Zpět na seznam článků     Číst komentáře (1)     Verze pro tisk

SEO v roce 2018. Bez SSL to nepůjde.

Autor: PR článek   
20.11.2018

Google již řadu let prosazuje zabezpečenou komunikaci webů pomocí https, nutnost SSL/TLS certifikátu přichází.


Proč je najedou SSL důležité pro SEO?

SSL certifikát pro www stránky je pro SEO vhodný již řadu let. Samotné https je s námi již od roku 1994 a nabízí uživateli značné výhody v oblasti zabezpečení. Bylo tedy logické, že jej do svého hodnotícího kritéria přidaly i vyhledávače. Weby, které používají SSL certifikáty, jsou vyhledávači zvýhodněny. Poslední dobou můžeme dokonce mluvit o znevýhodnění webů, které zabezpečený protokol HTTPS nevyužívají.

Souvisí tedy pozitivní dopad na SEO s kroky v Google prohlížeči Chrome?

Přesně tak. SSL či TLS je jednoznačně pozitivní přínos. Google ani Seznam se řadu let netajily tím, že weby, které jej využívají, mají lepší pozici. Webové prohlížeče postupně začaly weby, které SSL využívají, označovat zeleným zámečkem. Google zašel i dále, kdy od roku 2017 začal upozorňovat uživatele, pokud zadávali svá data do www stránky, která certifikáty nepoužívala. Letos bude nasazen ostřejší kalibr, a to rovnou označování všech stránek, které SSL nemají.

Není tedy důvod proč na SSL nepřejít.

U určitých projektů mohou nastat problémy s přechodem na SSL. Drtivá část projektů by s tím problém mít neměla.

Vyhledávače tedy HTTPS chtějí, tak si koupím certifikát a je hotovo?

Bohužel, tak snadné to není. Vyhledávače sice zabezpečený protokol vítají, avšak pro jejich fungování je přechod na SSL poměrně složitá záležitost, ve které je možné napáchat mnoho nenávratných chyb.

Jak tedy správně postupovat?

V první řadě je nutné pořídit si vhodný certifikát. Na trhu je mnoho firem, které certifikáty nabízejí. Unikátním je projekt Let's Encrypt. Tento projekt zautomatizoval téměř celý proces vydávání certifikátu a nabízí certifikáty zdarma. Za projektem stojí řada známých firem - například Mozilla či Cisco.

Dobře, máme certifikát. Jak postupovat dál?

Velká část i českých hostingů má již dnes plnou podporu Let's Encrypt. Pokud by ji Váš hosting náhodou neměl, doporučuji změnu. Po stránce technické je tedy implementace na hostingu jednoduchá. Velká část hostingů umožní během pár kliků certifikát získat.

Poté nastává složitější část, a to úprava webu. Problém totiž tkví v tom, že vyhledávač se chová k webu, na který SSL nasadíme, jako k nové doméně. Pro pochopení vyhledávače, že došlo k nasazení certifikátu, je nutné web upravit, aby indexace proběhla logicky. Vyhledávač musí postupně vymazat všechny stránky starého webu a nahradit je novými stránkami. Postup je poměrně složitý a musí se hlídat několik bodů, aby vše proběhlo správně.

A pokud nějaký bod neuděláme, nebo nastavíme chybně?

Pak hrozí buď krátkodobé, nebo i dlouhodobé zhoršení pozice.

Jaký postup doporučujete?

SSL je určitě nutné. Nebude asi překvapením, že doporučím obrátit se na nějakou z mnoha firem, která se specializuje na SEO. Nastavení není složitá věc, na internetu je i mnoho velmi podrobných a kvalitních návodů, jak to provést. Jistotou však bude, pokud na vše bude dohlížet člověk, který má zkušenosti.


Michal Kuchař – SEO konzultant a majitel společnosti SEOlight s.r.o. Nejdříve působil na volné noze a v roce 2009 založil již zmíněnou společnost, ta dnes patří mezi přední SEO agentury.


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 3.92/13

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)