Zpět na seznam článků     Číst komentáře (20)     Verze pro tisk

Jak ukrýt libovolné soubory do obrázku

Autor: .cCuMiNn.   
16.3.2017

Je až s podivem, jak jednoduše lze ukrýt libovolná data do grafického souboru. A to nemluvím o nějaké krutopřísné steganografii, ale o obyčejném spojení dvou souborů běžným kopírováním.


Technika, kterou na následujících řádcích popíši, není rozhodně žádným novým objevem, a pro mnoho z vás bude již velmi starou záležitostí. Protože jsme ji na těchto stránkách ale zatím nezmínili, nezbývá tedy než to napravit...

Jak jsem psal již v samotném úvodníku, nebudu zde rozebírat nějaké pokročilé steganografické metody, které umožňují skrývat data v obrázcích drobnou změnou barevného odstínu jednotlivých pixelů tak, aby tato změna nebyla běžným okem postřehnutelná. Koho zajímají tyto pokročilé možnosti skrývání dat, které není snadné odhalit, ten si je může vyzkoušet například pomocí nástroje Invisible Secrets.

My se v tomto článku zaměříme na zcela jinou a mnohem jednodušší metodu. Tou bude, věřte-nevěřte, pouhé sloučení dvou souborů binárně za sebe. Konkrétně půjde o spojení archivu a obrázku. To, zda se bude jednat o zip, nebo rar archiv a zda obrázek bude formátu png, jpg, nebo třeba gif, přitom vůbec nehraje roli.

Postup skrývání dat

Celý postup je skutečně velice jednoduchý:

  • Ze souborů, které si přejete skrýt, vytvořte nejprve zip, nebo rar archiv
  • Připravte si obrázek (jpg, png, gif), do kterého si přejete archiv schovat
  • Následně zkopírujte prostřednictvím příkazového řádku oba soubory do jednoho


Postup pro Windows
copy /B image.png+secret.zip newImage.png

Postup pro Linux
cat image.png secret.zip > newImage.png

Soubor newImage.png bude po tomto zásahu obsahovat pěkně za sebou binární obsah obou souborů. To, že výsledná velikost souboru bude součtem obou vstupních, není asi třeba zmiňovat.

Výsledný soubor se nadále bude chovat jako běžný obrázek, který je možný zobrazit v libovolném grafickém editoru, nebo je možné jej například uploadovat na web.

Obrázek s ukrytými daty

Postup získání skrytých dat

Ve chvíli, kdy si přejete získat z obrázku ukrytá data, stačí obrázek přejmenovat na image.zip (respektive rar) a spustit jeho dekompresi. Nic víc v tom opravdu nehledejte.


Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.79/114

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)