Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (3)     Verze pro tisk

Britské banky se připravují na operaci Waking Shark 2

9.10.2013

V polovině listopadu budou britské peněžní instituce čelit simulovaným útokům kyberválečného cvičení Waking Shark 2.


Terčem plánovaného útoku budou všechny velké banky, platební a burzovní systémy. Jeho účelem je zjistit připravenost daných objektů na útoky kyberkriminálních skupin, ale i státy sponzorovaných teroristů. Výsledky Waking Shark 2 poslouží k vytvoření benchmarku britských peněžních a internetových institucí, na jehož základě budou operacionalizovány požadavky na ty hůře zabezpečené z nich.

Celou operaci budou řídit vnější konzultanti a monitorovat Bank of England, Financial Conduct Authority a UK Treasury. Je důsledkem volání FPC (Komise pro finanční politiku při Bank of England) po zjištění připravenosti základů finančního systému na takový útok. FPC tak reaguje na množící se obdobné případy (např. útok na Barclays) a predikci jejich budoucího nárůstu.

Už zazněly pozitivní ohlasy na bezpečnostní operaci z úst zástupců soukromého sektoru, ale většinou šlo o lidi z bank samotných, nebo zástupce organizací, u kterých se očekává, že se budou podílet na řešení problémů (Corero Network Security, Trustwave aj.) Totiž: i když by se na operaci dle The Telegraph mělo podílet tisíce jedinců, zůstává otázkou, nakolik se plánovaný simulovaný útok přiblíží skutečným kapacitám dnešních kyber-agresorů, útoku bez předchozího varování, zacíleného na zero-day zranitelnosti.

Zdroj: http://www.welivesecurity.com/2013/10/08/waking-shark-banks-…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)