Zpět na seznam článků     Číst komentáře (7)     Verze pro tisk

Jazyk C pro začátečníky 1

Autor: Mage   
13.4.2004

Kdyz toto pisu,nevim,jake mate zkusenosti s programovanim.Je mozne,ze vam bude muj vyklad pripadat "jako pro blby",nebo ho zase nepochopite.Pokud jste...


Co je to C, Ahoj svete

Kdyz toto pisu,nevim,jake mate zkusenosti s programovanim.Je mozne,ze vam bude muj vyklad pripadat "jako pro blby",nebo ho zase nepochopite.Pokud jste uplny zacatecnik,doporucuji spise naucit se nejprve nejaky jednodussi a vyssi jazyk(na nasich strankach je treba navod na Pascal) nez zacinat rovnou s C.Pokud jiz programujete,meli byste muj vyklad pochopit. Tedy zacneme...

C je jazyk,ktery pochazi z operacniho systemu Unix(jeho free prepsana verze je popularni Linux) a byl vytvoren okolo roku 1970.Napsali ho programatori pro programatory.V te dobe byly totiz jen velmi nizke jazyky(assembler) ci velmi vysoke (Cobol...).C je kompromis.Vetsina operacniho systemu Unix(a samozrejme i Linuxu) je napsana v C.Ani MS C nezavrhuje,Windowsy jsou napsane v C++,coz je vyssi forma C,ktera podporuje objektove orientovane programovani (pokud nevite,o co jde,nic si z toho zatim nedelejte).Muze se to zdat nudne,ale tento odstavec mel ukazat,ze C je velmi popularni,lety provereny jazyk,tudiz jeho studium neni stratou casu.

Prejdeme k programu Ahoj svete.Kod je nasledujici:

#include <stdio.h> /*vlozim soubor se standardnimi funkcemi pro textovy rezim*/

int main() {        /*hlavni funkce programu(vola se po spusteni)*/
 puts("Ahoj svete"); /*prikaz,ktery vytiskne ahoj svete*/
 return 0;           /*ukonceni programu*/
}

Jednotlive radky jsou popsane v komentarich(text,ktery se neprelozi).Komentare v C se uzeviraji mezi symboly /* a */.Prikazy,ktere nalezi urcite funkci(tady je to hlavni funkce main() )se uzaviraji do slozenych zavorek( { } ) Slozene zavorky se pouzivaji i jinde,ale o tom az v dalsich kapitolach. Tento kod opiste a ulozte do souboru ahojsv.c.Ten potom zkompilujte ve svem kompilatoru. Ja pouzivam gcc(linuxovy kompilator),kde se tento program zkompiluje z prikazove radky prikazem:

gcc ahojsv.c -o ahojsv

kde prvni parametr je jmeno zdrojoveho souboru a druhy jmeno vysledneho programu.Program spustim:

./ahojsv

Ve Windows pouzimam DevC++,coz je editor kodu pro C++ a C s kompilatorem gcc pro Windows.V menu najdu Compile and run.Program se ihned po zkompilovani spusti.Soubor programu (v nasem pripade ahojsv.exe)je ve stejne slozce jako zdrojovy soubor.Vrele doporucuji ve Winech pouzivat prave toto prostredi,jelikoz je naprosto legalni a mam s nim dobre zkusenosti.

Tot je pro dnesek vse,dalsi kapitoly prijdou.
Mage

Všechny díly seriálu

Jazyk C pro začátečníky 1
Jazyk C pro začátečníky 2 - proměnné
Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.55/42

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)