Zpět na seznam článků     Číst komentáře (3)     Verze pro tisk

Photoshop (2) - Hloubka ostrosti

Autor: Tomigun   
14.4.2005

Úprava fotografií s příliš výrazným pozadím a splývajícím popředím ve Photoshopu.


Dnešní téma se přesně hodí pro snímky pořízené digitálními fotoaparáty, pro něž je typická velká hloubka ostrosti. To znamená, že objekty v popředí mohou splývat s pozadím fotografie a jsou nevýrazné. Tento jev můžeme naštěstí napravit dodatečně v počítači. Vzorový snímek ukáže, že rozostřením pozadí lze i částečně eliminovat rušivé prvky, v tomto případě nevzhledný plot.



Nejprve je potřeba oddělit popředí (zůstane ostré) od zbytku obrázku:

Zduplikujeme vrstvu Pozadí (Ctrl+J) a zvolíme příkaz Filtr>Oddělit... (Alt+Ctrl+X). Nyní budeme pracovat v nově otevřeném okně s naším obrázkem uprostřed. S přednastavenými hodnotami nebudeme hýbat, pouze nastavíme velikost stopy přibližně na 5.

Zvolíme nástroj Zvýrazňovač a pečlivě obtáhneme hrany objektů, které zůstanou ostré. Jestliže víme, že spodní část obrázku bude i po úpravách ostrá, nemusíme se zde zabývat detaily. Pravděpodobně bude potřeba náhled patřičně zvětšit, k pohybu potom použijeme myš se stisknutým mezerníkem.

Poté, co požadovanou plochu kompletně obtáhneme, v náhledovém okně zvolíme "plechovku" a oblast vyplníme. Situaci demonstruje obrázek:



Potvrdíme OK. Vybereme Vrstvu 1 (Ctrl + klepnutí na vrstvu), ve které se nacházíme, a provedeme doplněk výběru (Shift+Ctrl+I). Přesuneme se do vrstvy Pozadí a z její lokální nabídky zvolíme příkaz Vrstva kopírováním.

Nyní se nám vytvořila Vrstva 2, ve které fyzicky provedeme rozostření pozadí. Zvolíme příkaz Filtr>Rozostření>Gaussovské a nastavíme vhodný poloměr.

Dalším krokem je vytvoření přechodu k ostré části fotografie. V téže vrstvě vytvoříme masku klepnutím na ikonku v dolním panelu paletky Vrstvy. Zvolíme nástroj Přechod a tažením v potřebném rozsahu jej v masce vytvoříme (v nastavení barev zkontrolujeme, zda je navrchu černá).

Poslední práce spočívá v případném vymazání šumu kolem hran v důsledku použití oddělovacího filtru.



Doufám, že je postup srozumitelný; dále samozřejmě uvítám náměty na další články.


Tomigun

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.5/8

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)