Zpět na seznam článků     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Dia Dia Diagramy aneb Dia rox Visio

Autor: Harvie   
14.10.2007

Quickstart v Dia. Dia je aplikace, která dokáže navrhnout diagramy snad úplně všeho a je určená pro GTK (Linux či Windows).


WTF?

Dia je aplikace, která dokáže navrhnout diagramy snad úplně všeho a je určená pro GTK (Linux či Windows).

Why?

Většina z nás využije hlavně možnost kreslení topologického rozložení některé z datových sítí (viz. moje síť), modelů API svých aplikací (především Javaři jsou na to vysazení), vývojových diagramů, zapojení s logickými obvody a elektrotechnických schémat.

Instalace

Program stáhnete zde a widláci najdou ještě nějakou speciální podporu zde.
Já, jako každý soudný Debiaňák volím su root && apt-get update && apt-get install dia && exit && dia, protože to je opravdu nejjednodušší cesta k získání tohoto programu.

QuickStart

Hned po instalaci pár kylobytíků se mi spustí tento super program, zjišťuji, že program je počeštěný, rychlý a jediným nedostatkem je nepříliš kvalitní grafické zpracování jednotlivých prvků (tedy pouze těch názornějších, pokud jde o standartizované schématické značky, ty jsou ok). No posuďte sami... Také jsem si všiml, že widlácká verze je malinko pozadu jak s grafikou, tak s ovládáním...

Prvky

V Dia je předinstalováno několik sad prvků (nejdůležitější jsou pro mne síť, Cisco-* a vývojové diagramy případně UML). Jak brzy zjistíte, na své si přijde každý, v opačném případě si můžete nakreslit prvky vlastní. Na druhou stranu v kategoriích začínajících na "Cisco" naleznete cokoli co můžete potřebovat ke stavbě infrastruktury, nejen firemní ale i domácí (jediné, co jsem nenašel byla pračka), jinak všechno od ciskových routrů přes běžícího poslíčka, televizi, domácnost zaměstnance a náklaďák až po podložku pod myš. Konzervativnější jedinci si samozřejmě (jako já) z této složky vypůjčí jen to, co nenaleznou ve složce "síť".

Formáty

Dia standartně ukládá svoje soubory s příponou .dia a také s možností komprese (počítám, že to bude nějaké zagzipované xmlko, ale nezkoumám...).
Dia také podporuje export do různých formátů. Kromě těch základních bitmapových (png, jpg, bmp, ico, cur) máme k dispozici i další a také použitelné (dxf, tex, eps), bohužel podpora svg je zatím poněkud nedolaďená (problém s texty - možná by stačilo použít jiný font), chybí mi také podpora exportu do pdf.

Triky

- Alt+l - čára
- Alt+t - text
- prvky se dají upravovat a vytvářet
- složky s prvky se dají upravovat a vytvářet
- při psaní textu zapomeťe na delete, používejte backspace
- při spojování dvou prvků (např. čárou) se chytejte úchytného bodu ve středu prvku, při přerovnávání zjistíte, že se s prvkem manipuluje lépe, než když šipku uchytíte do bodu na obvodu prvku
- nahoře v menu si zapněte antialiasing
- při exportu do png nepoužívejte pixbuf verzi

- Když dodržíte těchto pár rad (a vymyslíte si další), bude se vám v Dia pracovat opravdu rychle.

Dia Rox

No řekněte... Nemůže se jít MS bodnout s celým svým Visiem? (které bude mimochodem určitě o pár desetin GB větší...)

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)