Zpět na seznam článků     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Crypto-world 3/2007

Autor: .cCuMiNn.   
15.3.2007

Crypto-world, oficiální informační sešit "Kryptologické sekce Jednoty českých matematiků a fyziků" (GCUCMP), přináší jako vždy spoustu zajímavých informací...


Crypto-world Dostalo se mi do rukou nejnovější číslo e-zinu Crypto-world, což je oficiální informační sešit "Kryptologické sekce Jednoty českých matematiků a fyziků" (GCUCMP). Tento e-zin vychází již devátým rokem a v současné době má 1240 registrovaných odběratelů. Mezi autory jednotlivých článků naleznete jména našich předních kryptologů Pavla Vondrušky, Vlastimila Klímy, Jaroslava Pinkavy, Tomáše Rosy a mnoha dalších, kteří se vždy snaží popsat do detailu aktuální témata v oblasti šifrování a používané metody.

Adresa URL, na níž můžete najít tento e-zin (zpravidla 3 týdny po jeho rozeslání registrovaným odběratelům) a předchozí sešity GCUCMP, denně aktualizované novinky z kryptologie a informační bezpečnosti, normy, standardy, stránky některých členů a další související materiály je http://crypto-world.info.

Zájemci o e-zin se mohou zaregistrovat pomocí e-mailu na adrese pavel.vondruska@cryptoworld.info (předmět: Crypto-World) nebo použít k odeslání žádosti o registraci elektronický formulář na http://crypto-world.info. Při registraci je vyžadováno pouze jméno a příjmení, titul, pracoviště (není podmínkou) a e-mailová adresa určená k zasílání kódů ke stažení sešitu.

Registraci Vám v každém případě doporučuji. Nahlédnete-li totiž do starších čísel Crypto-worldu, zjistíte, že jsou opravdu plné velice zajímavých článků, které by vám neměli ujít v případě, že se o informační bezpečnost zajímáte. Nyní se společně podíváme, co si pro nás připravili autoři jednotlivých článků v tomto březnovém čísle.

Asi jste již všichni slyšeli o práci Vlastimila Klímy, který odvedl veliký kus práce a představil novou speciální blokovou šifru DN a hashovací funkci HDN. Není se proto čemu divit, že je tomuto tématu, včetně úvodního komentáře od Tomáše Rosy věnována většina prostoru v tomto čísle. Práce byla původně určena pro NBÚ, ale jelikož jde o naprostý převrat na poli kryptologie, NBÚ se rozhodl tento nový koncept publikovat.

Následující stránky e-zinu se již druhým dílem věnují steganografii. Autor Roman Cinkaje se na nich věnuje metodám skrytí informace na digitálních nosičích. Popisuje způsoby skrývání informací na HDD, v síťovém protokolu nebo v audio a video souborech. Vše doplněno příklady a algoritmy.

RNDr. Petr Tesař ve svém článku Šifrování v MS Office poukazuje na slabá místa šifrování v tomto oblíbeném kancelářském balíku a popisuje metodu, pomocí níž je možné napadnout některý z dokumentů i přesto, že je použito silného šifrovacího algoritmu.

Pokud se mi ve vás podařilo vzbudit touhu po nových informacích, rozhodně nahlédnete do starších čísel e-zinu a v případě zájmu se zaregistrujte k jeho odběru. Díky kvalitě a vysoké informační hodnotě, vám to přinejmenším doporučuji.


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)