Zpět na seznam aktualit     Zpět na aktualitu

Komentáře k aktualitě

 
 
 BBCode
kalion | 89.176.87.*12.11.2013 20:16
Můžete napsat více k tomu setkání OWASP v Praze? Velmi mne tato problematika zajímá a když jsem nedávno narazil na web OWASP, připadal jsem si jako v Jiříkově vidění, zjistil jsem, že vlastně nic nevím a nic neumím :-)
Michal Špaček | 212.24.147.*11.11.2013 22:00
Problém je primárně u zadavatelů.

Nesouhlasím. Nemám na myslí nějaké složité systémy, ale nějakou takovou elementární bezpečnost. Zadavatel přece nemůže chtít "SQL dotazy pomocí prepared statements, kus za kilo" nebo "prosímvás a když někdo v URL změní id, tak ať se mu ty data zobrazí jen tehdy, když tomu uživateli patří, rád si připlatím". V restauraci taky přece neplatíme za to, že si kuchař umyl ruce po návštěvě WC :-) (teda aspoň jsem to nikde v menu neviděl)

Vývojáři dnes už mají celkem přístup k materiálům a vzdělání, školení je skoro až taková poslední možnost, když na samostudium nemají čas, náladu nebo chtějí "nalejvárnu" nebo extra přístup (jinak pokud si pamatuju, tak na školení jsem už pár lidí zadarmo měl, ale tohle není žádná bitva a už vůbec nejsme v období "po bitvě")

Na ten OWASP meeting se pokusím dostavit.
gvg | 37.188.236.120/127.0.0.*10.11.2013 20:29
Čím myslíte, že je tato situace způsobena? Podle mě tím, že bezpečnost není na první pohled vidět, a už vůbec nepřináší na první pohled žádný zisk. Proto se jí věnuje málo peněz, tedy času.

Problém je primárně u zadavatelů. Neví, co mají a mohou požadovat. Podle toho vypadají smlouvy, zadání a komunikace v průběhu tvorby díla. V některých oblastech života se takové problémy řeší tak, že si kromě zhotovitele firma najme i dozor, který kope za zadavatele a zhotovitele hlídá. V IT oblasti je tento púřístup bohužel dost vzácný a tak běžně dochází k tomu, že zhotovitel prohlásí, že si "zadavatel bezpečnost neobjednal" a má pravdu.

Další běžnou neznalostí zadavatele/provozovatele jsou náklady na provoz IT řešení v průběhu času. Běžná zkušenost - vysoké náklady na pořízení, nějaká ta drobná údržba v během životnosti a pak zdarma vyhodit na smetiště, v IT světě často nefuguje.

Bez dobré smlouvy, bez zadání a bez peněz nikdo nic kvalitního nekoupí, nevyrobí a neuspravuje. Nezbývá, než se přizpůsobit přáním zákazníka - potravinář vyrobí párky, které nikdy neviděli maso, stavební firma "dálnici" a vývojář IT řešení, které je dost dobré, aby splnilo požadavky smlouvy.

Po bitvě je každý generálem a v jednotlivých případech se dá najít spousta radilů, kteří navrhují, co by měli ti ostatní udělat lépe, jak jednoduché je udělat aplikaci bez chyb. Ale málokdo půjde a zdarma vyškolí vývojáře, aby psali bezpečnější kód, nebo se nechá zdarma najmou do firmy, aby po nich kontrolovat hotový kód (oni by ho tam ani nechtěli, protože by jim ukradl jejich "knowhow" :)).

Výborným pokusem v této oblasti je projekt OWASP, který si klade za cíl posadit všechny strany, které mají s vývojem aplikací co do činění, k jednomu stolu a pomoci jim poznat vzájemně své problémy a podat jim pomocnou ruku. A zdůrazním to ještě jednou - OWASP není pouze pro odborníky na bezpečnost, ale především pro ty ostatní. Kdo má zájem, tak příští týden je první meeting v Praze.

A ještě z druhé strany. Co to je ta bezpečnost? A je vůbec potřeba? A kolik jí potřebujeme? Každopádně je to něco, o čem je třeba uvažovat s chladnou hlavou a v souvislostech. Ne každá "bezpečnostní chyba" - záměrně je psáno v uvozovkách, protože je otázkou, které jsou ty bezpečnostní a co jsou vůbec chyby - musí mít bezpečnostní dopady. A to je to klíčové. Každý si musí vyhodnotit dopady na sebe a u každého to může být jiné. Provozovatel to hodnotí pro svůj byznys, uživatel zase ze svého pohledu. V reálném světě se každý od mala učí a připravuje, že bude pracovat s nebezpečnými věcmi, jako je nůž, elektřina, automobil, ... V IT světě, který trpí rychlým rozvojem, je pak nutné toto učení neustále opakovat a doplňovat. Rozhodně to nejde spláchnout tím, že já mám antivirus, antispam, antiXXX a ten to za mě zařídí.

Kdybych se měl vrátit k původní otázce, tak hlavní problém leží v dynamice IT oboru, což si vynucuje kontinuální vzdělávání a vysoké investice. Jakmile začneme uvažovat v delším časovém okamžiku, tak IT opravdu není levná záležitost, jak se nám snaží dnešní marketing vnutit. Ale jsou tu i další řešení, jako je přibrždění rozvoje legislativou.
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP10.11.2013 10:59
Můj nároz na děravost sw je ten, že si vývojáři při vývoji říkají: Nemá smysl jakékoliv ochrany implementovat v tuto chvíli, když ještě nevím jestli to bude fungovat a budu to muset nejspíš ještě předělávat a optimalizovat. Až to bude fungovat, tak to znovu projdu a všechna kritická místa ošetřím. Teď se tím nebudu zatěžovat. Jenže když už to funguje, tak proč by se k tomu vývojář vracel, když má spoustu další práce...

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
Michal Špaček | 217.75.208.*10.11.2013 3:16
Díky za sdílení. Otázkou "čím je to způsobeno a jak to vyřešit" se již trápím nějakou tu dobu a odpověď zatím neznám a tak se snažím alespoň o osvětu. Pravdou je, že bezpečnost "není vidět", nepřináší žádný okamžitý zisk, je to spíš takové trochu pojištění. Až se něco stane, tak se "to" bude hodit.

S tou cenou to ale vidím trochu jinak. Psát kód, který není náchylný na SQL Injection není dražší, napsat WHERE id = ? je tak nějak stejně drahé jako napsat WHERE id = $getparam, ale možná lidem není znám důvod, proč to tak psát a že to tak jde vůbec napsat. Jak jsem psal, až na tohle přijdu, tak slibuju, že budu chodit spát dřív :-)

Stránky: 1