Zpět na seznam článků     Číst komentáře (13)     Verze pro tisk

Nostalgie: zašlá sláva czsk hackerů (2)

Autor: phr3akDom   
19.11.2012

Další díl povídek ze smyšleného českého undergroundu je tu. V dnešním díle se zaměříme na kauzu nbusr123 která otřásla médii už před poměrně dlouhou dobou. I přes to, je to stále legenda, na kterou se jen tak nezapomíná.


Dokázal to. Nakonec to dokázal. Během večera se dostal na server, na kterém běžela stránka Národního Bezpečnostního Úřadu a Bezpečnostní Informační Služby.

Bohužel ho čekalo zklamání. I když to čekal, na serveru nebylo nic zajímavého. Jenom .html a veřejně přístupné soubory, co se nacházely na stránkách. Vzpomněl si na aférku nbusr123, kdy se na serveru nacházelo úplně něco jiného: 18 gigabajtů dat, nasniffované emaily. Tohle dnes večer nehrozilo. Vykouzlit se z toho dal leda tak defacement. Ten ale odmítal riskovat.

Martin nebyl ten tip, který se potřebuje vidět v médiích. Jemu ke štěstí stačil pocit, "že to dokázal". I když tisková prohlášení na hacknutých stránkách považoval za efektní způsob, jak sdělit lidu svůj názor na věc, nedělal to. Možná proto, že neměl žádný takový názor, který by nutně potřeboval sdělit národu prostřednictvím médií.

Ani v případě kauzy nbusr123 nedošlo k nějaké změně podoby stránky. Útočníkům stačilo proběhnout se po mašině a nasniffovat emaily. To Martin obdivoval. Ten "tichý" hacking. Dneska se to už nedělá, pomyslil si. Ale i tak z toho byl pěkný skandál...


NBÚ chránilo heslo nbusr123: Údajných hackerov oslobodili...Autor hesla nbusr123 už v NBÚ nepracuje, obviněný nebude...Kriminálka to neni jen tak někdo, jó...milujem pajkusa...Je dôležité, že išlo o verejnú zónu. Za ňou bola už tá citlivá zóna...posledne utocisko binarnych sxyzofrenikov...

Martin se pomalu probral. Ty útržkovité věty souvisely s tím co právě...vlastně už...Martin se podíval na hodinky a uvědomil si, že spal 2 hodiny. Rozhodl se, že dneska už z toho nic nebude a šel spát. Pomalu usínal a v hlavě se mu stále přehrávaly věty, které měli co do činění se slovenským Národním Bezpečnostním Úřadem.

Probudil se v 10:53. Ještě se zavřenýma očima si uvědomil, že je sobota, a že nemusí vstávat. A tak ještě chvíli ležel. Ale ne moc dlouho, něco ho donutilo vstát.

Tím něčím byl pocit, že něco nedokončil. Samozřejmě že něco nedokončil. Včera večer zapomněl smazat logy na serveru.

To nebyl příjemný pocit. Rychle zapnul počítač a připojil se na server. Naštěstí si jeho přítomnosti včera večer nikdo nevšiml a heslo na roota bylo stále stejné. Smazal logy a šel si udělat čaj.

Tentokrát ovocný. Trochu ho osladil a sednul si ke stolu. Natáhl se pro noviny a začal číst údaje z burzy. Po chvíli ho to omrzelo a tak dopil svůj čaj a začal přemýšlet jak stráví volnou sobotu.

Rozhodl se že navštíví svého kamaráda Petra (//-ano, i hackeři mají kamarády :-) Vlastně p33ta, jak se to vezme.

S Petrem se Martin seznámil na vysoké. Martin Petrovi říkal většinu věcí, které dělal. NBÚ nebyla výjimkou. Když mu Martin řekl, co včera prováděl, Petr se zarazil. Vypadal, že Martinovi chce něco důležitého říct...

Pokračování příště...


Všechny díly seriálu

Nostalgie: Zašlá sláva czsk hackerů (1)
Nostalgie: zašlá sláva czsk hackerů (2)
Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.82/22

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)