Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Milionové pokuty za spam a nevyžádanou poštu. Změní se však něco?

Autor: .cCuMiNn.   
15.10.2013

Nejasná formulace slov v zákoně rozhodla o tom, že společnost Facebook vyhrála soudní spor o miliony amerických dolarů.


Před několika dny vyhrála sociální síť Facebook dlouhotrvající soudní spor se společností Power Ventures a jejím ředitelem Stevem Vachanim. Oč v této při šlo? Facebook zjistil, že Vachani rozeslal více než šedesát tisíc informačních e-mailů, v nichž jako zástupce Facebooku a zároveň pod hlavičkou facebookmail.com nabádal uživatele, ke zveřejnění všech osobních údajů. Miliony nechráněných dat by byly k dispozici třetím stranám, čímž by došlo k poškození nejenom samotných lidí, ale i pověsti společnosti Facebook.

Kalifornský soudní tribunál po pěti letech všemožného zdržování, rozhodl tak, že Vachani musí facebooku zaplatit částku ve výší tří milionu amerických dolarů. Celý proces se protahoval zvláště kvůli nepřesným, nebo chcete-li kvůli nejasným, formulacím zákona. A právě ošemetná formulace slov poškození a ztráta, v souvislosti s daty a osobními údaji, může vést k možnému precedentu. Vachani zcela logicky naráží na fakt, že výše zmíněné skutky neprovedl, data neztratil a nijak nepoškodil. Obviněný poté nezpůsobil žádnou ztrátu, ani škodu, tvrdili obhájci společnosti Power Ventures. Druhá část onoho zákona však jasně hovoří o zákazu získávání informací, což pravděpodobně vedlo kalifornský soud k onomu rozsudku.

Případ vyvolal značnou diskuzi, právě v souvislosti se samotným Facebookem. Ten je některými osobami osočován za nesprávné nakládání s osobními uživatelskými daty, či za špatně formulovanou ochranou soukromí.

Pro Facebook velice nešťastné zprávy přicházejí i z nejrůznějších statistik, kdy například mediální analýza společnosti Nexgate zjistila, že pět procent aplikací vyskytujících se na sociálních sítích, jsou spamy. Na Facebooku i na YouTube zaznamenáme více jak stonásobný počet spamů, oprati ostatním sociálním systémům, zjistili odborníci z Nexgate.

Právě na obrovské množství nechráněných dat na sociálních sítích, může upozorňovat tento proces. Facebook i jiná sociální média budou mít stále větší problém s tím, aby si na jedné straně poradili s podobnými útoky, jakým byl tento. Na straně druhé však budou muset přesvědčit své uživatele, že jejich bezpečnost je v těch nejlepších rukou. Každopádně to v sobě ukrývá určitou dávku, pro mnohé jistě nepřijatelného, kompromisu.

Zdroj: http://nakedsecurity.sophos.com/2013/09/27/facebook-finally-…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.33/3

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)