Zpět na seznam článků     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Šifrování, aneb je toho tolik, že není, kde začít

Autor: Genua_   
6.2.2008

Zde popíšu základní techniky šifrování, kryptografie a uchování informací včetně pár ukázek... =)


Co to vůbec je a k čemu to slouží?

Tak zrovna tuhle otázku bych očekával jako první. Naprostý začátečník má právo neznalosti a právě proto píši tenhle článek o jednom z nejrozsáhlejších témat počítačových dějin a budoucnosti.
Kryptologie byla používána již za dob Caesara, kdy fungovala jako hlavním bezpečným kontaktem s vůdci. Kryptologie hrála velice důležitou roli ve všech válkách a politických bojích. Jedná se o pocit bezpečí. Obzvláště v době, kdy vše zahlcuje internet a věda se lidi začínají cítit pod neustálým nátlakem. Potřebujeme mnoho věcí zachovat v tajnosti, ale technický pokrok Nám takový komfort nemůže dovolit. Díky šifrování můžete klidněji spát, jelikož se cítíte více v soukromí a bezpečí...

Jednotlivé složky kryptologie

Přejdeme k věci. Šifrování je mocným nástrojem k utajování zpráv. Návrhem šifrovacích systémů se zabývá kryptografie.
Vytvoříme-li nějáký kryptosystém, lze pomocí určitého algoritmu převádět původní otevřený text na šifrový text. Spolu s otevřeným textem vstupuje také tajný šifrovací klíč, diky němuž máte možnost zase zpátky převěst šifrový text na otevřený text.
Jakožto máme například zloděje a policistu, prodavače a zákazníka, máme i kryptografa a kryptoanalytika. Kryptoanalytik se snaží převést, rozlousknout, říkejte si tomu každý, jak chcete, šifrový text na otevřený a to bez toho, aby znal šifrovací klíč. Vše si ukážeme na nejjednoduší Caesarově šifře.

Caesarova šifra, aneb trochu praxe neuškodí

Vše je až k pláči jednoduché, přičemž za dob Caesara to bylo velice efektivní, jelikož velmi malé procento populace umělo vůbec číst, natož, aby uměli něco dešifrovat..
Jedná se o přesunutí každého písmenka po směru abecedy o předem domluvený počet písmenek. Originální šifra se posouvala o tři, tj. a->d, b->e, ostrov->rvwurz, atd.
Jde o opravdu jednoduchý příklad, ale aspoň správně pochopíte výše zmiňované pojmy. Zde je ostrov otevřený text, ten zašifrujeme pomocí šifrovacího klíče a to je:3, a vznikne nám šifrový text a tím je rvwurz.

Ještě si vysvětlíme rozdíly mezi kódováním a šifrováním. Navíc si ukážeme nějaké "starší" kryptosystémy. Jen bych vám chtěl říct, že v tomto článku najdete vše hodně zjednodušeně a co nejlépe zapamatovatelné. Takže jestli máte o tohle téma opravdu zájem, tak utíkejte do nějákýho obchodu a kupte si kvalitní knížku o kryptografii a třeba i biometrice.

Kódování, šifrování...kdo se v tom všem má vyznat?

Velice často si lidi pletou pojmy a popletou si šifrování s kódováním. Teď je na mě, abych vám vysvětlil základní rozdíly.
Šifrování je mnohem bezpečnější, protože šifrování je dynamický kvůli možnosti volby šifrovacího klíče. Bez toho klíče by nebylo možno otevřít šifrový text do rozumné doby. Naopak kódování není témeř vůbec bezpečné. Například když si vezmeme Caesarovu šifru, ale kódujete ASCII kódem (znaku odpovídá předem dané číslo).
Dále se například používala v antické době steganografie, kdy se například otroku napsal vzkaz na oholenou hlavu, pak počkali než mu dorostou vlasy. Pak ho jednoduše poslali na místo určení a přečetli si vzkaz. Ale v takovém případě se nesmí jednat o rychlou novinku.

Různé kryptosystémy

Základní se dělí na substitučný a transpozičný šifry. Substitučné šifry se dále dělí na:
- monoalfabetické
- homofonní
- polyalfabetické

Substitučný šifry

Monoalfabetické šifrovací systémy
Jednoduše nahrazují znak po znaku otevřený text, podobně je tomu i v Caesarově šifře. Veliká slabina tohoto systému je například frekvenční analýza, kdy kryptoanalytici vyhlédávají nejvíce požívaná písmenka a vyměňují je za nejvíce požívaná písmena v mluvě.

Homofonní systémy
Se snaží zmást kryptoanalytiky a vytvořila "dokonalejší" systém, kde se frekvenční analýza nedá využít.
Například se předem domluví, že místo b se bude psát 8, p-->4, a-->p, atd...

Polyalfabetické substituční kryptosystémy
V podstatě sestávají z většího počtu monoalfabetických šifer, které se při vlastním šifrování postupně aplikují na jednotlivé znaky otevřeného textu.

Transpoziční šifry

Tyhle mnohem zajímavější šifrovací systémy se mohou pyšnit technikami, v nichž šifrový text získávají traspozici, například ostrov se zašifruje na sortvo, bude-li předem dohodnuto, že šifrový text vznikne přeskupením každých dvou sousedních písmen.

Líbil se Vám článek?
Budeme potěšeni, pokud vás zaujme také reklamní nabídka

Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 3.5/2

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)