Zpět na seznam článků     Číst komentáře (13)     Verze pro tisk

Prozkoumejte nastavení sítě

Autor: Josifekk   
1.11.2009

Prozkoumejte nastavení sítě



Většina poskytovatelů internetu nabízí připojení bez nutnosti cokoliv konfigurovat. Podívejte se na možnosti nastavení sítě ve Windows XP, které jste bud neznali, báli jste se zeptat, nebo které vám osvěží paměť

Základní seznámení

1, Nastavení sítí najdete v ovládacích panelech: Start, Ovládací Panely, Sítová připojení. V tomto okně naleznete typy sítového připojení a v tomto případě záleží na vašem počítači, zda obsahuje jen jednu sítovou kartu (především stolní počítač ) nebo také bezdrátovou
Wi-FI sítovou kartu, Bluetooth a podobně (většinou notebooky). Každé připojení má svůj název a lze je jakkoliv přejmenovat pro lepší přehlednost. Například Připojení k místní síti můžeme pojmenovat jako Sítová karta , a to velice jednoduše. Stáčí na toto připojení klepnout pravým tlačítkem myši a zvolit Přejmenovat.

Vlastnosti sítové karty

2, Pravým klepnutím myší na připojení zvolte Vlastnosti, otevře se vám dialogové okno se základními položkami, které Windows XP obsahují. Naleznete zde konfiguraci sítové karty položky, které toto připojení obsahuje. Další volby, které můžete vyzkoušet okamžitě, jsou Po připojení zobrazit ikonu v oznamovací oblastí a Upozornit v případě omezeného nebo žádného připojení. Tyto volby umožní rychlou informaci o stavu připojení v oznamovací oblasti ve spodní liště systému.

Konfigurace sítové karty

3, Klepněte na konfigurovat ve vlastnostech připojení a otevře se nové okno, zvolte druhou záložku Upřesnit Nejčastější změnou bývá změna MAC adresy nebo rychlosti. MAC adresa je jedinečný identifikátor sítové karty. K čemu je dobré ji měnit? Někteří internetoví poskytovatelé vyžadují registraci přes webový formulář, kde zadáváte informace o čísle smlouvy a MAC adrese. Tímto způsobem poskytovatel hlídá, abyste měli připojený jen jeden počítač. Pokud potřebujete narychlo připojit druhý PC k internetu a nemáte doma vybudovanou sít, jednoduše vnutíte sítové kartě na notebooku jinou MAC adresu, připojíte jej a vše se tváří, jako by se nic nezměnilo. Rychlost změňte jen v tom případě, pokud máte problémy s připojením. Tato volba nemá vliv na rychlost internetu, ale na rychlost sítové karty. Poslední možnost, která vás bude zajímat, je v kartě Řízení spotřeby, kde volbou Povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory energie můžete v případě notebooku ušetřit pár minut v provozu na baterie, pokud není sítová karta v provozu.

Položky sítového připojení

4, Volby Klient sítě Microsoft je vhodná pro domácí nebo podnikové sítě, kde chcete procházet sít, počítače připojené k síti a jejich obsah (sdílené dokumenty, tiskárny). Druhá volba Sdílení souborů a tiskáren v sítích Microsoft je spojitá s předchozí volbou, která umožňuje, abyste sdíleli ze svého počítače dokumenty nebo tiskárny. Pokud nic z toho nepoužíváte a máte počítač jen připojený k internetu, vypněte tyto položky. Volba Plánovač paketů technologie QoS je určena pro speciální aplikace. Jestliže jste si jisti, že není proč toto využívat, vypněte plánovač odškrtnutím. Poslední volba Protokol sítě internet (TCP/IP) je důležitá pro správné fungování počítače v síti a internetu. Označením této položky a klepnutím na Vlastnosti se vám otevře nové okno, kde se konfiguruje IP adresa. IP adresa je jedinečná adresa počítače v síti. Existují dvě možnosti jak nastavit IP adresu. 1 – automatickou volbou (DHCP) – velice časté pro domácí internetové poskytovatele – kdy nenastavujete nic a počítači je automaticky přidělena IP adresa, 2 – manuální volbou, kdy nastavíte požadovanou IP adresu, kterou vám poskytovatel internetu poskytne ve smlouvě, abyste ji nastavili pro správné fungování internetu. Samozřejmě že tuto volbu můžete použít i pro stavbu domácí nebo podnikové sítě.

Pohled odjinud

5, Základní informace o sítovém připojení může zobrazit i na příkazovém řádku, je to velice užitečná volba pro rychlé zobrazení například MAC adresy sítové karty. Příkazový řádek spustíme přes Start, Spustit, vepsáním tří písmen CMD a potvrzením OK (Start a spustit můžete vyvolat klávesovou zkratkou Win+R.) V příkazovém řádku napište ipconfig /all a Potvrďte klávesou Enter. Získáte výpis o názvu připojení, typu sítové karty, MAC adresu, IP adresu. Pro někoho možná méně přehledné zbytečné, ale rychlé.

Bezpečnost

6, Na kartě Připojení k místní síti zvolte Upřesnit. Po klepnutí na tlačítko Nastavení můžete konfigurovat bránu firewall, která pomáhá zvýšit zabezpečení počítače. Doporučenou volbou je mít bránu firewall zapnutou, pokud nepoužíváte jiný software. Na záložce Výjimky můžete konfigurovat programy a služby, které nebude brána firewall kontrolovat. Většinou si windows automaticky řeknou o povolení výjimky a přiřadí ji sem, Zde tedy najdete výpis povolených programů.

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 5/1

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)