Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (5)     Verze pro tisk

Používáš TOR – jsi extrémista

7.7.2014

Uživatelé TOR a Tails, návštěvníci Linux Journal a ti, jenž hledají pojmy typu anonymizace a šifrování, jsou předmětem zvýšeného zájmu NSA.


Zpravodajci německých stanic Norddeutscher Rundfunk (NDR) a Westdeutscher Rundfunk (WDR) zveřejnili kód nástroje XKeyScore – nástroje na sběr a třídění dat. Ten byl již dříve zmiňován v dokumentech zveřejněných Edwardem Snowdenem coby program, který se značnou měrou podílí na monitorování uživatelů internetu. Němečtí novináři nyní odhalují jeho bližší fungování.

XKeyScore aktivně sbírá metadata o připojeních k T'OR serverům a snaží se identifikovat konkrétní uživatele. Do téhož souboru uživatelů pak přiřazuje uživatele operačního systému Tails, který je v zachyceném dokumentu popsán coby prostředek zabezpečení komunikace opěvovaný na extrémistických fórech extrémisty. Dále tento soubor plní návštěvníky fóra Linux Journal a uživatele mnoha dalších anonymizačních a obdobných služeb – například: HotSpotShield, FreeNet, Centurian, FreeProxies.org, MegaProxy, Privacy.li (bez odkazu, web obsahuje vnořený obsah šiřitele malwaru bestemoney.com), MixMinion. A aby toho nebylo málo, jsou dle dokumentu zaznamenávány IP adresy těch, kteří na internetu vyhledávají informace o anonymizaci a šifrování.

Danému postupu NSA se přes výtky z hlediska ochrany soukromí netřeba divit. Jedná podle obrácené logiky: používáš anonymizační prostředky → máš co skrývat. Když se nějaký komentář snažili získat stanice NDR a WDR, dostalo se jim vyhýbavého vyjádření, že komunikace jedinců, kteří nejsou cíli kontrarozvědky, není předmětem zájmu NSA. TOR a další anonymizační prostředky používá i mnoho novinářů, disidentů a bojovníků za lidská práva. Otázkou zůstává, zda se takto na seznam extrémistů dostávají nedopatřením, či zda je tam NSA řadí vědomě.

 

Zdroje: NDR; vzorek konfiguračního souboru XKeyScore; PCWorld.com; The Register; Ars Technica 1, 2

Zdroj: http://www.pcworld.com/article/2450940/secret-code-indicates…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.2/5

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)