Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (6)     Verze pro tisk

Černý čtvrtek pro černý kybertrh: operace Onymous

7.11.2014

Šestého listopadu došlo celosvětově k pozavírání 410 černých torových tržišť včetně Silk Road 2.0.


Operace Onymous byla koordinována z Hágu agenturou EC3 (Europol’s European Cybercrime Centre). Do operace byly dále zapojeny FBI, J-CAT, HSI (Homeland Security Investigations), ICE (Immigration and Customs Enforcement’s) a Eurojust. Jejím cílem bylo zastavení služeb zprostředkovávajících a distrubujících drogy, zbraně a předměty podléhající regulacím.

Bylo pozastaveno více než 410 služeb běžících na Toru, pozatýkáno 17 osob, zabaveny bitcoiny v hodnotě miliónu dolarů, hotovost ve výši 180 tisíc Euro, značné množství drog a drahých kovů.

Silk Road 2.0 ukončila FBI. Již ve středu zatkla údajného provozovatele Blakea Benthalla. K jeho zatčení a lokalizaci serverů vedla tentokráte infiltrace agenta z řad Ministerstva domácí bezpečnosti. Obvinění opět zahrnují obchod s drogami a praní špinavých peněž s hrozbou deseti a více let v případě prokázání. Dle státního zástupce Preeta Bharara: Hedvábná stezka, ať už má jakoukoliv podobu, vede do vězení.

Šéf EC3 Troels Oerting taky oslavuje: Dnes jsme demonstrovali, že jsme společně schopni účinně odstranit kriminální infrastrukturu zneužívanou organizovaným zločinem. A to nejen na otevřeném internetu, ale udeřili jsme i na služby skrývající se na darknetu Toru, kde se zločinci považovali za nepostihnutelné. Ukázalo se, že nejsou ani neviditelní, ani nedoktnutelní. Jakékoliv podrobnosti k metodám vyšetřování - zvláště jak se podařilo lokalizovat servery dotčených služeb Oerting odmítl sdělit s tím, že: To je něco, co si chceme nechat pro sebe. Nechceme se o to podělit - tak to budeme moci dělat znovu a znovu a znovu.

Zdroje: Europol, Wired.com

Zdroj: https://www.europol.europa.eu/content/global-action-against-…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.33/3

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)