Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Google v roce 2014 odstranil na 345 miliónů warez odkazů

9.1.2015

Vlastníci autorských práv loni požádali o odstranění odkazů údajně odkazujících na nelegální obsah v 345 169 134 případech. Toto číslo představuje nárůst požadavků o 75 % vůči roku předcházejícímu.


Google se snaží dlouhodobě bojovat s pirátským obsahem. Snižuje hodnocení webům, které vyhodnotí coby šířící nelegální obsah, a ještě markantněji omezuje přítomnost ve výsledcích těm webům, vůči jejichž linkům směřují požadavky na odstranění. Tyto požadavky rostou geometrickou řadou již od roku 2008, kdy jich bylo pár desítek do roka. Dnes Google zpracovává více než milión požadavků denně.

Nejvíce požadavků na odstranění směřuje na linky webů 4shared.com, rapidgator.net a uploaded.net. Nejčastěji je porušován copyright britské společnosti BPI – ta byla vlastníkem autorských práv u více než 60 miliónů linků nahlášených v roce 2014.

Držitelé stále tlačí na Google, aby zasahoval v případech pirátství důrazněji (tedy vůbec nezobrazoval inkriminované odkazy). Ten se jim snaží vyjít vstříc – například listopadová změna vyhledávacího algoritmu měla značne postihnout weby šířící warez.

Google sám poznamenává, že postižené společnosti by proti pirátství mohly bojovat i jinak: Pirátství je často na vzestupu tam, kde se spotřebitelská poptávka nesetkává s odpovídající nabídkou... Správná kombinace ceny, zásob zboží a pohodlnosti nákupu sníží pirátství mnohem účinněji než donucovací prostředky.

Zdroj: http://torrentfreak.com/google-asked-remove-345-million-pira…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)