Zpět na seznam článků     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Crypto-world 5/2007

Autor: .cCuMiNn.   
29.5.2007

I tentokrát na nás v e-zinu Crypto-world čeká spousty zajímavostí, které rozhodně stojí za přečtení. Mimojiné se dozvíte správné řešení soutěžní úlohy z dubnového čísla.


Crypto-world Přináším vám informace o nejnovějším čísle e-zinu Crypto-world, oficiálním informačním sešitu "Kryptologické sekce Jednoty českých matematiků a fyziků" (GCUCMP). Adresa URL, na níž můžete najít tento e-zin (zpravidla 3 týdny po jeho rozeslání registrovaným odběratelům) a předchozí sešity GCUCMP, denně aktualizované novinky z kryptologie a informační bezpečnosti, normy, standardy, stránky některých členů a další související materiály je http://crypto-world.info.

Ptáte se, co na nás čeká v květnovém čísle?

Karel Šklíba připravil a publikoval první díl seriálu Z dějin československé kryptologie v němž tentokrát čtenáře seznamuje s československým šifrátorem MAGDA. Ten byl vyvynut a testován v období let 1950 - 1955 a přestože šlo o zajímavý projekt, byl na svou dobu již zastaralý a nikdy nedošlo k jeho širokému nasazení.

Pavel Vondruška na následujících stranách e-zinu odkrývá správné řešení soutěžního úkolu z dubnového čísla a představuje vítěze, kteří si ze soutěže odnesli hodnotné ceny. Soutěžní úkol bylo možné vyřešit pomocí šifrové knihy, kterou byl doporučovaný titul "Kryptologie, šifrování a tajná písma". Trojice čísel vždy představovala souřadnice slova v knize - strana, řádek, pořadí slova na řádku. Výhercům gratulujeme a ostatním přejeme více štěstí při účasti v dalších soutěžích.

I další článek, který nese název Bealovy šifry, je dílem Pavla Vondrušky. Ten ve článku představuje málo popularizovanou knižní šifru a její příběh - příběh zlatého pokladu, který nebyl do dnešního dne objeven. Zda-li je příběh pravdivý nebo nikoliv, se dnes již asi nedozvíme. Jisté však je, že se o rozluštění Bealových šifer pokoušely tisíce dobrodruhů a kryptologů. Chcete-li zkusit své štěstí i vy, můžete se začíst do tohoto zajímavého příběhu.


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)