Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Statistiky od ESETu za měsíc září - jaké hrozby jsou ty nejčastější?

Autor: Batou   
20.10.2013

Na vzestupu je, podle ESETu, opět malware šířící se pomocí přenosných médií. Pojďme si přiblížit nejčastější hrozby.


Zásadní v celé aktualitě jsou dva grafy: podíl celosvětových hrozeb a podíl hrozeb v ČR. Oba se vztahují k měsíci září. Data jsou analyzována společností ESET, ta je sbírá od svých klientů v rámci statistiky „ESET Live Grid“. (následující popis pochází ze zdroje)

Win32/Bundpil pronikl do světové TOP 10 až před půl rokem. V květnu už se stal nejrozšířenějším malwarem ve světě, a od té doby zůstává jednou z TOP 3 hrozeb v žebříčku. Jedná se o červa šířícího se pomocí přenosných médií. Hrozba obsahuje URL adresy, z nichž se pokouší stahovat další soubory.

INF/Autorun představuje různé druhy malwaru využívající jako cestu k napadení počítače soubor autorun.inf. Tento soubor obsahuje příkaz k automatickému spuštění aplikace po připojení externího média (nejčastěji USB flash disku) k počítači s operačním systémem Windows.

Virus Win32/Sality je polymorfní hrozba, která infikuje systémové soubory a registruje se jako systémová služba. Modifikuje soubory EXE a SCR a blokuje služby a procesy související s jejich zabezpečením. Pokouší se stahovat soubory z různých URL adres, a zároveň se dokáže šířit přes přenosná média.

VBS/CoinMiner, který vede žebříček hrozeb v České republice, je trojský kůň, který není schopen se sám šířit bez cizího přičinění. Dokáže však provádět celou řadu akcí v závislosti na požadavcích útočníka, který počítač infikoval.

Zdroj: http://www.eset.com/cz/o-nas/pro-novinare/tiskove-zpravy/art…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)