Zpět na seznam článků     Číst komentáře (19)     Verze pro tisk

Bezpečnost VoIP (1)

Autor: phr3akDom   
17.11.2012

V tomto seriálu o bezpečnosti VoIP se zaměříme zejména na odposlech na lokální síti, v dnešním díle si povíme co to vlastně VoIP je a jak funguje.


Co je to VoIP:

VoIP je technologie umožňující přenos digitalizovaného hlasu přes rodinu protokolů UDP/TCP/IP. V poslední době, stále častěji nahrazuje ve firmách staré klasické telefonní systémy a tak je otázka bezpečnosti této technologie aktuálnější více než kdy dřív, jelikož její zneužitelnost například ve firemní špionáži je poměrně vysoká.

Útok na tyto systémy je obdobou phreakingu, jelikož se zaměřujeme zejména na telefonní sítě a možnosti jsou v podstatě stejné. (odposlech, využívání sítě zdarma, vydávání se za někoho jiného etc.).




img.1 - zařízení sloužící k odposlechu klasické telefonní linky.


Nejběžnější typy zapojení

Self Hosted

PBX (mimo jiné například Asterisk ) je instalováno na klientově straně a připojeno na ISP nebo poskytovatele telefonních služeb přes SIP Trunk/PRI. VoIP traffic jde přes dedicovanou Vlan.



img.2 - topologie Self Hosted VoIP sítě.

Hostované služby

V tomto případě není potřeba mít PBX zapojené v síti. Pouze switch, router, IP telefony a připojení k poskytovateli PBX přes internet nebo IP/VPN připojení. Každý telefon je nakonfigurován s SIP informacemi o účtu.


img.3 - topologie Hosted Service SIP služby.

Online SIP služby

Služby jako sipme.me nebo Skype poskytují aplikaci pro počítač nebo smart-phone, SIP účet zdarma, nabízí nízkou cenu pro mezinárodní hovory a hovory zdarma pro uživatele služby.


To je pro tentokrát všechno. V příštím díle se zaměříme na protokol SIP. Pokračování příště...

ZDROJ

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.55/11

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)