Zpět na seznam článků     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

LINUX: Bezpečnost a exploity

Autor: .cCuMiNn.   
11.2.2005

Info o knize, která by neměla chybět v knihovně žádného hackera, který to myslí se svým koníčkem vážně.


M.Dobšíček, R. Ballner

Nedávno jsem v jednom knihkupectví narazil na knihu, která podle mého patří do knihovny každého hackera, který to s hackováním myslí opravdu vážně. Chci vás proto o její existenci informovat alespoň tímto malým článkem.
Pokud jste někdy snili o tom, že jednoho pěkného dne odhalíte chybu ve zdrojovém kódu nějakého programu a napíšete svůj vlastní exploit, pak je tato kniha určena právě vám.
Jako upoutávku zde odcituji slova z obalu, která mluví za vše:

Zajímalo vás někdy, jaké problémy řeší bezpečnostní komunita, jakými znalostmi disponuje skutečný hacker, co se děje pod pokličkou operačního systému a co znamenají tajemné exploity?
Pokud ano, tak právě držíte v rukou knihu, která je svým způsobem naprosto ojedinělá. Uvedené poznatky totiž ještě nikdy nebyly v takové míře a přehlednosti zpracovány pro širší odbornou veřejnost. Jistě oceníte, že kniha je stručná a plná příkladů a obsahuje řadu jasných a konkrétních informací. Na počátku vás seznámíme s nedostatky současné PC architektury na bázi procesorů kompatibilních s Intel x86. Dozvíte se, jaké kompromisy musí operační systémy na této platformě udělat a jak dalekosáhlé bezpečnostní problémy to způsobuje. Dále přijde na řadu jazyk C. Mezi jeho silné vlastnosti patří vysoká efektivita a rychlost výsledného kódu. Cenou za to je bohužel vysoká možnost vzniku programátorských chyb s fatálními důsledky. Ve stěžejní části knihy vás postupně provedeme typickými chybami při psaní kódu v jazyce C a ukážeme, jakým způsobem dovede hacker napsat a vložit příslušný exploit.
Následuje výčet možností, jak minimalizovat vznik a případný dopad těchto chyb. Stranou nezůstane ani výklad virů a červů, které mohou pro Linux znamenat stejnou pohromu, jakou již známe z jiných operačních systémů.


Ještě dodám, že kniha není určena pouze pro uživatele OS Linux. Na své si přijdou všichni, kteří se trochu zajímají o programování a chtějí se dozvědět více o tom, co se děje v počítači během zpracování programu. Z hlediska obtížnosti bych tuto knihu doporučil spíše těm pokročilejším.

Nakladatelství: Kopp
Rok vydání: 2004
Počet stran: 157
Cena: 169,- Kč


.cCuMiNn.

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)