete zrychlit start systému nebo získat nad hardwarem opět o něco větší kontrolu? V tom případě zapomeňte na dosluhující devs a hotplug a okuste idev.

Teamspeak - síťoví hráči světa, domluvte se - Popis aplikace, která umožňuje hromadnu hlasovou diskuzi. Klienti tohoto programu jsou zdarma k dispozici nejen na Linuxu, ale do diskuze se mohou zapojit i uživatelé OS Windows.

RAID - Disková pole, architektura prostoru - Rozsáhlý článek věnucí se popisu jednolivých verzí RAID. Možnostem, jakým je možné disková pole skládat, jaké jsou výhody jednotlivých zapojení, kde získáme větší rychlost a kde zase větší bezpečnost.

DebianEdu - projekt věnovaný rozvoji vzdělávání - jedna z oblastí, která zatím není v Linuxu dostatečně zastoupena, je vzdělávání. Aplikací, které by sloužili výuce a byly na vysoké úrovni, je poskrovnu a proto se zrodil projekt DebianEdu, který se rozhodl tuto díru zacelit.

Specializovaný webhosting - rozhovor o projektu opensourcehosting.cz, který vznikl jako partnerský webosting společnosti banan.cz.

Linux a elektronický kiosek - elektronické kiosky znáte všichni z nádražních hal, či informačních center. Většinou jsou tyto kiosky běžné počítače a Linux jako operační systém v nich je jednou z možností jeho nasazení.

Přehled nejzajímavějších počítačových her, nacházejících se v distribuci Ubuntu - název tohoto článku hovoří sám za sebe...

Tvorba rozšířitelných webových aplikací v PHP - většina programů psaných v PHP je tvořena takovým způsobem, který jen stěží dovoluje rozšířit aplikaci bez její úpravy. Článek se věnuje technikám, které by měl programátor při psaní rozšířitelného kódu dodržovat.

Python - rysy jazyka - o instalaci a konfiguraci Pythonu. Popis jazyka a srovnání s jinými programovacími jazyky.

Databázové výstupy v systému LaTex - další díl seriálu, který se věnuje LaTexu. Tentokrát se jeho autor zaměřuje na výstup dat z databázových struktur a tvorbu strukturně značkovaných dokumentů.

Multimédia v Gentoo - v poslední době se značně zlepšilo postavení Linuxu v oblasti multimédií. Článek popisuje možnosti, které jsou dnes dostupné běžnému užvateli.

DRM nefunguje a nebude fungovat - fejeton Vojtěcha Bednáře na téma výběrového řízení...

Pokud vás v obsahu zaujalo některé ztémat, kterému se toto číslo časopisu Linux+ věnuje, máte nejvyšší čas vyrazit do své oblíbené trafiky. Recenzi tentokrát píši poněkud později a mohlo by se stát, že budou všechny kousky již vyprodány.


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)