Zpět na seznam článků     Číst komentáře (21)     Verze pro tisk

Melodie pro mobilní telefony zdarma

Autor: .cCuMiNn.   
14.7.2008

Sháníte nějaký vyzváněcí tón, či melodii pro svůj mobilní telefon a nechce se Vám za něj platit hříšné peníze? Společnost goNET s.r.o. se rozhodla, že poskytne "své" melodie ve formátu MP3 volně ke stažení...


Běhěm hledání jedné vyzváněcí melodie pro svůj mobilní telefon jsem zavítal na webové stránky www.sms.cz. Společnost goNET s.r.o. je na této webové adrese nabízí v ceně 29,-Kč za jednu melodii. Protože mám možnost (stejně jako asi většina z Vás) si do svého telefonu nahrávat data z PC, podíval jsem se blíže, zda by nebylo možné si melodii z jejich webu stáhnout zdarma.

Při návštěvě webové stránky, kde si nejdříve zvolíte určitou kategorii melodií, je Vám zobrazen jejich seznam a vy si můžete jednotlivé melodie pro představu přehrát kliknutím na ikonku k tomu určenou. Mé první kroky tedy směřovaly ke zdrojovému kódu této stránky. Očekával jsem, že v nich naleznu cestu k umístění melodií na webovém serveru. Toto očekávání se vyplnilo. Nenalezl jsem sice přesné umístění jednotlivých souborů s melodiemi, ale podařilo se mi nalézt script melodie_poslech.php, který danou melodii vrací. Cesta k němu je předávána jako parametr pro flashový objekt viz. úryvek ze zdrojového kódu:

<td><span id="swfplay147428698900000" style="width: 20px; height: 16px;"
onclick="swfplay('swfplay147428698900000',
'MP3Play2.swf?file=http://www.sms.cz/kategorie/loga_melodie/melodie_poslech.php?id=3506&logotyp=polymelodie')">
<img src="bmp/prehrat.gif" border="0">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
</span> </td>

Pokud uživateli nevadí, že požadovanou melodii získá pouze ve formátu MP3, může pro její stažení vložit do svého webového browseru URI v této podobě:

http://www.sms.cz/kategorie/loga_melodie/melodie_poslech.php?id=34475&logotyp=truetones

Parametr id v adrese udává id požadované melodie. To může být zjištěno například najetím kurzoru nad odkaz s melodií. Stejně tak parametr logotyp, který může nabývat hodnot: EMSmelodie, polymelodie nebo truetones. Uživatel, který má o melodie zájem, může jít ještě dál a z webu si jednoduchým skriptem stáhne melodie rovnou všechny. Takový skript by mohl být jednoduše vytvořen například ve WSH pro Windows s podobou následujícího výpisu:

Přiznejme si, že použitím tohoto postupu je uživatel omezen pouze na formát MP3, musí mít možnost propojit telefon s PC a valná většina melodií nestojí za nic nebo není celá. Skoro všechny truetones melodie jsou však vysoce kvalitní a získat je tímto způsobem z webu www.sms.cz není, jak vidíte, žádný problém. Jaký má pak smysl platba za jejich zaslání, když je společnost goNET s.r.o. nabízí volně ke stažení mi zůstává utajen...

Paradoxem také je, že se stažením melodií nedopouštíte žádného porušení zákona, protože na stažení máte dle autorského zákona právo a v tomto případě nepřekonáváte žádnou ochranu. Společnost goNET s.r.o. však dle informací získaných na jejím webu, zprostředkovává prodej těchto melodií za provizi pro jejich autory a tím, že umožňuje jejich volné stažení bez platby autorských honorářů, zákon porušuje :)


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.65/49

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)