Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Hacker byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 10 let

Autor: Batou   
19.11.2013

15. listopadu byl 28letý Jeremy Hammond odsouzen na 10 let. Důvodem byla jeho účast v útoku z prosince 2011 na společnost Stratfor.


Stratfor (Strategic Forecasting) je poradenská společnost, založená v roce 96 Goergem Friedmanem. Nabízí politické, ekonomické a vojenské analýzy a prognózy. Jejich databáze obsahují ohromné množství dat. Útočníkům se v roce 2011 podařilo ukrást 200 GB citlivých dat, obsahujících mimo jiné informace o kreditních kartách. Mimochodem - všechny byly dle útočníků uskladněny v čitelné podobě.

K útokům se od začátku hlásilo hnutí Anonymous. Jeremy Hammond má však údajně prsty i v dalších útocích (pod záštitou LulzSec). Jedním z nich je třeba krádež dat oddělení Arizona Department of Public Safety, mezi nimiž byly i dokumenty FBI. Dalším hřebíčkem do rakve mu bylo zveřejnění osobních dat více než 2 000 policistů z Massachusetts a Alabamy.

Při svém březnovém obvinění za útoky na Stratfor Hammond řekl: Udělal jsem to, protože věřím, že lidé mají právo vědět, co vlády a korporace dělají za zavřenými dveřmi. Už předtím si mimochodem Hammond odseděl v cele 15 měsíců.

Hammond se může zdát na první pohled jako protřelý kriminálník, možná vše však nebude tak dvoubarevné. Ve své obhajobě totiž mluví o člověku jménem Sabu. Ten byl údajně informátor FBI a před tím, než ho Hammond potkal, o Stratforu prý v životě neslyšel. Sabu měl prý dohlížet nad jeho útokem a radit mu. Taktéž ho informoval o konkrétních zranitelnostech, které se v systému společnosti byly. Je pro něj tedy záhadou, proč ho FBI s tímto člověkem „seznámila“.

Každopádně nad tím bude mít Jeremy Hammond spoustu času přemýšlet. A jak si podle svých slov bude ten neuvěřitelně dlouhý čas v izolaci krátit? Čtením, psaním a sportováním. Budu se trénovat v disciplíně, abych mohl být po propuštění mnohem více efektivní.

Zdroj: http://www.esecurityplanet.com/hackers/stratfor-hacker-sente…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/3

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)