Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Britská policie bude mít "zadní vrátka" do databáze NHS

Autor: ScheRas   
8.2.2014

Z rozhovoru s bývalým stínovým ministrem vnitra vyplývá, že policie nebude potřebovat k prohlížení zdravotních záznamům lidí žádné povolení.


National Health Service je označení tří veřejně financovaných zdravotních systémů ve Velké Británii, ve kterém je v současné době registrováno okolo 65 milionů lidí, přičemž Spojené království má v současné době okolo 62 milionů občanů. Novela se netýká pouze policie, nově by měli mít přístup do databáze i některé výzkumné týmy, licencovaná lekářská zařízení, ale i některé soukromé firmy. K dispozici by jim měly identifikátory v systému, data narození, PSČ, informace o etnickému původu, pohlaví a samozřejmě i některé zdravotnické záznamy.

Zastánci tvrdí, že novinka, která se netýká jen policie, povede zejména k obrovskému pokroku v medicíně, což bude v konečném důsledku zachraňovat životy, protože to umožní výzkumníkům sledovat, jaký dopad mají různé léky a způsoby léčby na pacienty.

Phil Booth ze společnosti medConfidential, která vede kampaň na ochranu soukromí pacientů, řekl: To je přesně to nebezpečí, které přichází, když vytvoříte obří databázi citlivých informací - všichni včetně vlády se chtějí k těmto informacím dostat.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví se snaží kritiky uklidnit, údajně existují silné právní záruky, jež ochraňují soukromí pacientů. Pokud lidé nechtějí, aby byla nějaké data takto sdílena, mohou zajít za svým lékařem, který se postará o to, aby informace o zákroku nebyla nikomu dostupná.

Zdroj: http://www.theguardian.com/society/2014/feb/06/police-backdo…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.33/3

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)