Zpět na seznam článků     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Linux+ 8/2007

Autor: .cCuMiNn.   
23.8.2007

Vítám vás u první z recenzí, která je na těchto stránkách věnována časopisu Linux+. Jde o největší evropský magazín o gnu/linuxu, který vychází jedenkrát za měsíc.


obálka časopisu

Vítám vás u první z recenzí, která je na těchto stránkách věnována časopisu Linux+. Jde o největší evropský magazín o gnu/linuxu, který vychází jedenkrát za měsíc.

Obsah přiložených DVD

Společně se nyní podíváme na obsah srpnového čísla. To s sebou nese, stejně jako každý měcíc, dva DVD disky se zajímavým obsahem. Čtenáři naleznou na prvním z disků známou distrbuci Linuxu Gentoo ve verzi 2007.0, iPod manager Floola, který je alternativou k iTunes a zajímavou strategickou a bojovou hru Toribash. Na druhém disku pak na čtenáře čeká taktéž velice známá distribuce Mandriva ve verzi 2007.1 Spring Free.

Obsahem tištěného časopisu se staly články:

Gentoo Linux 2007.0, který popisuje novinky a první dojmy z této verze operčního systému.

Multimédia v Ubuntu je název článku, ve kterém nám jeho autor představuje nejznámější přehrávače multimédií, které jsou v Ubuntu k dispozici. Konkrétně se jedná o programy Mplayer, Xine, Totem, VLC, Kino, Zapping TV Viewer, Rhytmbox, Gnomeradio, Quod Libet, XMMS/BMP, BMPx, Amarok a Ardour GTK.

(Ne)jistá budoucnost roztomilých efektů se nám pokouší přinést informace o spojení projektů Beryl a Compiz, které mělo přinést efektnější okenní efekty pro Linux. S určitým odstupem se autor článku dívá na celý problém a snaží se nastínit budoucnost tohoto spojení.

Zabezpečení poštovních služeb pod Linuxem je název, který mluví sám za sebe. Čtenáři se dočtou o jednom z nejdůležitějších siťových prvků, na který by administrátoři neměli zapomínat při zabezpečování síťového prostředí. Autor se věnuje poštovním serverům Postfix a na možnosti kolaborativního prostředí jako je Zimbra.

Kryptografie je v současném Internetu jednou z důležitých vědních oborů. Utajená komunikace v globálním komunikačním systému je velice důležitá a proto není od věci se z tohoto článku dozvědět nějaké ty základy o certifikátech, autoritách a dostupných možnostech.

Systém LaTex a přístupy ke zpracování textů seznámí čtenáře, kteří při psaní textů vyžadují hlavně kvalitní výstup se systémem Tex a jeho nadstavbou LaTex.

Tvoříme DVD-Video s vlastním menu je názvem, který hovoří také sám za sebe. Máte-li chuť vytvořit si vlastní DVD s videem a okořenit ho rozmanitým menu, pak byste si tento článek měli rozhodně přečíst.

Válka robotů hra nebo programování? Zajímavý projekt s názvem Robocode je obojím. Hru hrajete tak, že programujete roboty (tanky) a při tom se vlastně učíte programovat. Co víc byste si od hry mohli přát?

Linux na starém hardware vám popíše, jakým způsobem rozchodit Linux na letitých počítačích, které je vám líto vyhodit nebo se jich nějakým jiným způsobem zbavit. Stále se přeci pro takovéto počítače ůže najít uplatnění a instalace Linuxu na takový stroj může být tou správnou volbou.

Multimediální centrum v Linuxu popisuje nejznámější video přehrávače, které mohou proměnit váš Linux na moderní multimediální centrum. Pokud rádi sledujete filmy nebo jiné videonahrávky a na svém počítači provozujete Linux, pak si zde můžete vybrat aplikaci, která pro vás bude tím pravým řešením.

SystemRescueCD Chcete si vytvořit záchranné CD nebo bootovatelný USB disk, který bude obsahovat všechny nástroje, které pro svou práci potřebujete, pak se můžete seznámit s nástrojem, který Vám právě toto nabízí.

Poučení pro příště... je fejeton Vojtěcha Bednáře, který toto číslo uzavírá.

Ze čtení časopisu jsem měl dobrý dojem a rád jej doporučím i vám, kteří operační systém Linux používáte nebo byste jej chtěli začít používat. Na stránkách naleznete mnoho cenných rad a seznámíte se se zajímavými aplikacemi, o kterých jste zatím třeba neslyšeli.


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)